Reakcie po San Reme: Van der Poel útok plánoval, Van Aert uznal jeho kvality, Ganna podal jeden zo životných výkonov

18.3.2023, 22:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Úvodný monument sezóny je za nami. Víťazom sa stal jeden z favoritov Mathieu Van der Poel. Po pretekoch Holanďan priznal, že svoj útok plánoval a na preteky myslel od začiatku prípravy. Filippo Ganna napriek druhému miestu nebol smutný a svoj výkon ohodnotil ako jeden z najlepších v živote. Tadej Pogačar nič neľutoval a ocenil aj štvrté miesto. Želaný výsledok nedosiahol Julian Alaphilippe, ktorý doplatil na zlú pozíciu pred Poggiom. 
Mathieu Van der Poel (© Dario Berlingheri/LaPresse)
Mathieu Van der Poel pridal do svojej zbierky úspechov tretí monument. Po dvoch triumfoch na Okolo Flámska dobyl aj Miláno - San Remo. V cieli, pochopiteľne, žiaril spokojnosťou. „Scenár pretekov bol skvelý. Už na Cipresse som mal výbornú pozíciu. Veľmi sa tam neútočilo, pretože fúkal protivietor. Na Poggiu som sa cítil dobre. Svoj útok som plánoval. Našťastie, získal som drobný náskok. Sú to jedny z pretekov, ktoré som chcel naozaj vyhrať. Koncentroval som sa na ne. Spôsob, akým som zvíťazil, bol nad moje očakávania. Na preteky som sa sústredil už od začiatku tréningového procesu na ceste. Potreboval som niekoľko pretekárskych dní, aby som sa dostal na Top úroveň. Myslím si, že sa mi to celkom podarilo," povedal pre oficálny prenos prvý Holanďan, ktorý vyhral na MSR od roku 1985. Vtedy sa radoval Hennie Kuiper.  
Skvelý výsledok dosiahol aj Filippo Ganna. Druhý muž z Vuelta a San Juan aj Okolo Algarve síce nevyhral, ale na Poggiu sa výraznou mierou pričinil o to, aby sa Pogačar neosamostatnil. Napriek evidentnej únave pred samotným záverom dokázal poraziť Van Aerta, ktorý je jasne lepším šprintérom. „Tento rok som často druhý. Chcel by som v prvom rade poďakovať tímu, pretože ma dnes veľmi podporovali a verili mi. Včera na mítingu sme si povedali, že budem jedným z lídrov. Tento výsledok je pre kolegov. V zjazde som trochu strácal, ale myslím si, že to bol jeden z najlepších výkonov v mojom živote. Nie som sklamaný z druhého miesta," povedal dvojnásobný svetový šampión v časovke jednotlivcov pre oficiálny prenos. 
Pódium (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
Na pódium sa po tretíkrát v kariére dostal Wout Van Aert. Víťaz pretekov z roku 2020 v zjazde z Poggia robil všetko preto, aby bol Van der Poel dostihnutý. Jeho snaha však nebola úspešná a v závere ho ešte prešprintoval Ganna. Belgičan tak zopakoval svoje umiestnenie spred dvoch rokov. „Nemám žiadne výčitky. Mathieu Van der Poel bol naozaj silný. Vyrazil v správny moment, s dostatočnou intenzitou a bolo vymaľované. Od štartu sa šlo rýchlo. My sme držali únik na dištanc. Na Cipresse sa možno nešlo tak rýchlo. Čakali sme, že sa pôjde rýchlejšie, ale vedeli sme, že na Poggiu sa skupina favoritov preriedi. Na čele bola vybraná spoločnosť. Boli tam rýchli pretekári. Chceli sme vyhrať, ale Mathieu bol dnes príliš silný," uznal kvalitný výkon víťaza trojnásobný majster sveta v cyklokrose pre oficiálny prenos.  
Jedným z najskloňovanejších mien pred pretekmi bol Tadej Pogačar. Trasa Miláno - San Remo nie je vhodná pre vrchára, ale Slovinec jazdí vo vynikajúcej forme od začiatku sezóny a dnes mieril k ďalšiemu veľkému triumfu. Na Poggiu očakávane zaútočil, ale traja pretekári sa udržali na jeho zadnom kolese. Napokon obsadil nepopulárne štvrté miesto. „Dnes nič neľutujem. Mal som jediný cieľ - zaútočiť po úsilí Tima Wellensa na Poggiu. On a ďalší chlapci odviedli výbornú prácu pri príprave môjho útoku. Nebol som dosť silný nato, aby som odišiel sám. Potom Mathieu Van der Poel zaútočil a medzera sa rýchlo otvorila. V cieli som bol dosť vyčerpaný. Štvrté miesto je najlepším výsledkom, aký som mohol dosiahnúť. Do týchto pretekov vkladám veľké nádeje do ďalších rokov," povedal majiteľ deviatich tohtoročných triumfov pre oficiálnu stránku UAE Team Emirates. 
Favoriti na Poggiu (© LaPresse/Getty)
Posledným pretekárom, ktorému sa podarilo obhájiť víťazstvo, bol Erik Zabel. Šesťnásobný víťaz bodovačky na Starej dáme vyhral MSR v rokoch 2000 a 2001. Na podobný kúsok si trúfal aj vlaňajší víťaz Matej Mohorič. Bahrain - Victorious patril medzi aktívne tímy v závere, ale Slovinec pretavil svoju snahu iba do ôsmeho miesta. „Dnes som jednoducho nemal nohy na to, aby som šiel s Pogačarom. Zostal som tam s Madsom Pedersenom. Nemali sme nohy na to, aby sme ho dostihli. Oproti vlaňajšku fúkalo inak, takže bolo ťažké niečo vymyslieť. Tento rok boli iné okolnosti, ako vlani," povedal tretí muž Kuurne - Brusel - Kuurne pre oficiálny prenos. 
Dvoch favoritov na víťazstvo mal v zostave Trek-Segafredo. Americká zostava odtiahla množstvo kilometrov a záver bol v rukách Madsa Pedersena Jaspera Stuyvena. Obaja jazdci sa dostali do Top 10. Lepšie dopadol majster sveta z roku 2019, ktorý obsadil šiestu priečku. „Tímová práca bola naozaj pôsobivá. Každý z nás bol oddaný od prvého kilometra a odviedol dobrú prácu, za čo chlapcom ďakujem. Trochu ma mrzí, že som im nedal viac ako šiestu priečku. Na konci to bolo dosť šialené. Na Poggiu som urobil malú chybu, ale bol tam väčší protivietor, ako sa očakávalo. Napokon som mal dobrú pozíciu. Keď odišla skupina s Pogačarom, bol som na štvrtom mieste, ale nemohol som ich nasledovať. Myslím, že ja a Jasper sme ukázali, že na konci týchto kľúčových pretekov sme silní. Je to dobré znamenie na začiatku obdobia klasík," povedal víťaz dvoch tohtoročných etáp pre oficiálnu stránku jeho zamestnávateľa. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
Do okruhu favoritov na triumf sa radil aj Julian Alaphilippe. Víťaz Faun-Ardéche Classic sa počas pretekov nevyhol problémom, keď na Passo del Turchino skončil na zemi s ďalšími pretekármi. Tento pád ho ale neovplyvnil a v závere bojoval o Top 10. V šprinte tretej skupiny o piatu priečku však nestačil na konkurenciu a napokon z toho bolo jedenáste miesto. Slovo dostal športový riaditeľ Soudalu - Quick Step Wilfried Peeters. „Dnes sme dúfali v dobrý výsledok, ale nedosiahli sme ho. Kľúčové bolo, že Julian nemal dobrú pozíciu pred Poggiom. Florian Sénéchal pred stúpaním priviedol chlapcov dopredu, no potom sa niečo stalo a Julian tam už nebol. Je to škoda, pretože mal dobré nohy a mohol bojovať aj o lepší výsledok," povedal Peeters pre oficiálnu stránku tímu. 
Peter Sagan absolvoval Miláno - San Remo poslednýkrát v kariére. Trojnásobný majster sveta nepatril do úzkeho okruhu favoritov. Kontakt s pelotónom držal až do stúpania na Poggio, kde už nestačil tempu najlepších. Napokon prišiel do cieľa na 44. mieste s takmer minútovou stratou. „Sú to ťažké, ale výnimočné preteky. Budete mi chýbať, Miláno - San Remo!" stručne sa vyjadril na sociálnych sieťach. 
Výsledky
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 06:25:23 500
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:15 400
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:15 325
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:15 275
5. ANDERSEN Søren Kragh Alpecin-Deceuninck 00:26 225
6. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:26 175
7. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:26 150
8. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:26 125
9. TURGIS Anthony TotalEnergies 00:26 100
10. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 00:26 85
44. SAGAN Peter TotalEnergies 00:58 10
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop