Giro: Posledný deň v horách ovládol hegemón Pogačar, svoj konečný náskok dostal takmer na 10 minút

25.5.2024, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Giro: Posledný deň v horách ovládol hegemón Pogačar, svoj konečný náskok dostal takmer na 10 minút
Tadej Pogačar (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

20. 25.5. rovinata etapa ciel rovina Alpago > Bassano Grappa 181 km Pogačar
profil etapy, 4250 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
O horskú derniéru za aktuálnym ročníkom Gira sa postaralo stúpanie Monte Grappa (18,1 km; 8,1 %), ktoré sa v predposlednej etape šlo dvakrát. Ten druhý vrchol bol 31 km pred cieľom a po krátkej výnimke s krátkym neklasifikovaným kopčekom sa len klesalo do cieľového Bassano del Grappa.
Keďže málokto veril tomu, že vrchári s Pogačarom budú súťažiť v zjazde a riskovať tak svoje zdravie, zdalo sa, že to bude vhodný deň pre únik. Ten sa na takúto etapu vytvoril už dosť skoro - po 30 kilometroch. Po rôznych naťahovačkách v ňom ostalo iba šesť pretekárov. Boli to Nicola Conci a Jimmy Janssens (2x Alpecin), Alessandro Tonelli a Giulio Pellizzari (VF Group), Pelayo Sánchez (Movistar), Henok Mulubrhan (Astana). Pelotón im však dával len dve minúty náskoku. Opäť sa tak nepotvrdzovali predpoklady.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
V prvom stúpaní na Monte Grappa šlo UAE také vysoké tempo, že pelotón očesali len na skupinu favoritov, kde sa dokonca neudržal deviaty muž poradia Filippo Zana (Jayco). Bolo úplne jasné, že Pogačar risk nepovažuje za dôležitú veličinu a chce vyhrať aj dnes. Pellizzari vyhral prémiu a dostal sa na druhú pozíciu vrchárskej súťaže. V prvých kilometroch zjazdu ho doplnili na čele Sánchez, Janssens a kolega Tonelli, zvyšok zaostal. Štyria domestici UAE priviedli favoritov na vrchol už iba so stratou 50 sekúnd.
V zjazde, samozrejme, šlo čelo rýchlejšie a zvyšovalo náskok späť aspoň k minúte a pol, resp. napokon až k hodnote 2:40. No na čele bola už len dvojica Pellizzari - Sánchez. Tonelli a Janssens boli kdesi medzi skupinami. Zana sa nevrátil naspäť, takže sa zdalo, že Jan Hirt bude mať veľkú šancu posunúť sa vyššie.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Začalo sa stúpať druhý raz. UAE opäť začalo sťahovať a vpredu už dobre vedeli, že musia ísť all-in ak chcú mať ešte šancu bojovať o triumf. Silnejší bol Pellizzari, ktorý veľmi rýchlo odišiel Sánchezovi. Ťažil z toho, že včera v úniku nebol, šetril sa na dnešok. Čakalo ho vyše 50 minút stúpania, kde sa zdal náskok 2:30 primalý, no boli sme tu už svedkami nejedného prekvapania. Isté bolo, že ak by bol na vrchole opäť prvý, získal by 40 bodov vo vrchárskej súťaži, teda by mu iba neuveriteľné dva chýbali na víťaza Pogačara. No dalo sa čakať, že v tejto situácii bude asi nejaké body brať aj ružový muž.
V polovici kopca bol pred favoritmi iba Pellizzari s náskokom 1:20. Už to prebral ako posledný superdomestik Rafal Majka. V týchto momentoch vypadol zo skupiny už aj Romain Bardet. Majka šiel taký plný plyn, že za ním ostali iba Pogačar, Martínez a Tiberi, no a 36 km pred páskou nastúpil samotný ružový muž. Ostávalo mu 5,5 km na vrchol. Hrdinu doterajšieho priebehu etapy Pellizzariho dobehol 4,7 km pred vrcholom. Po ďalšom kilometri a pol ho odtrhol.
Dôležitejšie pre podobu Top 10 bolo, ako to vyzerá za ním. Daniel Martínez (Bora - hansgrohe) šiel s Antoniom Tiberim (Bahrain Victorious) a Einerom Rubiom (Movistar). Ostatní zaostávali. Geraint Thomas (Ineos) šiel s Benom O'Connorom (Decathlon) a Janom Hirtom (Soudal). Z Top 10 chýbal Arensman a už väčšie straty mali Bardet so Zanom. Tadej sa na vrchole (30,7 km pred cieľom) objavil s náskokom 1:50 na Pellizzariho, ktorého presne pod bránou prémie dobehli Martínez, Tiberi a Rubio. Ďalšia skupina s Thomasom ale nebola ďaleko a nasledoval dlhočízny zjazd.
Skupiny sa ešte pokojne mohli pospájať, ale aj poprehadzovať. V prvej tretine zjazdu sa tak ešte nestalo a ešte sa krátko stúpalo na rýchlostnú prémiu, kde Pogačar stihol malého chlapca odmeniť bidonom s gélom tak, že mu to podal priamo do ruky. Za ním sa už-už šli spojiť dve skupiny, no Martínez to odmietol, nechcel tam Thomasa. Nastúpil tristo metrov pred vrcholom posledného kopčeka celého Gira.
Chystal sa na osamotených 20 kilometrov, no nevyšlo mu to. Nevzdialil sa tak, aby ho Rubio s Tiberim pred sebou nevideli a využili ho ako vodítko v zákrutách. Thomas a O'Connor ostávali zhruba 15 sekúnad za nimi. Prepadol sa k ním Pellizzari. No aj oni dokázali na dlhších pasážach pred sebou vidieť súperov a zákrutu po zákrute sa približovať. Dotiahli sa a bolo ich tam sedem - Martínez, Tiberi, Rubio, Thomas, O'Connor, V. Paret-Peintre a Pellizzari.
Otázkou už bolo iba to, aký náskok bude mať Pogi v cieli a či vyhrá Giro o mýtických desať minút. Zopár sekúnd ešte potreboval, no za ním šla skupina, ktorá mala veľký záujem ťahať, pretože v nej chýbali niektorí ľudia z Top 10.
