Paríž-Roubaix: Jumbo a Alpecin chcú odčiniť flámske sklamanie, Sagan naposledy na kockách

8.4.2023, 00:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Tretí monument roku býva zvyčajne najnapínavejším a otvára sa najďalej pred cieľom. Pretekať sa tu zvykne ešte skôr ako vo Flámsku a vzhľadom na atraktívny terén a hviezdnu štartovku je takmer isté, že jediný francúzsky monument ukáže jedno z najlepších cyklistických predstavení sezóny. Na štarte chýba Pogačar a minulotýždňové Flámsko si tak budú chcieť vynahradiť najsilnejšie celky Alpecin a Jumbo. Naposledy sa na veľkej kockovej klasike ukáže aj Peter Sagan.
Saganov triumf v roku 2018 (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

Rovinatá trasa, no rozdiely hodné horskej etapy

Trasa medzi Campiègne a Roubaix má 256 kilometrov, je úplne rovinatá, no štartové pole nadelí 30 sektorov po mačacích hlavách. Napriek tomu, že vo väčšine Európy panuje odporné veterné a upršané počasie, mokré Roubaix neuvidíme. V nedeľu má byť na severe Francúzska slnečno a bezvetrie. Ako sme sa ale mohli presvedčiť v minulom roku, aj za krásneho počasie príde na velodróm v Roubaix hlavné pole podelené na prvočinitele.

Sektory s kockami sa začínajú už 160 kilometrov pred cieľom, no skutočný bod zlomu pretekov je až prvý päťhviezdičkový sektor, legendárny Arenberg. Dovtedy sa favoriti budú snažiť iba vyhnúť problémom, no s príjazdom do tohto mýtického lesa sa už začína pretekať naplno. V nasledujúcich 95 kilometroch čaká pretekárov ešte 19 sektorov pavé a medzi tie najrozhodujúcejšie sa každopročne radia Auchy-Lez-Orchies à Berseé (52,5 km pred cieľom), Mons-en-Pévèle (46,5 km pred cieľom) a Carrefour de l'Arbre (16 km pred cieľom). Vo všeobecnosti ale platí že na ktoromkoľvek sektore môže prísť kľúčový defekt, pád, útok alebo zaváhanie. Finálna rovina potom zavedie pretekárov až na slávny velodróm v Roubaix.


Bez Pogačara na štarte niet výhovorky

Jumbo-Visma vyhral v príprave smerom k Okolo Flámska každý dôležitý pretek na kockách, no keď prišlo na lámanie chleba na flámskom monumente, Tadej Pogačar ich zničil na výkon. Slovinský fenomén však bude v nedeľu na štarte chýbať a do holandskej zostavy sa navyše opäť vráti aj zdravý obhajca titulu Dylan Van Baarle, takže Wout Van Aert s Christophom Laportem a Nathanom Van Hooydonckom budú môcť rozohrať svoju hru naplno. Je to ich predposledná a najväčšia šanca na monument počas tejto jarnej kampane. Majú najsilnejší tím a dvoch najlepších pretekárov minulého ročníka. Budú najväčšími favoritmi.

Hlavným súperom pre Jumbo bude Alpecin. Zostava okolo Mathieuho Van Der Poela má kvalitu na to hrať s Jumbom ich hry, keďže okrem svojho holandského lídra disponujú aj Jasperom Philipsenom a Giannim Vermeerschom. V skorších únikoch budú možno figurovať aj Silvan Dillier a Michael Gogl. Kaden Groves je zaujímavým prírastkom do tímu, uvidíme ako sa mu na kockách bude dariť. Soren Kragh Andersen Roubaix vynechá a sústrediť sa bude na ardénske klasiky.


Oportunisti

Veľmi dobrú zostavu na Roubaix majú tímy Trek-Sagafredo a Groupama-FDJ. V americkom tíme nastúpia Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Mathias Vacek, Edward Theuns, Daan Hoole, Alex Kirsch a Emils Liepinš. To je skvelá zostava kockových klasikárov, ktorí majú silný ťah na rovine a sú odolní. Vo Flámsku boli ich najväčšou slabinou práve explozívne kopce, no profil vo Francúzsku bude pre nich omnoho výhodnejší. Najmä líderské duo Stuyven a Pedersen je pre Roubaix priam ako stvorené.

V celku Groupama-FDJ bude jasným lídrom Stefan Küng, minulý rok tretí muž pretekov, no francúzsky tím mu poskytne výbornú podporu. Lewis Askey, Samuel Watson i Olivier Le Gac sú všetko veľkí a silní klasikári s dobrým ťahom na rovine i potrebným nástupom, ktorý môžu využiť pri tvorbe únikov. Pre Trek aj Groupamu platí, že musia svojich pretekárov dostať dopredu čo najskôr, no a tým že majú k dispozícii toľko kvalitných nábojov, je veľká pravdepodobnosť, že sa im to podarí. Práve v týchto tímoch môžeme hľadať ďalšieho Matthewa Haymana či Johanna Van Summerena.


Teoreticky, to isté čo pre Trek a Groupamu by mohlo platiť aj pre Quick-Step a Ineos. Proti týmto tímom však hrá ich povesť a minulé úspechy. Jumbo a Alpecin nikam nepustia únik v ktorom by boli dresy týchto tímov, hoci Lampaert so Sénéchalom či Asgreenom ani zďaleka nie sú takou hrozbou ako pár rokov dozadu. Ineos zase prišiel o najväčšiu zbraň na tento profil v podobe minuloročného víťaza Dylana Van Baarleho a kvôli zraneniu nebudú mať ani Bena Turnera. Filippo Ganna tak bude zrejme veľmi skoro vpredu sám, ibaže by prekvapili Magnus Sheffield alebo Joshua Tarling.

Za zmienku určite stoja aj líder Bory Nils Politt, Anthony Turgis z Totalu, lídri Lotta Arnaud De Lie a Florian Vermeersch, Oliver Naesen z Ag2r, líder Israleu Sep Vanmarcke aj s Tomom Van Asbroeckom, Max Walscheid z Cofidisu, Mike Teunissen z Intermarché, Ivan García Cortina z Movistaru a Matteo Trentin s Mikkelom Bjergom z UAE. Uvidíme ako sa po páde na Okolo Flámska zotavil Matej Mohorič, ktorý bol jedným z hlavných animátorov minulého ročníka a aj v tomto roku povedie tím Bahrain Victorious.


Do pozície čiernych koňov ešte určite musíme zaradiť Alexandra Kristoffa a Sorena Wærenskjolda z Uno-X, Laurenza Rexa z Intermarché, Matisa Louvela a Jhenteho Biermansa z Akréi či Juana Molana z UAE, ktorý vyhral v tomto roku GP Denain, jedinú jednorázovku v kalendári s porovnateľným jedinečným terénom ako má Paríž-Roubaix. Veľkými otáznikmi sú tímy Jayco a DSM, ktoré nemusia mať nikoho v Top 50, ale môžu tam mať aj bohaté zastúpenie.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Veľká derniéra

Je to tu. Po vyše dekáde zážitkov si slovenskí fanúšikovia zrejme naposledy pozrú Petra Sagana bojovať na veľkej kockovej klasike. Je to bezpochýb koniec obrovskej epochy pre tento šport na Slovensku. Trojnásobný majster sveta mal s Peklom severu vždy komplikované vzťahy, no tie sa výrazne zlepšili v roku 2018, kedy francúzsky monument dokázal vyhrať.
Pre nás i pre Petra to bude zrejme emotívna nedeľa, no dôležité je, že sa vôbec zotavil z pádu na Okolo Flámska a dostane možnosť naposledy obkrúžiť velodróm v Roubaix, na ktorom kedysi prešprintoval Silvana Dilliera v dúhovom drese, a zamávať fanúšikom na rozlúčku. Netreba plakať pretože to končí, ale usmievajme sa, lebo sa to stalo.
video v clanku ikonka ciernaVideo
výpis úsekov pavé
 
Náš eshop