Reakcie po 18. etape: Vingegaard venoval víťazstvo rodine, spokojný je aj Thomas

21.7.2022, 20:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
tdf2020 banner update
Posledná horská etapa priniesla ďalšie zmeny v priebežnom poradí, ale aj celkového víťaza v súťaži o bodkovaný dres. Jonas Vingegaard víťazstvo venoval svojej rodine a upozornil na to, že Tour sa ešte neskončila. Šéf UAE Emirates Mauro Gianetti vyzdvihol výkon svojich pretekárov, ale aj konkurenčného Jumba. Geraint Thomas je spokojný so svojou pozíciou, David Gaudu je hrdý na svoje umiestnenie a Louis Meintjes priznal, že pred posledným stúpaním nechal na trati množstvo síl.
Vingegaard a Pogačar (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Jonas Vingegaard dnes pravdepodobne rozhodol o celkovom víťazstve. Poslednou kľúčovou previerkou v boji o žltý dres bude sobotňajšia časovka jednotlivcov, ale Dán si vybudoval viac ako trojminútový náskok na Pogačara a o žltý dres by mu mohol vziať iba absolútny výbuch, mimoriadny výkon Slovinca, mechanické, zdravotné problémy alebo pozitívny test na koronavírus. „Dnes ráno som hovoril manželke a dcére, že chcem vyhrať etapu pre nich, takže som naozaj šťastný a pyšný, že sa mi podarilo vyhrať," začal svoj rozhovor pre oficiálny prenos a pokračoval. „Toto víťazstvo je pre moje dve dievčatá, ktoré sú doma. Bol to neuveriteľne ťažký dojazd. Teraz máme pred sebou ešte dva dni na Tour, takže sa musíme naďalej sústrediť," upozornil na fakt, že Stará dáma ešte nie je na konci. 
V rozhovore sa vyjadril aj ku pádu majiteľa bieleho dresu. „Myslím, že on tam nedobrzdil zákrutu, bicykel sa mu v štrku pošmykol a skončil v priekope. Takže som na neho počkal. Chcel by som poďakovať všetkým tímovým kolegom. Isto ste si všimli, že Wout Van Aert napokon utrhol Tadeja Pogačara, ale všetci boli neuveriteľní. Sepp Kuss, Tiesj Benoot aj Nathan Van Hooydonck. Všetci boli úžasní. Nikdy by som to bez nich nedokázal. O žltom drese nechcem hovoriť. Máme pred sebou zajtrajšok aj časovku. Až potom sa dostaneme do Paríža. Takže o tom môžeme hovoriť až za dva dni," dodal majiteľ žltého aj bodkovaného dresu.  
- reklama -
- reklama -
Tadej Pogačar ani dnes nedokázal dostať Vingegaarda do problémov a život mu skomplikoval aj nepríjemný pád. Keďže ho Dán logicky počkal, pretože sa nemal záujem hnať do cieľa osamotený a za sebou mal ďalších kolegov, pád nezmenil pomery na trati, ale štyri kilometre pred páskou napokon "Pogi" kapituloval. K slovu sa dostal šéf tímu a generálny riaditeľ Mauro Gianetti. „Som veľmi pyšný na môj tím a na Tadeja. Dnes všetko riskoval. Mohol vyhrať etapu, získať bodkovaný dres, ale do etapy vstupoval s tým, že chce žltý dres. Mali sme množstvo problémov na trati. Máme veľmi oslabený tím. Keď tu nemáme Marca Solera ani Rafala Majku, tak nemáme veľa kariet, s ktorými môžeme hrať. Mohli sme vzdať súboj o žltý dres, pretože dvojminútový odstup je naozaj veľa, ale napriek tomu sme to skúsili. Ťažko sa ale preteká proti Jumbu, ktoré má fantastickú podporu, špeciálne vo Van Aertovi. Ale Vingegaard bol taktiež extrémne silný. Je pekné vidieť, že sa Jonas a Tadej vzájomne rešpektujú a je to dobrá reklama pre celý šport. Bol to dôležitý moment aj pre divákov. Od Jonasa to bolo skvelé gesto a chcel by som im všetkým pogratulovať," uznal kvality súpera pre oficiálny prenos. 
