Reakcie po Paríž-Roubaix: Van der Poel nevedel o defekte Van Aerta, Sagan mal otras mozgu

9.4.2023, 20:30 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
120. edícia Paríž-Roubaix priniesla šťastné, ale aj smutné príbehy. Mathieu Van der Poel si aj vďaka šťastiu prišiel po ďalšie víťazstvo na monumente a po pretekoch sa radoval aj z druhého miesta Jaspera Philipsena. Zároveň priznal, že nevedel o defekte Wouta Van Aerta. Tretí muž je napriek nešťastnému záveru spokojný s uplynulými týždňami. Peter Sagan pri páde utrpel otras mozgu a zároveň si narazil koleno. 
MVDP na pódiu s trofejou (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Mathieu Van der Poel bol v nedeľu nielen najsilnejších, ale aj najšťastnejším jazdcom. Kým Johna Degenkolba, Christopha Laporta, Jaspera Philipsena, Petra Sagana, Wouta Van Aerta a ďalších jazdcov postihli pády alebo mechanické problémy, víťaz Miláno - San Remo môže priebeh pretekov hodnotiť ako bezproblémový. Súboj s Van Aertom prekazil defekt Belgičana a Holanďan si tak prišiel po štvrté monumentálne víťazstvo v kariére. „Je úžasné, že Jasper je na druhom mieste. Myslím, že dnes som prežil jeden z najlepších dňoch na bicykli. Cítil som, že som veľmi silný. Viackrát som útočil, ale bolo ťažké niekoho utrhnúť. V posledných úsekoch na kockách najprv spadol John a neskôr som musel doťahovať Wouta, ktorý následne dostal defekt. Potom som už šiel naplno až do cieľa. Najprv som nevedel o tom, ale keď som ho obiehal, tak trochu spomalil. Vedel som, že má nejaký problém, ale nevedel som o tom, že je to defekt. Samozrejme, je to nešťastné. Myslím si, že by sme šli spoločne do cieľa. Lenže niekedy je dôležité aj šťastie a ja som ho dnes mal," povedal víťaz pretekov pre oficiálny prenos. Najbližšie ho uvidíme na Okolo Švajčiarska.  
Spokojnosť, pochopiteľne, neskrýval ani generálny manažér Alpecinu-Deceuninck Philip Roodhoft. „Myslím, že sme nemohli snívať o niečom lepšom, ako toto. Nielen víťazstvo, ale aj cesta k nemu bola úžasná. Bolo to stresujúce. Defekt Wouta Van Aerta je dobrým príkladom, že sa môže stať čokoľvek. Nezostávalo nám nič iné, iba sledovať preteky a dúfať. Jasper Philipsen dnes ukázal, že nie je iba šprintérom, ale aj významným klasikárom. Je budúcnosťou celého tímu," vyzdvihol druhého muža pretekov a následne zhodnotil počínanie zoskupenia počas jari. „Pre nás to bola úžasná jar. Úvod tohtoročnej sezóny nám nevyšiel podľa plánov, ale teraz sme veľmi spokojní," dodal Belgičan, ktorý je súčasťou celku od jeho vzniku. 
Radosť Alpecinu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Wout Van Aert po páde Degenkolba zaútočil a jeho útok dokázal pokryť iba Van der Poel. Lenže víťaz E3 Saxo Classic po chvíli dostal defekt, ktorý rozlúskol otázku, kto vyhrá Paríž-Roubaix. „Nikdy som neprišiel na Carrefour de l'Arbre s takými dobrými nohami, ako dnes. Je ťažké to prijať, pretože som veľmi chcel zvíťaziť. Nikdy sa nedozvieme, ako by to dopadlo bez defektu, ale pravdepodobne by som skončil lepšie, ako tretí. Šťastie rozhodne nebolo na mojej strane. Hneď som vedel, že je koniec. Výmenou kolesa som stratil pol minúty. Van der Poela v špičkovej forme som už nemohol doraziť," povedal a zhodnotil jarnú časť sezóny. „Som viac než hrdý na to, čo som v uplynulých týždňoch dokázal. Veľké víťazstvo nám uniklo, ale tieto neúspechy nás taktiež posilnia. Urobil som všetko, čo som mohol, aby som ukázal, čo vo mne je. Dúfam, že fanúšikovia si to užili," dodal pre oficiálnu stránku Jumba.  
