4. etapa Gira priniesla atak Gannu, no triumf Milana po výbornej robote Lidlu - Trek

7.5.2024, 14:45 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. etapa Gira priniesla atak Gannu, no triumf Milana po výbornej robote Lidlu - Trek
Jonathan Milan (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

4. 7.5. zvlnena etapa ciel rovina Acqui Terme > Andora 190 km Milan
profil etapy, 2150 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Po veľmi zvláštnej prvej šprintérskej etape, kde sa nedialo nič a aj čisté šialenstvo, prišla druhá rovinatá etapa, ktorá ale mala vo svojom strede jedno stúpanie, ktoré mohlo byť zaujímavé pre vrchársku súťaž. Šlo sa 190 kilometrov z Acqui Terme do Andory, ktorú si nemáme mýliť s pyrenejským štátom. Toto bolo mesto v Ligúrii na pobreží Tyrhénskeho mora neďaleko mýtického San Rema aj s krátkym kopcom tri kilometre pred cieľom.
V úvode sa tvoril klasický únik, no akonáhle do neho naskočil Filippo Ganna, rozpútalo sa peklo. Tempo bolo obrovské a veľa tímov začalo pracovať, len aby miestny matador, ktorý sa tu aj neďaleko narodil, nebol vpredu. Odstup sa pohyboval len ľahko cez minútu a keď k tomu ešte začalo masívne pršať, jazdec Ineosu sa rozhodol vrátiť späť do pelotónu a upokojiť situáciu.
Vpredu tak ostali traja pretekári - Stefan de Bod (EF Education), Francisco Muňoz (Polti Kometa) a najmä Lilian Calmejane (Intermarché - Wanty), tretí muž vrchárskej súťaže, ktorý cielil na spomínané stúpanie Colle del Melogno v polovici dňa. Prémiu bez väčších problémov získal a s ňou aj deväť bodov, čo znamenalo, že sa posunul na druhú pozíciu súťaže za Pogačara, a tak mal právo zajtra si obliecť modrý dres. Najdôležitejšiu úlohu splnil.
Skupina mala v týchto momentoch sto kilometrov pred cieľom náskok štyroch minút a 7,5-kilometrový kopec narobil problémy nejednému šprintérovi. Viacero ich z pelotónu odpadlo, no konvoj čakalo veľa klesania, takže sa čakalo, že sa postupne vrátia späť. Z tých elitných to najdlhšie trvalo Fabiovi Jakobsenovi z DSM, no aj on bol hodinu a pol pred dojazdom nazad.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Lilian Calmejane má pred sebou ešte dlhý boj o body, takže v záujme šetrenia síl počkal pelotón. Zvyšná dvojica ostávala vpredu. V pelotóne zčista-jasna došlo k veľkému pádu, kde sa zaplietli aj viacerí známejší ľudia ako Ben O'Connor, Juan Molano, Fernando Gaviria alebo Matteo Trentin. No a najhoršie dopadol Biniam Girmay (Intermarché - Wanty), ktorý musel odstúpiť.
Na poslednej rýchlostnej prémii už boli vpredu len dvaja ľudia, a tak si po poslednú sekundu prišiel Cian Uijtdebroeks, ktorý sa tak kozmeticky posunul na štvrtú pozíciu celkového poradia. Napriek dažďu (ku koncu sa už vyčasilo) sa šlo veľmi rýchlo a šprintérom po takom výdaji energie mohol narobiť problémy posledný kopček Capo Mele tri kilometre pred cieľom. Údaje sa trochu líšili, ale zrejme šlo o 1800 metrov dlhý kopec s priemernom 4,4 %. Najprv bolo potrebné zlikvidovať pôvodný únik. Staral sa o to Lidl - Trek. Padol práve na úpätí kopca.
Okamžite v úvode atakoval Filippo Ganna (Ineos). Vypracoval si asi 30 metrov náskoku a všetci čakali, čo sa bude diať ďalej. Vzdialil sa len na šesť sekúnd, ale v zjazde sa súperi nemohli priblížiť a ostávalo málo roviny - len posledný kilometer. Bol to nádejný pokus zlikvidovaný 600 metrov pred páskou. Lidl - Trek všetko režíroval a Jonathan Milan zvládol veľmi dlhý 300-metrový špurt.
Kaden Groves (Alpecin) bral druhé miesto. Ak by bola páska o pár metrov ďalej, už by víťaza chytil. Po tretie miesto si prišiel Phil Bauhaus (Bahrain Victorious). Boli tam aj ďalšie šprintérske hviezdy - Olav Kooij bral štvrté a Tim Merlier až piate miesto, teda včerajší víťaz prenechal cyklamenový dres Milanovi. V ružovom pokračuje Pogačar. Patrí mu aj modrý dres, ktorý ale pripadne Calmejanovi a Uijtdebroeks bude naďalej v bielom.
Jonathan Milan prichádzal na Giro ako najväčší favorit na víťazstvo v bodovacej súťaži práve pre to, ako zvládol tieto domáce preteky vlani. Vtedy vyhral už druhú etapu a aj keď potom bral iba druhé miesta, boli až štyri, a tak s prehľadom získal maglia ciclamino. Obľúbené tričko si obliekol dnes znova a uvidíme, či ho potvrdí v ďalších dňoch.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonathana Milana (víťaz)
"Je to neskutočná priehršť emócií. Prišli sme sem s jasným cieľom vyhrávať etapy a šli sme za tým perfektne. Tím odviedol absolútne úžasnú robotu, veril mi. Je úžasné tu na Gire znova vyhrať a ešte aj pred mojimi rodičmi, ktorí sem prišli. Myslím si, že Ganna nám trochu pomohol tým atakom, lebo ostali sme na čele ťahať, nebolo tam na čele priveľa tímov."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Kadena Grovesa (2. miesto)
"Veľmi hektický dojazd sme dnes prežili. Hrozne vysoké tempo. Stále to bol veľký boj o pozíciu. Tieto závery etáp sú atraktívne pre fanúšikov, úplne tomu rozumiem. Včera Pogačar, dnes Ganna. Ale hral nám do karát vietor, nevyšlo mu to a tak sme špurtovali. Tím to zvládol veľmi dobre, boli sme blízko, tak len bojujeme ďalej."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tima Merliera (5. miesto)
"Som šťastný, že som nažive. Bolo to strašne hektické. Súperi sa tam lakťovali a skoro som vyletel z cesty cez bariéru. V šprinte som v jeden moment myslel, že to bude dobré, ale napokon som ostal ďaleko za Milanom. Som trochu sklamaný, ale ok. Je to šport, moja robota. Hlavne, že všetci žijeme."
Výsledky etapy
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 04:16:03
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 00:00
3. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00
4. KOOIJ Olav Visma | Lease a Bike 00:00
5. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:00
6. BALLERINI Davide Astana Qazaqstan 00:00
7. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00
8. ZANONCELLO Enrico VF Group - Bardiani CSF 00:00
9. MIHKELS Madis Intermarché - Wanty 00:00
10. LONARDI Giovanni Team Polti Kometa 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 15:19:05
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:46
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 00:47
4. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 00:55
5. RUBIO Einer Movistar Team 00:56
6. FORTUNATO Lorenzo Astana Qazaqstan 01:07
7. LOPEZ Juan Pedro Lidl - Trek 01:11
8. HIRT Jan Soudal Quick-Step 01:13
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan 01:26
10. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 01:26
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 113
2. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 81
3. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 63
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 51
2. CALMEJANE Lilian Intermarché - Wanty 32
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 26
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 15:20:00
2. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 00:45
3. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 00:49
Kopce na trase etapy:
3 20 102 km - Colle del Melogno (7,5 km; 4,8 %)
dojazd etapy (© giroditalia.it)
 
Náš eshop