Spomedzi zvyšných kandidátov na celkové poradie bol opäť najsilnejší Geraint Thomas. Víťaz Okolo Švajčiarska sa dokonca odhodlal k útoku, ale do súboja medzi žltým a bielym dresom nakoniec neprehovoril. Tretiu priečku ale pevne drží vo svojich rukách a má namierené k tretiemu pódiovému umiestnenie z Tour po rokoch 2018 a 2019. „Tento rok boli iba dva hromadné dojazdy. Jeden z nich bol v Dánsku. To je neuveriteľné. Je to extrémne náročná Tour. Vyzerá to tak, že pódiové umiestnenie mám poistené. Je to dobrá pozícia, ale zajtra si budeme musieť dať pozor pred bočným vetrom," povedal pre oficiálny prenos. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Skvelé výkony naďalej podáva David Gaudu. Jedenásty muž vlaňajšej edície v dnešnom závere sťahoval jedného pretekára za druhým a odmenou mu je posun na štvrtú priečku. Na tretieho Thomasa stráca už viac ako tri minúty, ale víťaz etapy na Critérium du Dauphiné mieri za životným výsledkom na Grand Tour. „Mojimi súpermi neboli Vingegaard, Pogačar ani Thomas, ale Nairo Quintana a ostatní. Zostal som s ním a mohol som počítať s podporou Valentina Madouasa a Thibauta Pinota, ktorí boli skvelí. Najťažšie bolo zbaviť sa Quintanu. Potom som sa dotiahol k Valentinovi a tak k Thibautovi. Na konci som už iba musel siahnúť na dno svojich síl. Sú dni ako tieto, keď všetko ide dobre. Mnohí hovoria, že byť štvrtý, piaty alebo šiesty na Tour je zbytočné, pretože sa o to nikto nezaujíma, ale neuvedomujú si, koľko úsilia musíme vynaložiť a na akú úroveň sa musíte vypracovať. Som hrdý na to, že som na štvrtom mieste. Prví traja sú silnejší ako ja," vyjadril sa pre francúzsky portál Cyclism'Actu.
Na životný výsledok na Grand Tour má nakročené aj Louis Meintjes. Šiesty muž Critérium du Dauphiné v doterajšej kariére dosiahol ôsme miesto na Tour v rokoch 2016 a 2017 a v roku 2015 uzatváral Top 10 na Vuelte. Dnes preskočil Bardeta a iba osem sekúnd stráca na piateho Quintanu. „Ja som úplne hotový. Bol to extrémne ťažký deň. V predchádzajúcich etapách som nikdy nebol schopný odpovedať na ataky ostatným, takže som šiel vlastné tempo. Bolo to síce náročné, pretože som jazdil medzi skupinami, ale bolo to celkom dobré. Pred posledným stúpaním som nechal na trati množstvo síl tým, že som sa snažil ostať pred hlavnými favoritmi. Som spokojný s tým, ako som šiel. Od športového riaditeľa som počul množstvo vecí. Nemohol som sa úplne sústrediť (smiech)," povedal spokojný Juhoafričan pre oficiálny prenos. 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
Naopak, horší deň prežil Romain Bardet. Francúz stratil na víťaza viac ako šesť minút a v priebežnom poradí klesol na ôsmu priečku. Okrem Meintjesa sa pred neho dostal aj Vlasov. „V tom teple veľmi trpím. Telo už naozaj nemôže. Preteky sú strašne rýchle a ja už jazdím tak na hrane, že niekedy mám lepší a inokedy zas horší deň. Samozrejme, chcel by som, aby to bolo lepšie, ale ja nemám silu útočiť. Som úplne upečený. V poslednom stúpaní som sa cítil trochu lepšie, ale nemohol som zo seba dostať viac. Chcem poďakovať tímu, ktorý odviedol veľmi dobrú prácu, ale toto je cyklistika," povedal líder tímu DSM a nevyhol sa ani otázke na výkony Vingegaarda a Pogačara. „Ja vôbec neviem, čo sa dialo vpredu. Mojou satisfakciou za tohtoročnú Tour je Col du Granon. Teraz som skôr sklamaný, že jazdím na takejto úrovni. Som spokojný s tým, že som zo seba vydal úplne všetko, ale s úpalom nemôžem ísť lepšie," vyjadril sa pre oficiálny prenos.
Výsledky 18. etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 03:59:50 120
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 01:04 50
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 02:10 25
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:54 15
5. GAUDU David Groupama-FDJ 02:58 5
6. LUTSENKO Alexey Astana Qazaqstan Team 03:09
7. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 03:09
8. KUSS Sepp Jumbo-Visma 03:27
9. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 04:04
10. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 04:09
109. SAGAN Peter TotalEnergies 34:10
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 71:53:34
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 03:26
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 08:00
4. GAUDU David Groupama-FDJ 11:05
5. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 13:35
6. MEINTJES Louis Intermarché - Wanty - Gobert 13:43
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 14:10
8. BARDET Romain Team DSM 16:11
9. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 20:09
10. YATES Adam INEOS Grenadiers 20:17
123. SAGAN Peter TotalEnergies 04:34:08
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 451
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 219
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 196
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 158
5. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 155
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 135
9. SAGAN Peter TotalEnergies 104
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 72
2. GESCHKE Simon Cofidis 64
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 61
4. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 61
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 59
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 52
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 71:57:00
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 49:34
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 01:20:14
4. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:27:56
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:49:54
6. STORER Michael Groupama-FDJ 02:07:30
 
Náš eshop