Po treťom mieste na Okolo Flámska opäť patril medzi najlepších jazdcov Mads Pedersen. Po prejazde Arenbergom sólovou jazdou dostihol vedúcu skupinu a až do konca bojoval o ďalšie pódium. Napokon obsadil štvrtú priečku, čo je jeho najlepšie umiestnenie v kariére na Pekle severu. „Som úplne prázdny. Chcel som byť vo finále pretekov a podarilo sa mi to. Myslím, že je to dobrý výsledok do budúcna. Potvrdilo sa mi, že môžem bojovať s najlepšími. Za Arenbergským lesom som minul množstvo síl, ale mal som dobré nohy. Chcel som sa tam vrátiť do pretekov. Veril som, že je to dôležitý moment a preto som šiel naplno. Alpecin tam mal troch ľudí. Ja som sa snažil iba prestriedávať a zostať v pretekoch, čo sa mi podarilo. Čakal som na Carrefour de l'Arbre, kde som videl možnosť útoku. Lenže tam zaútočili Van Aert a Van der Poel a ja som nemal sily na to, aby som ich nasledoval," priznal majster sveta z Harrogate pre oficiálny prenos.   
Záber z pretekov (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Hneď za Pedersenom prišiel do cieľa tretí muž vlaňajšej edície Stefan Küng. Víťaz časovky na Okolo Algarve ani v 120. edícii nezaostával za najlepšími a nebol ďaleko od toho, aby zopakoval minuloročné umiestnenie. „Útočiť sa začalo naozaj skoro. Už od Arenbergského lesu sme šli naplno, takže viac ako sto kilometrov. Boli to naozaj ťažké preteky. Ako bolo v závere vidieť, všetci šli na hrane. Ja som nemohol predviesť nič viac. Chcel pogratulovať súperom," športovo uznal kvality konkurencie a pokračoval. „Je úžasné, ako sa Van Aert vrátil po defekte. Ja som šiel to, na čo som mal. Keď má Van der Poel dobré nohy, tak párkrát zaútočí. To som čakal, ale je potrebné mať dobré nohy a ja som ich nemal. Prosto bol najsilnejší. Dúfam, že jedného dňa sa všetky dieliky skladačky poskladajú tak, aby som bol najlepší," zaželal si pre oficiálny prenos.  
Tohtoročné Peklo severu bolo špeciálne pre Petra Sagana. Víťaz monumentu z roku 2018 sa poslednýkrát v kariére postavil na štart. Bohužiaľ, po Okolo Flámska sa opäť zaplietol do pádu. Po ňom nemohol pokračovať a zamieril do nemocnice, kde strávil takmer päť hodín. Odtiaľ vyšiel so stehmi na tvári, ale s dobrou náladou. „Na 130. kilometri som sa stretol s McGregorom (smiech). Určite som mal otras mozgu. Pamätám si množstvo vecí, ale útržkovito. Keď som si celú situáciu dal dokopy, tak som si myslel, že prešli dve hodiny od pádu. V skutočnosti prešli štyri. Potom mám škrabance a narazené koleno. Hádam to bude v poriadku. Pamätám si, že som šiel v balíku a na blatistom úseku som sa pošmykol. Potom sa už nedalo nič robiť," povedal pre Samuela Brečku z RTVS. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
Výsledky
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Deceuninck 05:28:41
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:46
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:46
4. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:50
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:50
6. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:50
7. DEGENKOLB John Team DSM 02:35
8. WALSCHEID Max Cofidis 03:31
9. REX Laurenz Intermarché-Circus-Wanty 03:35
10. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 04:11
DNF SAGAN Peter TotalEnergies odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop