Reakcie po sobote: Hindley si verí pred časovkou, v Ineose musia prehltnúť porážku, Arensman zúril

28.5.2022, 20:30 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Reakcie po sobote: Hindley si verí pred časovkou, v Ineose musia prehltnúť porážku, Arensman zúril
Jai Hindley (© LaPresse/Marco Alpozzi)

Pravdepodobne rozhodujúca etapa Gira s finišom na Passo Fedaia priniesla veľký útok Jaia Hindleyho, ktorý sa po troch týždňoch tesných súbojov konečne zbavil všetkých súperov a prevzal ružový dres. Pochopiteľne, v cieli žiaril šťastím a s náskokom pred poslednou časovkou je spokojný. Sklamanie zavládlo v tábore Ineosu. Brtiský tím stratil ružový dres jednu etapu pred koncom a ich misia zlyhala. V súboji o etapu konečne uspelo UAE, no prekvapivo to bol klasikár Covi, kto priniesol vytúžené víťazstvo v kráľovskej etape. Pomohlo mu aj taktizovanie jazdcov z úniku za ním, čo skritizoval najmä Arensman.

Jai Hindley kráča oproti celkovému víťazstvu na Gire. Na svoj veľký útok si trpezlivo počkal až na posledný kopec celých pretekov. V jeho závere zlomil doterajšieho lídra Richarda Carapaza. V cieli žiaril šťastím a schodíky na pódium, kde si prevzal dres, bral po troch. ,,Je to fantastické, mám veľký náskok v GC, takže paráda. Už som bol v tejto pozícii pred dvomi rokmi a vtedy som v časovke prehral, no teraz je tá pozícia pred časovkou ďaleko lepšia a verím si. Časovka na konci Grand Tour však môže vypáliť veľa spôsobmi, no zajtra aj umriem, aby som ten dres udržal. Tušili sme, že toto bude rozhodujúca etapa a šetrili sme sa na ňu. Veľa nastúpaných metrov a prudké záverečné stúpanie... Keď sme zvýšili tempo a počul som, že Carapaz nestačí, tak v momente som dupol na plyn a išiel som jednoducho naplno až do cieľa. Je to neskutočné, príliš som tomu ráno neveril, keďže Carapaz je veľký jazdec a dosiaľ vyzeral na Gire výborne."
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Ekvádorský pretekár sa do cieľa dostal úplne vyčerpaný a zlomený. So skloňenou hlavou sa porúčal priamo do súkromia tímového autobusu. V cieli žurnalistom aspoň podal krátke vyhlásenie Pavel Sivakov, ktorý mal rovnako hlavu v smútku. ,,Minúta a pol je veľa, to bude v krátkej časovke komolikované stiahnuť. Je to pre nás bolestivé. My sme dnes skúsili všetko, ale jednoducho oni boli silnejší a musíme Jaiovi pogratulovať. Snažili sme sa dnes na neho získať náskok, ako tím sme jazdili skvele, no jednoducho to dnes nevyšlo. Taká je cyklistika."

Na Carapaza prvýkrát na tomto Gire získal čas Mikel Landa a v celkovom poradí sa mu priblížil o 20 sekúnd. Napriek tomu nemohol byť v cieli úplne spokojný. Jeho tím celý deň diktoval tempo a Novak na čele prehral súboj o etapu. Pre tímový web sa ale vyjadril, že si cení získaný čas a zajtra aspoň skúsi ohroziť druhé miesto Carapaza. ,,Dnes som nemal najlepšie nohy, no bola to posledná horská skúška, tak sme to aspoň skúsili. Diktovali sme tvrdé tempo v balíku a vpredu Domen skúšal vyhrať etapu. Na poslednom kopci som vydal zo seba to najlepšie. Najskôr som tým dvom nestačil, no išiel som si svoje tempo a v závere som aspoň získal čas na Carapaza. 40 sekúnd je fajn, no aj tak to budem mať zajtra ťažké s posunom na pódium. Ale až do posledného kilometra časovky sa nevzdám."
Richard Carapaz (© LaPresse/Marco Alpozzi)

Ešte pred súbojom favoritov si na čele pripísal vytúžené etapové víťazstvo na domácej Grand Tour taliansky klasikár Covi. Nečakane však uspel v horskom teréne, no jeho útok z diaľky bol výborný a stal sa zaslúženým víťazom poslednej klasickej etapy na Gire. ,,Už som bol párkrát blízko víťazstva na Gire, takže tento rok som chcel veľmi vyhrať etapu. Boli sme tu ale s Almeidom, tak som samozrejme preňho pracoval. Joao má ale bohužiaľ Covid, takže sa otvoril priestor v týchto posledných etapách. Niesom najlepší vrchár, takže som musel zaútočiť z diaľky, no a vyšlo to skvele."

Za talianskym mladíkom sa zaskočení vrchári nedokázali zorganizovať a väčšina sa spoliehala na Thymena Arensmana z tímu DSM, možno v nádeji, že sa ešte bude chcieť posunúť v GC a tak bude ťahať. Pre to ale holandský mladík nemal pochopenie a po etape sa vyjadril veľmi ostrým spôsobom na adresu svojich súputníkov z úniku. ,,Pretekal som s myšlienkou na zajtrajšok, keďže mám v časovke ambície. Na začiatku etapy som sa dostal do úniku s Tusveldom aj Hamiltonom, ale tí dvaja nemali nohy a bol som sám vo vedúcej skupine. Všetci na mňa pozerali, aby som zalepil za Covim medzeru. Nikdy som nič nevyhral, ​​v cyklistike som ešte nič nedokázal, ale všetci sa na mňa pozerajú. Nechápem prečo a som nahnevaný. Teraz sa bojím, že nebudem mať z Gira nič. Pevne verím, že som dnes vo vedúcej skupine neminul príliš veľa síl. No to je cyklistika. Idem sa o tom porozprávať s tímom,“ zakončil svoje mimoriadne podráždené vyjadrenie pre Wielerflits.nl Arensman.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky 20. etapy
1. COVI Alessandro UAE Team Emirates 04:46:34 100
2. NOVAK Domen Bahrain Victorious 00:32 40
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:37 20
4. PEDRERO Antonio Movistar Team 01:36 12
5. ARENSMAN Thymen Team DSM 01:50 4
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:30
7. LEEMREIZE Gijs Jumbo-Visma 03:04
8. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 03:19
9. LANDA Mikel Bahrain Victorious 03:19
10. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 03:39
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 86:07:19
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 01:25
3. LANDA Mikel Bahrain Victorious 01:51
4. NIBALI Vincenzo Astana Qazaqstan Team 07:57
5. BILBAO Pello Bahrain Victorious 08:55
6. HIRT Jan Intermarché-Wanty-Gobert 09:07
7. BUCHMANN Emanuel BORA-hansgrohe 11:18
8. POZZOVIVO Domenico Intermarché-Wanty-Gobert 16:04
9. LOPEZ Juan Pedro Trek-Segafredo 17:29
10. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 17:56
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 254
2. GAVIRIA Fernando UAE Team Emirates 136
3. CAVENDISH Mark Quick-Step Alpha Vinyl 132
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 294
2. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 163
3. COVI Alessandro UAE Team Emirates 102
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LOPEZ Juan Pedro Trek-Segafredo 86:24:48
2. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 05:56
3. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 23:06
 
Náš eshop