Prestupovému obdobiu dominovali Jumbo a UAE, stratil Ineos, EF ulovilo Carapaza

7.1.2023, 09:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Nová sezóna sa rozbieha už o niekoľko týždňov a s končiacou sa zimnou prestávkou sa končí aj prestupové obdobie vo World Tour. Ako každý rok aj tentokrát sa pozrieme na to, ktoré tímy odchádzajú z prestupového okna spokojné a ktoré naopak porazené. Dôvody sú rôzne, niektorým sa zmenšil rozpočet, iným zväčšil, niektorí boli preplatení inými tímami, iných najväčšie hviezdy sa zas zaplietli do dopingovej šlamastiky a zmluvy s nimi museli byť rozviazané. 
Jumbo a UAE vytvárajú monopol 
V ostatných rokoch sme mohli sledovať postupný úpadok kedysi silných tímov ako Astana, Movistar či Trek do úzadia a naopak opačným smerom putovali Jumbo-Visma a UAE Emirates. V súčasnosti tieto dva tímy už dosiahli úplný vrchol potravinového reťazca a vytlačili Ineos a Quick-Step z pozícii najlepších či najvíťaznejších tímov sveta. To sa odráža aj na ich rozpočtoch, ktoré z roka na rok rastú a každou sezónou môžeme sledovať sústredenie najlepších jazdcov sveta v týchto tímoch. Táto zima iba potvrdila trend. 
Absolútnym víťazom prestupového obdobia je Pogačarov UAE Emirates. Pokračovateľ bývalého Lampre-Merida nepochybne ešte navýšil rozpočet pre tento rok a do svojich radov získal pretekárov kalibru Adama Yatesa či Jaya Vinea. Ich osobné ambície zrejme utrpia, takže rolu tu museli zohrať peniaze. Okrem toho UAE nakúpilo aj Tima Wellensa, Felixa Grossschartnera či Sjoerda Baxa a Domena Novaka do čisto domestikovských úloh. Naopak, zbavilo sa iba akýchsi nánosov z minulých sezón a z odchádzajúcich pretekárov za zmienku stojí iba Fernando Gaviria
Spokojní môžu byť aj v Jumbe. Do kariet im zahralo ukončenie kariéry Toma Dumoulina, čo uvoľnilo rozpočet na jedného z najlepších klasikárov súčasnosti Dylana Van Baarleho. Spolu s Janom Tratnikom posilnia už beztak najsilnejší klasikársky tím a skupina okolo Van Aerta jednoducho musí cieliť na víťazstvo na všetkých monumentoch. Okrem toho prichádza i Wilco Kelderman, ktorý sa už umiestnil v Top 5 na každej Grand Tour. Do tímu prišli aj mladé talenty Attila Valter a Thomas Gloeg. Naopak, za osobnými ambíciami odchádzajú slabšie články tímu ako Eenkhoorn, Dekker či Teunissen. Stratou je Chris Harper, výborný domestik. 
Najväčšími porazenými Ineos a Bahrain 
Ineos Grenadiers sa nachádza v ťažkej etape svojej existencie. Disponujú silným kádrom, no nemajú najsilnejších jazdcov sveta. Ich najväčšia osobnosť Egan Bernal bol celý minulý rok zranený a tím prvýkrát po ôsmich rokoch nevyhral Grand Tour. To si vyžiadalo daň na rozpočte, ktorý sa znižuje. Odišli olympijský šampión Richard Carapaz, víťaz Paríž-Roubaix Dylan Van Baarle či etapákové stálice Richie Porte a Adam Yates. Preč sú aj Amador a Dunbar
Zreteľné straty majú zjemniť Thymen Arensman, Connor Swift a trio extrémne talentovaných mladíkov na čele s víťazom Baby Gira Leom Hayterom, no je jasné, že tím bude výrazne oslabený. Podľa odhadu autora Ineos ušetrí na týchto prestupoch aspoň päť miliónov eur. Našťastie pre nich, tím je plný mladých supertalentov z ktorých ktokoľvek môže v ďalšej sezóne vystreliť a navyše vrátiť by sa mal aj Bernal. 
Istým oslabením si prešiel aj Bahrain Victorious. Kariéru definitívne ukončil Sonny Colbrelli, odchádza víťaz Valonského šípu Dylan Teuns a taktiež spoľahliví superdomestici Sánchez, Tratnik a Novak. Náhrady akosi chýbajú, poznornosť pútajú snáď iba mladíci Kepplinger s Miholjevičom či Andrea Pasqualon. Najmä klasikárska časť tímu však bude výrazne oslabená. 
Prehľad ostatných tímov World Tour 
Pravdepodobne najväčší prestup zimy sa vydaril nenápadnému EF-Education. Richard Carapaz je pretekárom ktorý tím posunie do úplne inej dimenzie. Dobrou posilou je aj Mikkel Honoré. Jonathan Vaughters sa však musí vyrovnať so stratami Guerreira a Valgrena. Prvý menovaný odchádza do Movistaru kde sa pokúsi zaplniť obrovské vákkum po Alejandrovi Valverdem, v čom mu bude asistovať aj Fernando Gaviria
Veľa sa toho mení v Astane. Miguel Ángel López a jeho dopingové ťažkosti úplne zmenili misky váh v tíme. Vinokourov musel konať a namiesto Lópeza na poslednú chvíľu prichýlil Marka Cavendisha. Okrem neho prichádzajú aj Bol, Syritsa či Laas, takže z Astany sa z ničoho nič stáva kvalitný šprintérsky tím. Dopingové problémy kolumijského lídra musel riešiť aj tím Arkéa. Nairo Quintana odchádza a výrazne oslabí nováčika vo World Tour. Prichádzajú síce posily ako Champoussin, Mozzato či Dekker, no sú to skôr akýsi zberači UCI bodov, pomocou ktorých si Arkéa skúsi udržať ťažko vybojované miesto vo World Tour. 
Odchod Marka Cavendisha z tímu Soudal - Quick-Step riešil Patrick Lefévere angažovaním Tima Merliera, hoci by sa mohlo zdať, že na mieste by bola skôr investícia do podporného tímu Remca Evenepoela. Prečo k tomu však nedošlo nám Lefévere prezradil v exkluzívnom rozhovore počas pretekov Okolo Slovenska. Remco sa tak bude musieť uspokojiť iba s jednou vrchárskou posilou v podobe Jana Hirta. Ten opúšťa tím Intermarché, rovnako ako Alexander Kristoff, Quinten Hermans a ďalších deväť pretekárov. Naopak, do tímu, ktorý bol kométou tejto sezóny, prestupujú Teunissen, Costa či mladý estónsky supertalent Madis Mihkels. Čo bude s Domenicom Pozzovivom stále nie je jasné, no ôsmy muž Gira by mohol zostať.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
S postupom do World Tour prichádza k veľkým zmenám aj v tíme Alpecin-Deceuninck. Van Der Poelov klasikársky tím bude posilnený o Sorena Kragha Andersena a Quintena Hermansa. Priamou šprintérskou náhradou za Tima Merliera sú Kaden Groves a mladý Jason Plowright. Tím ale oslabili odchody Vinea a Baxa smerom do kopcov. Na stratu Grovesa odpovedal tím Jayco - AlUla angažovaním mladého šprintéra Blakea Quicka. Stratou je aj odchod Nicka Schultza, no na jeho miesto prichádzajú Eddie Dunbar či snáď najväčší taliansky talent Filippo Zana. Za osobnými ambíciami sem prichádza Chris Harper a kariéru v tíme dokončia aj veteráni Štybar a De Marchi. 
K výraznému omladeniu príde v tímoch DSM a Groupama-FDJ. Holanďania opäť o niečo oslabnú po odchodoch Kragha Andersena a Arensmana, no mladé pušky ako vrchár Dinham, univerzál Milesi alebo puncher Oscar Onley majú veľký potenciál. V tíme Groupama-FDJ to spravili jednoducho. Prichádza až sedem jazdcov z ich development tímu, ktorý sa radí k najlepším na svete. Vrchárske diamanty Lenny Martínez a Reuben Thompson doplnia Romaina Grégoira (jeden z najväčších Svrčkových súperov z juniorov), Samuela Watsona či Laurenca Pithieho. Naopak odchádza stará garda ako Sebastién Reichenbach, ktorého zlákal Cancellarov Tudor, alebo Démarov starý vlak Guarnieri-Sinkeldam
Trocha sa oslabil tím Ag2r-Citroën, ktorý prišiel o Jungelsa a Champoussina. Nahradiť by ich mal mladý talent Alex Baudin a z topiaceho sa B&B Hotels sa im podarilo uloviť Francka Bonnamoura. Bob Jungels prestúpi do Bory a pokúsi sa nahradiť Wilca Keldermana. Do nemeckého tímu prichádza aj slávny biker Victor Koretzky, ktorého angažovanie manažér zostavy Ralph Denk obhajuje zväčšujúcim sa dôrazom na to, aby boli tímy kompetitívne aj v iných disciplínach. 
Niečo podobné si zrejme povedali aj v Treku, kde prichádza obrovský cyklokrosový talent Thibau Nys, syn slávneho Svena Nysa. Okrem toho americký tím posilnia aj český talent a vicemajster sveta U23 Mathias Vacek alebo Eritrejský zázrak Natanael Tesfatsion. Naopak, odídu starší jazdci ako Brambilla, Kamp či Moschetti. V Cofidise boli s prestupmi skromní, pribudli aj ubudli iba nevýrazní jazdci a tím sa takmer vôbec nezmení.
 
Náš eshop