Zmeny v sponzoringu: Jumbo, UAE a Ineos si povymieňali materiál, Alpecin s Quick-Stepom rovno celé názvy

12.1.2023, 08:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Aj pred sezónou 2023 sa vo World Tour menili názvy niektorých tímov či dodávatelia materiálu. Najmä belgické tímy sa rozhodli, že poriadne zatočia hlavy fanúšikov priam až vtipnou výmenou titulných sponzorov a zaujímavú rošádu dodávateľov materiálu medzi sebou ukázali aj tri najlepšie tímy sveta.
Jazdci Soudal Quick-Step (© Wout Beel & Cédric Depraetere)

Kto je kto?

V novom cykle World Tour uvidíme v najvyššej cyklistickej lige opäť tri belgické tímy. Zostávajú Quick-Step aj Intermarché a zostupujúce Lotto nahradí Alpecin. Všetky štyri tímy však menia pre nový rok svoje názvy a mnohým fanúšikom sa z toho poriadne zatočí hlava. Ako prvá oznámila prechod ku konkurencii firma Deceuninck, belgický výrobca okenných a dverových profilov, ktorá roky sponzorovala tím Patricka Lefévera z pozície hlavného sponzora a stala sa zámenom pre jeho tím. Už na jar bol ale oznámený jej prechod k Van Der Poelovmu Alpecinu, ktorý sa bude pri svojej premiérovej sezóne vo World Tour volať Alpecin-Deceuninck.

Na miesto Deceunincku Lefévere prilákal iného v cyklistike známeho sponzora, chemickú firmu Soudal. Tá roky sponzorovala pre zmenu ďalší konkurenčný tím Lotto, ktorý od novej sezóny padá do kategórie Pro a bude pretekať pod novým názvom Lotto Dstny. Tím Patricka Lefévera si teda budeme musieť zvyknúť volať Soudal - Quick-Step.


Zmenu názvu, hoci iba kozmetickú, hlási aj posledný belgický World Tour tím Intermarché. Jeho nový názov bude Intermarché - Circus - Wanty, teda firma Circus z názvu vytlačila Gobert Matériaux. Aj táto firma už má bohaté skúsenosti so sponzoringom cyklistiky. Ide totižto o bývalého titulného sponzora Alpecinu-Deceuninck, z čias kedy ešte niesol názov Correndon-Circus.

Názov mení aj jediný austrálsky tím vo World Tour, BikeExchange - Jayco, po novom Jayco - AlUla. Tím Garryho Ryana mení názov každý druhý rok podľa vôle majiteľa, ktorý takto propaguje svoje firmy. Tentokrát prichádza rad na Jayco, firmu vyrábajúcu rekreačné vozidlá. V názve tímu ju doplní saudsko-arabský región AlUla, ktorý je novým sponzorom tímu na nový trojročný World Tour cyklus, hoci tím podporoval už aj v tomto roku. AlUla je vyhľadávanou destináciou na severozápade Saudskej Arábie a táto donedávna veľmi uzavretá krajina sa týmto spôsobom bude snažiť propagovať turizmus a otvoriť svetu.


Zmeny na vrchole ľadovca

V posledných rokoch cyklistický svet dobyli tímy Jumbo-Visma a UAE Emirates, ktoré sa pripojili k Ineosu na pomyselnej špičke cyklistického ľadovca. Práve v týchto troch tímoch prichádza k zaujímavým výmenám dodávateľov materiálov. Najvýraznejšou zmenou je odchod Shimana z tímu Jumbo a jeho prestup k UAE Emirates. Holandský tím bude aj naďalej jazdiť na bicykloch Crévelo, ale vybavenie po novom dodá Sram, zatiaľ čo kolesá firma Reserve. Nové sú aj tretry Nimbl a okuliare Oakley.

Vybavenie od Shimana bude po novom využívať UAE, ktoré ukončilo spoluprácu s Campagnolom. Kolesá dodá po novom firma Enve. Okuliare Oakley boli doteraz skalným sponzorom tímu Ineos, no to sa mení, Oakley odchádza do Jumba a Ineos bude nosiť značku SunGod. Najväčší problém to bude zrejme pre Gerainta Thomasa, ktorý roky využíval staručký model od Oakley, ktorý sa stal pre neho ikonickým a vtipy o ich spojení sa stali obľúbené medzi fanúšikmi. Geraint si tak na staré kolená bude musieť zvyknúť na nový materiál. Ako môžete vidieť v tweete nižšie, už sa snaží prispôsobiť novým podmienkam.
 
Náš eshop