3. etapa Gira s bláznivou hodinou v strede i atakom Pogačara s Thomasom na konci, triumfoval Merlier

6.5.2024, 14:45 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
3. 6.5. rovinata etapa ciel rovina Novara > Fossano 166 km Merlier
profil etapy, 750 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Na máloktorej Grand Tour prichádzajú na rad šprintéri až na tretí deň. Ba ak sa nezačína časovkou, je to úplná rarita. Za to organizátori sa im za menšie čakanie odmenili úplne jednoduchou etapou, ktorá bola dlhá len 166 kilometrov do Fossana a nastúpalo sa iba 750 výškových metrov.
Všetci dúfali, že to bude veľmi pokojný deň so vzrušením len na konci. Tri kilometre pred dojazdom bol krátky päťpercentný kopec (ako to môžete vidieť na profile nižšie), takže v prípade brutálneho tempa mohol mať nejaký šprintér s veľmi zlým dňom problém udržať sa v hlavnej skupine. Bol to zároveň prvý deň Tadeja Pogačara v ružovom drese v živote. Uvidíme, koľko ich napokon zažije.
Na vysoké tempo v prvej polovici etapy to ale nevyzeralo. Po úvodných pár atakoch pelotón šiel pohromade akoby bola medzi tímami neoficiálna dohoda, že sa dlhšie nebude útočiť a všetci pošetria sil. Prvá hodina na absolútnej rovine sa nešla ani rýchlosťou 40 km/h. Zdalo sa, že to bude napokon dlhý deň na bicykli.
Až 111 km pred cieľom odišla dvojička Lilian Calmejane (intermarché - Wanty) - Davide Ballerini (Astana Qazaqstan). Mierili na jediný kopec dňa s názvom Lu najnižšej štvrtej kategórie. Calmejane si tam vzal tri body, no s 23 bodmi spolu sa neposunul z tretej pozície vo vrchárskej súťaži. Hneď sa rozhodol čakať pelotón. Ten prešiel prémiou bez boja o zostávajúci bod.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Aj Ballerini sa rozhodol na to vykašľať a šetriť sily na ideálnejší deň. O šprintérske body na prémii sa tak pobil pelotón a šprintéri. 12 bodov získal Jonathan Milan z Lidlu pred Edwardom Planckaertom a Olavom Kooijom. Po prémii došlo k situácii, keď ľudia špurtujúci o body boli mierne vzdialení od hlavnej časti pelotónu a niektoré tímy ako Intermarché, Tudor či VF Group sa rozhodli potiahnuť partiu. Zrazu malo 24 ľudí medzeru 15 sekúnd a začalo tomu veriť viac a viac ľudí vpredu. Vzadu to ostávalo iba na UAE.
Ani sme sa nenazdali a veľká skupina vpredu mala už 1:30 náskoku a rozhodne mali papierovú prevahu pred UAE, ktoré dnes nehodladlo do toho investovať maximum. Začali im teda pomáhať ďalšie tímy Bahrain Victorious, Polti Kometa a Movistar. Boli to celky, ktoré sa nezapojili do boja o prémiu a zrazu sa ocitli v problémoch v súvislosti so šancou na špurt. Konečne sa začalo súťažiť, a to ešte zaujímavejšie než sa čakalo. Veď dovtedy bola priemerná rýchlosť iba 37 km/h.
Boli tam Groves, Bayer, Planckaer, Van Den Bossche, Dekker, Van Poppel, B. Thomas, Girmay, Mihkels, Petit, Milan, Černý, Lamperti, Merlier, Lund, Vermaerke, Ewan, Laporte, Kooij, Dainese, Froidevaux, Fiorelli, Marcellusi a Zanoncello. Najvyššie v poradí bol Kevin Vermaeke, ktorý však strácal až 7:11, takže pre UAE to bolo bezvýznamné, úplne aj prestali ťahať, nechali to na zvyšné tímy. Prevahu tam mal Alpecin so štyrmi pretekármi, po troch Tudor a VF Group. Ak sme mali vybrať šprintérov, tak Groves, Van Poppel, Girmay, Milan, Merlier, Ewan, Kooij i Trentin.
Nasledovala druhá prémia, kde opäť vyhral Milan pred Merlierom a Grovesom. Zdalo sa, že už je blízko k bodovaciemu dresu, hoci vpredu bol aj jeho držiteľ Fiorelli a nejaké menšie body zbieral. Tak prišiel menší neklasifikovaný brdok 66 km pred cieľom, kde šiel veľký únik plný šprintérov pomaly. Robbie McEwen to vtipne vysvetlil tak, že bežne v náročných etapách je toto grupetto, nie únik. Pelotón sa priblížil na 50 sekúnd. Aj preto to následne viacerých vpredu vystrašilo a snažili sa pridať tempo na rovine.
No balík šiel bomby a dokonca sa vo vysokom tempe delil. Sledovali sme totálne opozitum prvej polovice etapy. Vzadu dokonca ostal aj líder súťaže do 25 rokov Cian Uijtdebroeks. Únik to mal čoraz ťažšie. Asi 50-členný pozostatok pelotónu sa blížil. Nasledovali desiatky minút tvrdého boja. 24-členný únik bojoval zo všetkých síl, pelotón strácal 50 km pred cieľom 26 sekúnd, no a 50 sekúnd skupina zaostavajúca na balík. Následne sa únik roztrieštil a zdalo sa, že ho to definitívne zlomí.
43 km pred cieľom bolo po všetkom a vyše sto pretekárov sa spojilo dohromady. Bláznovstvo trvalo 45 kilometrov, ktoré sa prešli rýchlosťou 52 km/h. Očakávalo sa, že sa opäť spomalí na hodnotu okolo 35 km/h. Potrebovali to hlavne šprintéri, ktorí sa unavili pobytom vpredu. Bolo zaujímavé sledovať, ktorí z nich sa dnes dostanú vysoko.
V meste Cherasco bola záverečná prémia o bonifikačné sekundy. Vyhral ju Ben Swift, ktorý sa snažil ošpurtovať Tadeja Pogačara, ten bral dve, no a po poslednú si prišiel Geraint Thomas. Potom sa už zrýchlilo a čakal sa prejazd kratučkým kopcom tri kilometre pred cieľom. Balík viedol Ineos. V závere kopca nastúpil Mikkel Honoré (EF Education), ktorého sa chytili Pogačar s Thomasom. Získali pár sekúnd výhody a zdecimované šprintérske tímy museli robiť.
Honoré napokon nemal nohy, a tak tri kilometre pred balíkom bojovali vpredu dvaja top favoriti na GC - v rovinatej etape. Thomasa chytil Lidl 350, Pogačara 250 metrov pred páskou už špurtujúci Lund Andersen (DSM), ktorý taký dlhý špurt nemohol udržať až na pásku a skončil piaty. Jonathan Milan (Lidl) šiel za triumfom, no nezvládol to napokon. V poslednej chvíli cez neho hodil bicykel Tim Merlier zo Soudalu - Quick-Step. Tretí bol Biniam Girmay (Intermarché).
Napokon sa ukázalo, že najlepšie nohy mali presne tí pretekári, ktorí boli v tom veľkom úniku a bojovali aj na prémiách. Tam obe získal Milan, no napokon si najväčšiu slávu i body do cyklamenovej súťaže vzal Merlier. Bol to špurt bez veľkých vlakov najmä preto, že tímy boli dosť rozbité. To bola aj smola pre Alpecin, ktorý sa dušoval na veľké veci s Grovesom a kolegami, no v závere sa úplne stratili.
Merlier vyhral etapu na Gire už pri svojej prvej účasti pred troma rokmi, no vydržal to iba do desiatej etapy, kde ani nebojoval o bodovací dres. Uvidíme ako to bude tentoraz, či to zvládne až do Ríma a najmä aké výkony bude predvádzať. Zaujímavé je, že s Milanom majú aktuálne zhodný počet 63 bodov, teda v cyklamenovom logicky pôjde Belgičan ako víťaz etapy. Na čele vrchárskej súťaže ostane Pogačar a Martínezovi zasa ostane nosenie dresu. Calmejane sa k nemu dostal na tri body. Určite bude jeho cieľom skúsiť únik zajtra, aby sa na tú druhú priečku dostal. No a biely je zatiaľ bezkonkurenčne Uijtdebroeks.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tima Merliera (víťaz)
"Bolo to jedno z najťažších víťazstiev. Veľmi náročné to bolo v závere. V poslednom kilometri som akosi nemohol nájsť správny zákryt a stále som bol akosi na vetre. Keď Milan začal špurtovať na druhej strane cesty, že som nemohol už ísť za neho, myslel som si, že budem ja prvý z lúzdrov, ale nakoniec to vyšlo. Ešte predtým mi kolegovia v kopci dobre pomohli.
V tom úniku počas etapy sme boli iba v dvojici, takže to nebolo pre nás ideálne, ale skúsili sme to a potom sme sa už rozhodli nerobiť, skôr trošku zbrzdiť skupinu."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonathana Milana (víťaz)
"V závere to bolo s tým kopcom a potom ešte aj atakom Pogačara s Thomasom veľmi chaotické. Veľmi som tam trpel. Trochu sme sa stratili, nebolo to ideálne. No v závere som si vyhliadol Trentina, zavesil sa za neho a špurtoval. Tim Merlier bol silnejší, gratulujem mu. Bolo to dnes veru zábavné aj s tým únikom."
 
Výsledky etapy
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 03:54:35
2. MILAN Jonathan Lidl - Trek 00:00
3. GIRMAY Biniam Intermarché - Wanty 00:00
4. BIERMANS Jenthe Arkéa - B&B Hotels 00:00
5. LUND ANDRESEN Tobias dsm-firmenich PostNL 00:00
6. KOOIJ Olav Visma | Lease a Bike 00:00
7. VERNON Ethan Israel - Premier Tech 00:00
8. ANIOLKOWSKI Stanislaw Cofidis 00:00
9. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00
10. DAINESE Alberto Tudor Pro Team 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 11:03:02
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:46
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 00:47
4. RUBIO Einer Movistar Team 00:56
5. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 00:56
6. FORTUNATO Lorenzo Astana Qazaqstan 01:07
7. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 01:11
8. HIRT Jan Soudal Quick-Step 01:13
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 01:26
10. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 01:26
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 63
2. MILAN Jonathan Lidl - Trek 63
3. FIORELLI Filippo VF Group - Bardiani CSF 42
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 51
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 26
3. CALMEJANE Lilian Intermarché - Wanty 23
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 11:03:58
2. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 00:44
3. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 00:48
Kopce na trase etapy:
4 20 modre 108 km - Lu (3,4 km; 3,8 %)
dojazd etapy (© giroditalia.it)
 
Náš eshop