V 1. etape Gira ešte Pogačar ružový dres nezískal, na páske ho porazili Narváez a Schachmann

4.5.2024, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
1. 4.5. zvlnena etapa ciel rovina Venaria Reale > Turín 143 km Narváez
profil etapy, 1850 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Aj keď mnohí vravia, že tohtoročné Giro nie je také ťažké ako by mohlo byť, sú to samotní pretekári, ktorí určujú, ako sa bojuje, teda aké sú vlastne preteky atraktívne. Ľahšia trasa nemusí automaticky znamenať "horšiu cyklistiku" a už skladba prvých etáp to jasne hovorí. Čakali sa v nich nemalé rozdiely.
Hneď úvodný deň z Venaria Reale do Turína mal iba 143 kilometrov, no očakávala sa rýchla a aktívna jazda. Všetci boli zvedaví, aká veľká skupina ostane po poslednom klasifikovanom stúpaní Colle Maddalena (7,0 %; 6,8 %) 22 km pred cieľom a ako ešte prípadne zamotá záverom 1400 metrový úsek s desiatimi percentami sklonu iba tri kilometre pred páskou ešte nasledovaný zjazdom. Verilo sa najviac Pogačarovi, ale mohlo to dopadnúť aj nevyspytateľne.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Čakala sa rýchla prvá hodina pretekov s bojom o prestížny únik, ale napokon skupina odišla celkom skoro bez veľkých súbojov. Bolo v nej šesť ľudí - Louis Barré (Arkea - B&B), Nicolas Debeaumarché (Cofidis), Lilian Calmejane (Intermarché - Wanty), Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl - Trek), Andrea Pietrobon (Polti - Kometa) a Filippo Fiorelli (VF Group - Bardiani). Dalo sa ale čakať, že veľkú časovú výhodu nedostanú. Dlho sa pohybovala na hranici minúty a pol, no už pred prvým kopcom to kleslo k minúte.
Prvým stúpaním bolo Berzano di San Pietro (2,9 km; 5,0 %). Po výživnej prvej hodine s priemerkou 49 km/h mohol zamiešať situáciou. Bolo to tak. Pelotón ho neprešiel tak rýchlo ako únik, ktorý zvýšil náskok na 2:30. Prémiu si vybojoval Fiorelli a bol virtuálne v modrom drese lídra vrchárskej súťaže. Následne vyhral aj šprintérsku prémiu. Ako býva na Gire zvykom, tu šlo "len" o body, nie o bonifikačné sekundy, ktoré sa brali na druhej a tretej prémii.
Následne sa opäť náskok znižoval, okrem UAE sa k robote prihlásil aj Alpecin a blížilo sa najdlhšie stúpanie. V ňom sa ťažko skúšaný únik (pre svoj malý náskok a vysoké tempo) rozbil. Najlepšie nohy ukazovali Calmejane a Ghebreigzabhier. Eritrejčan vyhral prémiu a predbežne sa on dostal do dresu. Tým, že sa zbavili slabších kolegov, náskok zvýšili na tri minúty a držali šancu, že budú prví aj na poslednej prémii, čo by im pomohlo zvýšiť náskok vo vrchárskej klasifikácii. Zároveň si vzali bonifikácie z druhej prémie.
Pelotón si vyskúšal aj záverečné momenty etapy v Turíne vrátane prejazdu cez neklasifikovaný krátky prudký kopec. Tempo sa tu už výrazne zvýšilo a blízko čela pelotónu sa objavovali Pogačar, Thomas či Alaphilippe, ktorý si dnes veril. Musel ale najprv zvládnuť záverečný klasifikovaný kopec Colle Maddalena (7,0 %; 6,8 %) s vrcholom 22 km pred páskou. Balík zvyšoval tempo a bolo to nervózne. Prišiel aj pád bez favoritov. Čelné duo malo veľké problémy zvládnuť kopec ešte na čele.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
UAE šlo brutálne tempo. Nechceli dovoliť súperom nič. Dokonca už v polovici kopca začali odpadať aj silné mená ako Woods alebo Arensman. 1500 metrov pred vrcholom zaostal už aj Romain Bardet (DSM), jeden z favoritov na pódium, keď tam bolo ešte zo 30 ľudí. Z pôvodného úniku bol najsilnejší Calmejane, no bolo to so ziskom prémie na knap. Musel sa poriadne "zmáčknuť", vyhral ju a získal definitívne vrchársky dres, hoci mu počas etapy ani raz virtuálne nepatril.
Francúz, ktorý vyhral etapu na Tour i Vuelte ešte na Gire úspešný nebol, a to sa dnes nechystalo zmeniť, no ešte zjazdoval pred pozostatkom pelotónu kde bolo asi 25 ľudí, no zozadu sa rozrastali. Bardet však bol príliš vzdialený. UAE sa v zjazde nešlo pretrhnúť, a tak si pár ľudí povedalo, že by nebolo zlé mať pod posledným kratučkým kopcom tesne pred cieľom nejaký menší náskok. Boli to klasické puncherské typy Max Schachmann alebo Alessandro De Marchi. Napokon odišli ešte spolu s Honorém, Concim, Carusom, Pellizzarim a Baudinom. Dobehli Calmejana a pustili sa do kratučkého kopca pri Turíne.
dojazd etapy (© giroditalia.it)
Osmička mala na úpätí 20 sekúnd k dobru, to bolo zaujímavé. Dokonca ambiciózny Conci z Alpecinu im nastúpil a mal až pol minúty na hlavné pole. Do vrcholu tesne nevydržal. Prehnal sa cez neho Tadej Pogačar (UAE), za ktorým ako dobré lepidlo celý kopec ostával Jonathan Narváez (Ineos). Na dohľad ich mal ešte aj Max Schachmann (Bora). V zjazde ich rýchlo došiel, no spolu s Ekváročanom nechceli pomáhať topfavoritovi. Hrozilo, že ich niekto ešte dobehne. Už sa to napokon nestalo.
Pogačar špurtoval z prvej pozície, a tak sa Jhonatanovi Narváezovi podarilo Slovinca tesne poraziť. Fotofiniš napokon prisúdil druhú pozíciu Schachmannovi, takže Tadej získal "iba" štyri bonifikačné sekundy a tretiu pozíciu. Štvrtý za nimi ešte prišiel Alex Baudin (Decathlon) z tej skupiny a piaty s odstupom desiatich sekúnd priviedol do cieľa skupinu ostatných favoritov Conci.
Kto tam ostal s mankom desiatich sekúnd? Thomas, Tiberi, Vansevenant, Valter, Ganna, Caruso, Martínez, Uijtdebroeks, Alaphilippe, Cháves, Rubio i Lucenko a pár pomocníkov. Ostatní favoriti na celkové poradie už stratili.
Záver prvej etapy nesklamal. Bola to parádna bitka favoritov, no i keď boj o etapový triumf bol zaujímavý, potvrdili sa obavy, že Pogačar je výkonnostne inde od zvyšných vrchárov. Samozrejme, toto bol iba kratučký kopec, rozhodovať sa bude na tých dlhých v Alpách. Už zajtra to budú mať Narváez so Schachmannom veľmi veľmi ťažké, aby ho udržali za sebou.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jhonatana Narváeza (víťaz)
"Je to skvelý pocit, vedeli sme, že to bude etapa šitá pre mňa. Veľa som na tom pracoval a nasledovať najlepšieho cyklistu v stúpaní bolo naozaj ťažké. Podarilo sa a je to pre mňa výnimočný moment."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (3. miesto)
"Prvý deň je vždy taký, že 50 na 50 či sa budete cítiť dobre, alebo zle. Snažili sme sa to kontrolovať, no nevyšlo to v závere. Ale je dobrým znamením, že som odtrhol ľudí, ktorí chcú bojovať v GC. Nemám si čo vyčítať."
Výsledky etapy
1. NARVÁEZ Jhonatan INEOS Grenadiers 03:14:23
2. SCHACHMANN Max Bora - hansgrohe 00:00
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:00
4. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 00:06
5. CONCI Nicola Alpecin - Deceuninck 00:10
6. HERMANS Quinten Alpecin - Deceuninck 00:10
7. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 00:10
8. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:10
9. VALTER Attila Visma | Lease a Bike 00:10
10. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:10
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. NARVÁEZ Jhonatan INEOS Grenadiers 03:14:13
2. SCHACHMANN Max Bora - hansgrohe 00:03
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:06
4. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 00:16
5. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:17
6. CONCI Nicola Alpecin - Deceuninck 00:18
7. HERMANS Quinten Alpecin - Deceuninck 00:20
8. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 00:20
9. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:20
10. VALTER Attila Visma | Lease a Bike 00:20
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. NARVÁEZ Jhonatan INEOS Grenadiers 25
2. CALMEJANE Lilian Intermarché - Wanty 20
3. FIORELLI Filippo VF Group - Bardiani CSF 18
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CALMEJANE Lilian Intermarché - Wanty 20
2. GHEBREIGZABHIER Amanuel Lidl - Trek 10
3. PELLIZZARI Giulio VF Group - Bardiani CSF 8
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BAUDIN Alex Decathlon Ag2r La Mondiale 03:14:29
2. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 00:04
3. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:04
 
Kopce na trase etapy:
4 20 modre 92 km - Berzano di San Pietro (2,9 km; 5,0 %)
3 20 61 km - Superga (8,0 km; 4,4 %)
2 20 22 km - Colle Maddalena (7,0 %; 6,8 %)
 
Náš eshop