BEMER Cyclassics: V šprinte päťčlennej skupiny sa presadil Haller, Peter Sagan 31.

21.8.2022, 14:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ne 21.8. rovinata etapa ciel rovina Hamburg > Hamburg 222 km Haller
profil pretekov, 1040 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Juraj a Peter Saganovci (TotalEnergies) sa vrátili do súťažného diania na nemeckej klasike BEMER Cyclassics, ktorá sa vrátila do cyklistického kalendára po dvojročnej absencii. Posledné tri ročníky ovládol Elia Viviani (Ineos Grenadiers) a Talian nechýbal na štarte ani v nedeľu. Medzi favoritov na víťazstvo patrili aj Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl), Wout Van Aert (Jumbo-Visma) či Arnaud Démare (Groupama-FDJ). 
Pretekárov čakal trojnásobný prejazd cez Waseberg (0,9 km; 7,3 %). Vedúcu skupinu vytvorili Anthony Julien (AG2R Citroën Team), Jevgeniy Gidich (Astana Kazachstan) a Jacopo Mosca (Trek - Segafredo). Sedemdesiat kilometrov pred cieľom viedli pelotón zástupcovia Quick-Stepu a Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux. Druhý menovaný tím pracoval pre Alexandra Kristoffa
Na prvom prejazde cez Waseberg sa utrhol z pelotónu Ide Schelling (Bora - hansgrohe). Holanďan sa po dvoch kilometroch dotiahol k vedúcej skupine, ktorá mala 45 sekúnd k dobru. 49 kilometrov pred páskou si z úniku vystúpil Gidich, ktorý sa tento rok stal kazažským majstrom v časovke jednotlivcov a na majstrovstvách Ázie sa pričinil o víťazstvo Kazachstanu v tímovej časovke.  
Štyridsať kilometrov pred cieľom prevzalo tempo hlavnej skupiny Jumbo. Okrem Van Aerta mohol v závere šprintovať aj čerstvý víťaz Okolo Dánska Christophe Laporte. Okrem už spomínaných jazdcov sa dnes mohli presadiť aj Caleb Ewan (Lotto Soudal), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Dylan Groenewegen (BikeExchange - Jayco) alebo Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
29 kilometrov pred cieľom došlo k hromadnému pádu na pravej strane vozovky. Na zemi skončilo zhruba pätnásť ľudí vrátane Ewana či Kristoffa. Z úniku si zároveň vystúpil Julien. Na druhom prejazde cez Waseberg sa do pelotónu vrátil aj Mosca. Vpredu tak ostal iba Schelling, ale zostal mu iba pätnásťsekundový náskok. Kontakt s balíkom stratil Jakobsen. Naopak, k ataku sa odhodlal Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost), ale úspešný nebol. 
Následne ušiel z pelotónu Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates) a trojnásobný majster sveta v ITT do 23 rokov sa rýchlo dostal k Schellingovi. Po chvíli ich doplnil Marco Haller (Bora - hansgrohe). Počas posledného prejazdu cez Waseberg zaútočil Van Aert a na jeho pokus reagovali Jhonatan Narváez (Ineos), Patrick Konrad (Bora) a Quinten Hermans (Intermarché). Jedenásť kilometrov pred páskou mali dvadsať sekúnd na balík, pričom s nimi ostal aj Haller. 
V pelotóne sa nachádzali aj Peter SaganViviani alebo Greg Van Avermaet (AG2R Citroën). Po páde sa tam nevrátil Ewan. Na čele balíka pracoval Heinrich Haussler (Bahrain - Victorious). Kilometer pred páskou mal únik pätnásť sekúnd. Šprint otvoril Marco Haller a Rakúšan v tesnom šprinte zvíťazil. Wout Van Aert skončil druhý, keď napokon hodil koleso pre Quintena Hermansa.
Štvrtý finišoval Jhonatán Harváez a Top 5 uzavrel Patrick Konrad, ktorý odtiahol posledný kilometer. Balík stratil desať sekúnd a šieste miesto vyšprintoval Jasper Philipsen. Dnešný hrdina Marco Haller vybojoval najväčšie víťazstvo v kariére a pripísal si druhý triumf v sezóne, keď v máji nenašiel premožiteľa v štvrtej etape na Okolo Nórska. Pre Boru je to 27. víťazstvo v aktuálnej sezóne. 
Van Aert vstupoval do záverečného šprintu z druhej pozície, ale hneď za ním sa nachádzal Haller. Potom, ako Rakúšan začal šprintovať, obidvaja Belgičania ihneď zareagovali, ale prešprintovať ho už nedokázali. Víťaz bodovačky z Tour de France tak nepridal deviate víťazstvo, ale ukázal, že jeho forma pred Bretagne Classic a kanadskými jednorázovkami je naďalej na vysokej úrovni.  
Peter Sagan záver vypustil a s trinásťsekundovou stratou ho klasifikovali na 31. priečke. V TotalEnergies šprintoval v závere Edvald Boasson Hagen a Nór obsadil jedenáste miesto. Do cieľa prišiel aj Juraj Sagan, ktorý nakúpil takmer osem minút a obsadil 113. priečku. Najbližšie by mal štartovať o dva dni na jednorázovke Egmont Cycling Race v Belgicku. Jeho brata najbližšie uvidíme na kanadských jednorázovkách.
Výsledky
1. HALLER Marco BORA-hansgrohe 04:37:23 400
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:00 320
3. HERMANS Quinten Intermarché - Wanty - Gobert 00:00 260
4. NARVAEZ Jhonnatan INEOS Grenadiers 00:00 220
5. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 00:04 180
6. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:09 140
7. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:09 120
8. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:09 100
9. KANTER Max Movistar Team 00:09 80
10. KRISTOFF Alexander Intermarché - Wanty - Gobert 00:09 68
31. SAGAN Peter TotalEnergies 00:13 8
113. SAGAN Juraj TotalEnergies 07:51
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop