Race through Slovakia: Cyklistické preteky, ktoré môžu byť vašou najväčšou tohtoročnou výzvou

27.3.2023, 15:00 | Inzercia | RTSK

Nie každý môže byť šprintér, len zopár cyklistov môže mať KOM/QOM na kopci za domom, avšak všetci dokážeme jazdiť ďalej, vytrvať a posunúť vlastné hranice. Aj o tom je nultý ročník vytrvalostných cyklistických pretekov po najkrajších cestách Slovenska.

Race through Slovakia sú cyklistické vytrvalostné preteky, počas ktorých sa jazdkyne a jazdci môžu spoliehať len na vlastnú silu, schopnosti a využívať iba služby, ktoré sú prístupné každému účastníkovi. Ide o koncept pretekov, ktorý na Slovensku doteraz chýbal. Cyklistky a cyklisti počas neho prekonajú približne tisíc kilometrov, na ktorých ich čaká šesť povinných úsekov. Trasu medzi nimi si tvoria sami. 

(© Race through Slovakia)

Cez najkrajšie miesta na Slovensku

“Povinné úseky sme vyberali tak, aby sme všetkým ukázali pekné a najmä zaujímavé miesta na Slovensku a cesty, kde je nízka premávka,” hovorí Peter Borko, jeden z organizátorov pretekov. Preteky štartujú 6. mája 2023 o 9:00 v Bratislave na nádvorí Starej Pradiarne pri predajni MTBIKER a Isadore (obe slovenské firmy sú partnermi pretekov).

“Prvý úsek, na začiatku ktorého bude až pod Červený most všetkých sprevádzať doprovod mestskej polície, povedie známymi karpatskými cestami v blízkosti Bratislavy a bezpečne cyklistov vyvedie z hlavného mesta. V Borinke sa začína na ostro, odtiaľ už musia mať súťažiaci naplánovanú vlastnú trasu až po povinný segment, ktorý začína v obci Košeca a končí v Čičmanoch,” predstavuje povinné parkoury spoluorganizátorka Bianka Babačová

Tretí povinný úsek je jediný, ktorý je situovaný mimo Slovenska. Zavedie vás do Poľska a poskytne vám nezvyčajný pohľad na Vysoké Tatry z ich severnej strany. “Veľmi zaujímavým úsekom bude Kojšovská hoľa, ktorá bude najvyšším položeným miestom na trase. Vrchol sa nachádza vo výške 1 246 m.n.m.,” dopĺňa Babačová. 

Koniec piateho úseku sa nachádza pri prečerpávacej vodnej elektrárni Čierny Váh. Okrem toho, že spoznáte zaujímavé technické dielo, tak sa vám ukáže výhľad na Vysoké Tatry, Liptovskú Maru alebo obce Východná či Hybe. 

Posledný úsek sa nachádza medzi obcami Čierny Balog a Hriňová a unaveným nohám dá opäť zabrať. Od neho sa súťažiaci a súťažiace už budú len ponáhľať do cieľa v Bratislave.

(© Race through Slovakia)

Výzva, ktorú môže skúsiť každý

“Trasa zahŕňajúca všetky úseky by mala byť dlhá približne 1 000 kilometrov. Vo svete vytrvalostných cyklistických pretekov ide o pomerne krátky event. Preto veríme, že prilákame k tejto disciplíne aj ľudí, ktorí s ňou nemajú skúsenosti a tým skúsenejším zas ponúkame priestor na rozjazdenie sa pred ťažšími pretekmi,” dodáva za organizátorov Lukáš Harsa.

V našom regióne sa jazdí napríklad náročný Three Peaks Bike Race, ktorý máva bežne okolo 2 200 kilometrov alebo Race through Poland s dĺžkou približne 1 600 kilometrov.

(© Race through Slovakia)

Iba za použitia vlastných síl

Dôležité je povedať, že ide o takzvaný selfsupport event. Počas celých pretekov môžete využívať len služby, ktoré môže využiť každý iný pretekár alebo pretekárka. To znamená, že sa nesmiete ubytovať napríklad u rodiny alebo kamarátov alebo si dať voziť veci v aute. Mali by ste byť schopní postarať sa sami o seba. Ak vám jazdenie sólo až tak nevonia, organizátori Race through Slovakia pripravili aj kategóriu pre dvojice. Z vášho dobrodružstva sa tak môže stať skvelý zážitok s vašim parťákom alebo parťáčkou.

Race through Slovakia má za cieľ osloviť nielen pretekárov a pretekárky, ktoré sa budú biť o bedňu víťazov, ale aj jazdcov, ktorí si dajú event ako osobnú výzvu a pokúsia sa posunúť svoje hranice ďalej. Vítaní sú samozrejme aj všetci tí, ktorí budú bojovať počas pretekov najmä sami so sebou. Aj preto nie je časový limit na dojazd do cieľa. Organizátori však budú čakať posledných pretekárov len do začiatku afterparty, ktorá sa uskutoční 12. mája v Bratislave, takže ak ju nechcete zmeškať, musíte preteky dokončiť v limite 7 dní. 

(© Race through Slovakia)

Vidíme sa v cieli

Usporiadatelia by radi vytvorili na Slovensku zaujímavé preteky, ktoré si budú dávať lokálne cyklistky a cyklisti, ale aj športovci zo zahraničia, pravidelne do kalendára. Aj preto je registrácia na preteky bezplatná a otvorená každému, kto bude rešpektovať pravidlá a pretek si príde užiť. Prihlásiť sa dá do 16. apríla do polnoci.

Viac informácii sa dozviete na webstránke pretekov rtsk.cc alebo na sociálnych sieťach Instagram a Facebook.

 
Náš eshop