Patrick Lefévere pre Cycling-Info.sk: Investujem do projektu vyhrať Tour s Remcom, najskôr je ale na rade Giro

14.9.2022, 10:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis, lt
Patrick Lefévere je jednou z najvýraznejších osobností cyklistiky. Generálny manažér najúspešnejšieho tímu poslednej dekády, Quick-Step - Alpha Vinyl, má za sebou niekoľko kontroverzií, no zároveň sa mu nedá uprieť štatút jedného z najlepších manažérov v športe vôbec.
Nášmu portálu sa s ním podarilo porozprávať v Petržalke pred prológom Okolo Slovenska, iba pár hodín po Evenepoelovom víťazstve na Vuelte, ktoré bolo veľkým miľníkom aj pre Lefévera. Okrem toho nám povedal aj o pláne vyhrať s Remcom Tour, načrtol exkluzívne informácie o budúcoročnom Gire či prezradil, ako zatiaľ vníma Martina Svrčka.
Na začiatok veľká gratulácia k víťazstvu na Vuelte. Museli ste veľmi oslavovať...
Veľmi (smiech). V sobotu ráno to ešte bolo veľmi napäté, bolo veľa stresu v tíme. Remco ani nemohol spať v tú noc, vedeli sme že ešte prídu útoky a posledná etapa na Vuelte býva nepredvídateľná. Nemali sme dosť mužov na úplnú kontrolu, vypadli nám Julian a Pieter Serry, niekoľko ďalších chalanov bolo chorých. Keď sa to ale podarilo, bol to skvelý pocit. V cieli sobotňajšej etapy sme sa všetci rozplakali. V Madride to potom bola už úplná oslava, hoci pódium trvalo dlho, až do jedenástej sme nejedli. Potom sme si ale dali večeru v luxusnej reštaurácii a vyrazili sme do mesta. Ďalší deň sme mali o 7:30 ráno let, takže to zabolelo, ale oslavy stáli za to (smiech). 
Radosť Evenepoela (© A.S.O. / Unipublic / Charly Lopez)
Považujete Remcovo víťazstvo za najväčšie v histórii tímu? 
To je ťažké povedať. Jednodňové klasiky v Belgicku sú pre náš tím veľmi dôležité a prinášajú emóciu... Neviete či v ten deň vyhráte, môžete len dúfať, ale úspech sa nedá očakávať. O to sladšie je potom oslavovanie úspechu. Na Vueltu sme sa pripravovali, Remco bol vo vedení dva týždne a ten posledný sme už boli v dobrej pozícii, predtým sme sa na Vueltu pripravovali dva mesiace. Čiže človeku to postupne dochádzalo. V dvadsaťročnej histórii nášho tímu je to však unikát, takže z tohto pohľadu možno aj áno. 
Zameriate sa teraz viac na GC na Grand Tours? 
Ha, to je častá novinárska otázka, vzbudzuje to dojem, že sme vždy pretekali iba na klasikách a na Grand tours kašlali. Ľudia ale rýchlo zabúdajú. Nedávno sme skoro vyhrali Tour s Julienom, s Masom sme skončili druhí na Vuelte. S Rigobertom Uránom by sme Giro vyhrali, keby nebolo chyby rozhodcov s tou nešťastnou neutralizáciou, ktorá napokon neplatila. Aj vtedy sme boli druhí. Je ale pravda, že sme nikdy neinvestovali do Grand Tours väčšiu časť rozpočtu. Vsádzali sme na mladých, veď Evenepoela som zobral do tímu presne kvôli Grand Tours. Absolútne som nečakal, že by mohol vyhrávať aj klasiky ako San Sebastián či dokonca Liége. Dlho sa mu nedarilo, mal aj ten pád v Lombardii, ktorý ho zdržal v jeho rozvoji. Všetci iba hovorili, že je síce dobrý, ale nikdy nevyhral ani poriadne týždňové preteky, že nemôže vyhrať Grand Tour. Ja som však svojej investícii veril. Povedal som mu, nehovor do médií nič, choď a nechaj rozprávať svoje nohy v pretekoch. To je jediná správna otázka na tieto pochybnosti. 
Radosť Evenepoela (© A.S.O. / Unipublic / Charly Lopez)
Je tam aj dlhodobý cieľ, kedy sa chcete zamerať na víťazstvo Tour de France? 
Teraz na to nie sme pripravení. Aby som Vám ale odpovedal aj na predošlú otázku, tak áno, chceme investovať do tohto projektu. Verím však, že je lepšie ísť krok po kroku, no a v mojom ideálnom svete nasleduje po úspechu na Vuelte úspech na Gire. 
Nezmeníte názor ani kebyže bolo na Tour veľa časoviek? 
Vtipné, že to hovoríte. Práve dnes ráno za mňou prišiel môj známy, či som videl už profil budúcročného Gira. Vravím mu, že nie, veď ešte nebol oznámený profil. On mi vraví, videl som už nejaké informácie a zrejme bude na Gire budúci rok 60 kilometrov časoviek. Takže zatiaľ pracujem s touto informáciou a na Tour by tak muselo byť významne viac časovkárskych kilometrov, aby sme rozhodnutie zmenili. 
Ethan Vernon s Patrickom Lefeverom (© Ján Melicher)
Ešte k posilňeniu skupiny okolo Remca... Veľa ľudí spochybňuje podpis Tima Merliera na úkor nejakého horského domestika svetového kalibru pre Remca, ktorý Vám v tíme momentálne chýba. Na základe čoho ste sa rozhodli? 
Nemal som na výber. V dobe kedy bol trh aktívny, Remco ešte neukázal, že dokáže vyhrať Grand Tour a pre náš tím sú dôležité víťazstvá. U našich sponzorov by mi niečo také neprešlo. Šprintéri sú záruka víťazstiev a s takou filozofiou pracujeme. Čím viac má tím víťazstiev, tým menšia ťarcha je na kolektíve a sponzori sú spokojní, hoci napríklad nevyhráme monument. Keď nemáte isté veľké víťazstvo, veľa malých víťazstiev je základ. Ak nemáme víťazstvo ešte pred februárom, začínam byť nervózny. Víťazstvá na Algarve možno nehýbu svetom, ale prinesú do tímu pokoj, aby naši lídri na veľkých pretekoch tak mohli jazdiť bez stresu. A to niektoré tímy nevyhrajú do mája...
Nie je to však len o šprintéroch, celý Váš tím zvykne produkovať víťazstvá. Zdá sa, že ste ako tím vždy konkurencieschopní. Napríklad v Montreale boli najväčšie svetové hviezdy, no vy ste prišli "iba" s Bagiolim a so Schmidom a boli ste im vyrovnaným súperom. Ako je možné, že máte tak výborný nábor mladých talentov? 
Som šikovný, čo Vám poviem (smiech). Ale nie. Je to o rozpočte. Musím pracovať s tým, čo mám. Nemôžem to robiť ako Ineos či UAE, no a proste si kúpiť najväčšie mladé talenty. Musím byť pri investíciách múdry. Spolieham sa na mojích skautov a mladý talent, ktorý mi prinesú. Nie sú to najväčšie hviezdy, no vždy majú potenciál, ktorý sa snažíme rozvinúť. Napríklad Bagioli. Nemal dobrú sezónu, nebol som s ním spokojný. A on to vie. Ale zároveň viem, že je dobrý a že sa raz presadí. Veď už v Montreale naznačil, čoho je schopný. V závere sezóny bude mať dobrú formu. Fanúšikovia vo Flámsku mi túto jar vyčítali slabé predstavenie na klasikách. Ale hold, posledné roky nebol dobrý nábor a zrazu mám v klasikárskom tíme sedem jazdcov, ktorí už majú svoje roky. Nemôžem ich všetkých naraz nahradiť ako Jumbo, jednoducho musím pracovať s mojím rozpočtom. Pomaly tím omladím, ako vždy. Nebudem kupovať hviezdy ako Van der Poela alebo Van Aerta. Naša sila je v kolektíve a dobrom nábore mladého talentu. A okrem toho, vôbec si nemyslím, že sme mali slabú jar. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ste teda spokojný s tímom tento rok? 
Samozrejme. Aj pred Vueltou som bol. Vyhrali sme cez 40 pretekov, vyhrali sme mnoho etáp. Vyhrali sme monument. Dokonca možno ten najväčší. Záleží koho sa pýtate. U nás doma vo Flámsku by sme samozrejme povedali, že Okolo Flámska je najväčší monument. Fanúšikovia atraktívnej cyklistiky by zas povedali Roubaix. Niektorí cyklisti Vám ale povedia Liége. Je najdlhší, najstarší, a jeho profil sa nedá oklamať. Vyhrá ten najsilnejší, defekty a pozičné chyby nehrajú takú rolu. 
Ešte v rýchlosti k Okolo Slovenska... Aké tu má Váš tím ambície? 
Vyhrať. Ako inak (smiech). Sme najvíťaznejší tím poslednej dekády, je to v našej DNA. Choroba Marka Cavendisha nás oslabila, som sklamaný, že tu nemohol prísť, ale aj tak plne verím našej zostave, že prinesú víťazstvá. Počnúc dneškom. 
Váš tím je tu už piaty rok za sebou. Vraciate sa radi na Slovensko? 
Áno, mám to tu rád. Chodím sem každý rok lebo janom je náš dôležitý sponzor. S rodinou Miškovských som si veľmi blízky. 
Ján Miškovský s Martinom Svrčkom (© Ján Melicher)
Nemôžme sa samozrejme nespýtať na nášho krajana Martina Svrčeka... 
Je to veľký talent. Chalan mal veľkú smolu v tomto roku, musel absolvovať tri operácie a to zamáva s každým. Zotavil sa ale dobre a začína sa vracať do formy. Je to obrovský talent a pevne verím, že perfektne zapadne do nášho kolektívu a prinesie do tímu v ďalších rokoch výsledky. 
Aká je jeho rola momentálne v tíme? 
Zatiaľ si zvyká na profesionálny pelotón a je veľmi šťastný, keď môže pomáhať ostatným. V závere tohto roku na neho tlačiť nebudem. V jeho prípade sa pozerám najmä na vzdialenú budúcnosť. Jeho talent sa časom ukáže naplno, som o tom presvedčený.
Patrick Lefevere, Martin Svrček a Peter Privara (© Ján Melicher)
 
Náš eshop