Reakcie po prvom dni Gira: Van Der Poel si splnil cieľ, Girmay je nadšený, Valter hlási cyklistickú revolúciu v Maďarsku

6.5.2022, 20:30 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Reakcie po prvom dni Gira: Van Der Poel si splnil cieľ, Girmay je nadšený, Valter hlási cyklistickú revolúciu v Maďarsku
Dojazd etapy (© LaPresse/Massimo Paolone)

Úvodná Grand Tour sezóny sa dnes začala prvou etapou u našich južných susedov. Špurt do kopca pod Vyšehradom opanoval najväčší favorit Mathieu Van Der Poel, hoci sa na páske kvôli vyčerpaniu ani nevládal radovať. Biniam Girmay ukázal formu, Caleb Ewan po smolnom škrtnutí o zadné koleso súpera skončil na zemi. Cort je späť, GC jazdci bezpečne zdolali prvú prekážku a Valter sa teší z cyklistickej revolúcie v Maďarsku. 
Mathieu Van Der Poel naplnil očakávania fanúšikov a potvrdil rolu topfavorita. V stúpavom dojazde nechal vyniknúť svoju silovú akceleráciu, hoci Biniam Girmay ho viditeľne potrápil. Holanďan nevládal ani zdvihnúť ruky do vzduchu. ,,Je to špeciálny pocit. Nemohol som to ani osláviť, lebo na cieľovej rovinke som siahol až na dno svojich síl. Do pár hodín sa ale vydýcham a buďte si istí, že to s tímom večer oslávime. Vedeli sme, že dnes to bude o pozičnej jazde. Držal som sa vpredu, ale niekoľkokrát ma súperi zavreli a zakaždým som musel šprintovať aby som to dobehol. Na cieľovej rovinke som bol úplne zakyselený, ale podarilo sa mi ešte zrýchliť. Som veľmi šťastný, táto etapa bola jedným z cieľov mojej sezóny. Je to úžasné, nie každý sa môže pochváliť, že nosil ružový dres. Dnes to bola jedinečná príležitosť, ktorú som prosto musel využiť. V mojom rebríčku úspechov tento radím veľmi vysoko. Zajtra určite dres skúsim udržať, tak ako sa mi to podarilo po časovke minulý rok na Tour." 
Mathieu Van der Poel (© LaPresse/Massimo Paolone)
V impozantnej sezóne pokračuje objav roku Biniam Girmay. Eritrejčan ovládol na jar Gent-Wevelgem a zaradil sa medzi hviezdy svetovej cyklistiky. Dnes opäť siahal na víťazstvo, tím Intermarché zrežíroval posledné stúpanie, ale nad Biniamove sily bol Van Der Poel. V cieli však prvý držiteľ bieleho dresu žiaril šťastím. ,,Bolo to naozaj veľmi ťažké, ale skončiť druhý je neuveriteľné! Nie som sklamaný, som šťastný. Skončiť druhý na mojej prvej Grand Tour za Mathieu van Der Poelom vás musí tešiť. Vedel som, že Mathieu je stále v dobrej kondícii a pre mňa to bola úplne nová skúsenosť na Grand Tour. Nikdy sme spolu nepretekali, možno párkrát, ale toto bol náš prvý skutočný súboj. Ohľadom Caleba Ewana neviem, čo sa stalo, nič som nevidel, len som cítil, ako sa ma niekto dotkol. Nie sme prekvapení týmto výsledkom, na túto etapu sme sa zameriavali." 
V cieľovej rovinke sa bolestivo porúčal na zem Caleb Ewan. Austrálčan sa s vypätím všetkých síl snažil ešte zašpurtovať o víťazstvo, no popri svojej snahe si škrtol predným kolesom o zadné koleso Biniama Girmaya a porúčal sa na zem úplne rovnakým spôsobom, ako v tretej etape na minulorčnej Tour. Vtedy so sebou zobral aj Petra Sagana a obaja museli kvôli utrpeným zraneniam odstúpiť. Tentokrát našťastie išiel na zem sám, no a vyzerá to tak, že ani zranenia nie sú také vážne, aby mu zabránili pokračovať. Po etape vydal jeho tím krátke stanovisko k jeho situácii. ,,Bohužiaľ, Caleb v dnešnom dojazde zavadil o súperove koleso a porúčal sa na zem tesne pred cieľom. Má veľa odrenín, ale inak nie je veľmi zranený a zajtra sa postaví na štart časovky." Pre Lotto by to bola veľká strata, veď Ewan je ich jednoznačný líder a už tak si v sezóne vytrpeli veľa smoly.
Caleb Ewan po páde (© LaPresse/Massimo Paolone)
Na treťom miestne dnes finišoval Pello Bilbao, ktorý má v tomto roku najlepšiu formu života a aj do Gira vkročil správnou nohou. Štyri bonifikačné sekundy sú príjemným bonusom. ,,Nebol som si istý, ako na tom budem. Napokon to ale nebolo vôbec zlé. Držal som si dobrú pozíciu počas celého výjazdu a chcel som etapu, ale Ewanov pád ma dosť zabrzdil. Každopádne, stále som ukázal dobrý šprint a myslím, že sme odštartovali Giro dobre."
Návrat do formy oslavuje Magnus Cort z tímu EF - Education. Cort zatiaľ v ročníku nebol v dobrej forme, rovnako ako celý jeho tím. Vyzerá to však, že sa pre neho blýska na lepšie časy. ,,Van Den Berg a Doull ma dostali do výbornej pozície pod kopcom. Vyhliadol som si zadné koleso Wilca Keldermana, čo bola skvelá voľba. Držal som sa na dobrej pozícii a v závere som mohol zašprintovať, hoci pár jazdcov zostalo ešte predomňou. Každopádne je to sľubný štart a som rád, že nohy sú späť. Uvidíme čo to dá v ďalších dňoch..." 
Pre väčšinu GC jazdcov to dnes bolo hlavne o prežití, no a našťastie nervózny štart všetci zvládli bez strát a pádov. Medzi spokojných sa radil aj Romain Bardet, ktorý sa v cieli pre Cyclism'Actu vyjadril, že je rád, že to má za sebou. ,,Až do posledného stúpania sme sa držali vpredu, aby sme sa vyhli problémom. V kopci som následne spravil sériu zlých rozhodnutí a stratil som pozíciu, takže boj o etapu dnes nebol možný. Nestratili sme ale veľa sekúnd, no a tak to môžeme označiť za úspešný štart do Gira. Veď predsa len, úvody Grand Tours bývajú nervózne, obzvlášť s takýmto dojazdom." 
Lepší výsledok sa dozaista čakal od Attilu Valtera, najlepšieho maďarského cyklistu súčasnosti, ktorý má v tejto sezóne skvelú formu a na Gire chce uspieť v GC ako líder tímu Groupama - FDJ. Má aj výborný šprint, preto bolo možno prekvapením, že sa nezapojil do záveru. V cieli ale smutný nebol. Jeho vlasť totiž dnes aj tak zažívala cyklistický sviatok. ,,Chcel som zvládnuť záverečné stúpanie lepšie, ale cez deň som sa necítil až tak dobre. Budem si ale pamätať, že som prežil neuveriteľný deň. Bolo to viac ako štart do Grand Tour, bola to revolúcia pre cyklistiku v Maďarsku."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky 1. etapy
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 04:35:28 100
2. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 00:00 40
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:00 20
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 00:00 12
5. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 00:00 4
6. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:00
7. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:00
8. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:00
9. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 00:04
10. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:04
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 04:35:18
2. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 00:04
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:06
4. CORT Magnus EF Education-EasyPost 00:10
5. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 00:10
6. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:10
7. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:10
8. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:10
9. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 00:14
10. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:14
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 50
2. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 35
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 25
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 3
2. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 2
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 1
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 04:35:22
2. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:10
3. NARVAEZ Jhonnatan INEOS Grenadiers 00:10
 
Náš eshop