Tadej Pogačar vyhral šiestu etapu na tohtoročnom Gire. Opäť po suverénnom výkone. Kde chcel vyhrať, vyhral. Možno okrem prvej etapy, druhej časovky a teoreticky ešte v ten životný Steinhauserov deň. Aj keď mnohí čakali, že dnes vyhrá únik a v UAE už zvolia kľud i bezpečnosť, nestalo sa tak. V tomto tíme s Pogačarom veľa vraveli o symbolike. Že tie najťažšie etapy má vyhrávať ten najlepší a oni sa šetriť na Tour nebudú. Šli za tým suverénne a boli odmenení maglia rosa aj maglia azzurra.
Skupina vrchárov za suverénnom prišla do cieľa s odstupom 2:07. Špurt vyhral Valentin Paret-Peintre pred druhým mužom GC Danielom Martínezom. Narodeninový oslávenec Geraint Thomas sa stal najstarším pretekárom histórie na pódiu vo veku 38 rokov, no a Antonio Tiberi si poistil biely dres. Pogačar pre vypustený záver a radosť v cieľovej rovinke prišiel o desaťminútový náskok v celkovom poradí, napokon to bude 9:56, čo je ale i tak najväčší rozdiel od roku 1965.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
V druhej polovici Top 10 došlo k zmenám. Arensman s Hirtom stratili len o minútu viac ako ostatní (+3:08), no Bardet dostal až 7:37 a Zana 9:54. Rubio sa tak dostal na siedmu priečku, Hirt na ôsmu, Bardet spadol na deviatu, no a v Top 10 prvý raz v živote skončí Michael Storer z Tudoru.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Ako tím sme dnes odviedli perfektnú robotu. Presne nám vyšiel plán. Dvaja sa starali o prvú časť etapy, dvaja o ďalšiu, traja o záverečnú, no a rozostupy boli aké sme chceli. Mal som dobré nohy, takže som mal na vrchole kopca veľký náskok a už som nemusel ísť v zjazde naplno. To bolo dôležité. Užil som si tú krásnu atmosféru v kopci. Bolo to úžasné.
Možno niekto povie, že nebolo podstatné ešte aj dnes vyhrať, ale mali sme dres od druhej etapy. Spojené to bolo s množstvom povinností. Tím makal každý deň, a tak sme si zaslúžili vyhrať. Tiež sme sa trochu aj testovali pred letom. Chcel som Giro dokončiť sebaistý v dobrej forme. To som dosiahol.
Teším sa zajtra na Rím. Nikdy som v ňom nebol a dúfame, že nebude pršať. Pokúsime sa s chalanmi špurtovať a potom už sa teším domov."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daniela Martíneza (2. v GC)
"Ešte som to nemal čas zanalyzovať, ale jasné, že som veľmi šťastný a nadšený. Prišla sem moja rodina, takže sú to úžasné pocity. Mali sme počas Gira úžasnú mentalitu a teším sa z toho, čo sme dosiahli. Samozrejme, Pogačar bol brilantný, mal neuveriteľnú formu. Mne to vyšlo v súboji s Thomasom."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (3. v GC)
"Fajn, mali sme šťastie na počasie, zo začiatku to vyzeralo blbo, ale potom sa vyčasilo. Bol to dobrý deň, aj keď som sa v niektorých fázach cítil zle. UAE šlo veľmi rýchlo, takže nemohol som ísť úplne svoje tempo. Keď som potom ostal s O'Connorom a jeho kolegom, šli sme dobre, vedel som, že tam ma môže ohroziť iba Tiberi, i to mal ale veľkú stratu na mňa, takže mali sme to pod kontrolou. Aj v tom zjazde.
Nemohol som urobiť viac. Dani šiel výborne. Som unavený, mám už veľa rokov, 38 je asi príliš na profi cyklistu."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:58:23
2. PARET-PEINTRE Valentin Decathlon Ag2r La Mondiale 02:07
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 02:07
4. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 02:07
5. RUBIO Einer Movistar Team 02:07
6. PELLIZZARI Giulio VF Group - Bardiani CSF 02:07
7. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:07
8. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 02:07
9. STORER Michael Tudor Pro Team 02:31
10. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 03:08
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 76:22:13
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 09:56
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 10:24
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 12:07
5. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 12:49
6. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 14:31
7. RUBIO Einer Movistar Team 15:52
8. HIRT Jan Soudal Quick-Step 18:05
9. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 20:32
10. STORER Michael Tudor Pro Team 21:11
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 327
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 200
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 143
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 270
2. PELLIZZARI Giulio VF Group - Bardiani CSF 206
3. STEINHAUSER Georg EF Education - EasyPost 153
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 76:35:02
2. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 01:42
3. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 11:10
Kopce na trase etapy:
4 20 modre 154 km - Muro di Poggio (1,2 km; 12,3 %)
1 20 78 km - Monte Grappa (18,1 km; 8,1 %)
1 20 31 km - Monte Grappa (18,1 km; 8,1 %)
profil posledného veľkého kopca (© giroditalia.it)
záverečný kopec 21 km pre cieľom (© giroditalia.it)
 
Náš eshop