V4 žien v Novej Bani: Zvíťazila Zanettiová, v šprinte porazila štyri súperky, najlepšou Slovenkou Jenčušová

8.7.2023, 14:00 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, J. Hlubek
so 8.7. zvlnena etapa ciel rovina Nová Baňa > Nová Baňa 90 km Zanettiová
profil pretekov, 1390 nastúpaných metrov (© visegrad4bicyclerace.com)
Počas druhého júlového víkendu sa súťažilo nielen vo Francúzsku, ale aj v Novej Bani a okolí v rámci pretekov V4. V sobotu sa išiel v poradí druhý ročník ženských pretekov. Organizátori pre ne tento rok prichystali trasu dlhú 90 kilometrov, ktorá pozostávala z väčšieho a menšieho okruhu. Na oboch sa išli dve kolá, najskôr sa prešli dva väčšie a potom sa išli dva menšie. 

Do pretekov sa prihlásilo celkovo desať celkov vrátane tímu UAE Development. Na štarte bolo dokopy 50 pretekárok, osem zo Slovenska. Nora Jenčušová, Ivona Pavlisová, Terézia Ciriaková, Tímea Raábová a Janka Keseg Števková boli v slovenskej reprezentácii. Tereza Medveďová, Barbora Švrčková a Petra Machálková išli za tím MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto – BTC.   
Členky slovenskej reprezentácie pred pretekmi (© Ján Melicher)
Slávnostný štart pretekov prebehol presne o 14.00 hodine na Námestí slobody v Novej Bani, kde bol aj cieľ oboch okruhov. Preteky žien spadali do kategórie 1.2. UCI, víťazka tak do UCI rebríčka získala 40 bodov. Veľmi dôležitou správou bolo určenie časového limitu pre pretekárky na jedno kolo. Ten bol päť minút pri každom prejazde cez cieľ. 
V okolí Novej Bani bolo dnes slnečné počasie. Na štarte teplomer ukazoval takmer 30 stupňov Celzia, účastníčky pretekov tak nesmeli podceniť občerstvovanie. Na malom okruhu sa mohli občerstvovať iba z auta. Ostrý štart pretekov prebehol dve minúty po slávnostnom ešte v uliciach Novej Bani. Bol pokojný, aktivita v pelotóne sa po ňom skoro vôbec nezvýšila. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Krátko po štarte pelotón začal stúpať na jedinú dominantu veľkého okruhu. Ešte pred stúpaním diktovali tempo pelotónu pretekárky z tímu MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto – BTC. Akonáhle sa cesta naklonila smerom hore sa slova ujal celok UAE Development Team. Počas ich práce skúšala nastúpiť Ema Paršová z tímu BTC City Ljubljana Scott, no UAE promptne zareagovalo a vznikajúcu medzeru zalepilo.  
Už pri prvom výstupe na Kostivrch sa začali ukazovať aj ďalšie silné celky vrátane BTC City Ljubljana Scott a reprezentácie Ukrajiny, ktoré ešte zvýšili tempo balíka. Z neho začali vypadávať pretekárky. Zaostávať začali Ivona Pavlisová zo slovenskej reprezentácie, Chen Navehová z tímu Izraela, aj Ema Piršová z BTC City Ljubljana Scott, ktorá predtým skúšala útočiť. 
Čelo pelotónu krátko pred ostrým štartom (© Ján Melicher)
Ďalšími obeťami tvrdého tempa boli aj Constantina Georgiouová z tímu Cypru, Rotem Gafinovitzová a Nofar Maozová z Izraela, Tímea Raábová a Terézia Ciriaková zo Slovenska, aj Petra Marchálková a Tereza Vaníčková z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto – BTC, Maryna Ivaniuková z Ukrajiny, Edina Pomuczová z JoyRide Women Cycling Team a ďalších sedem žien. 
Na vrchol nakoniec vyliezol 30-členný pelotón, teda za ním bolo roztrúsených presne 20 cyklistiek. Zo slovenských pretekárok v balíku zostali Nora Jenčušová, Janka Keseg Števková zo slovenskej reprezentácie a Barbora Švrčková z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto – BTC. Nasledoval zjazd, v ktorom sa do čela vrátila aj Tereza Medveďová z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto – BTC. 
Nora Jenčušová v drese majsterky Slovenska stúpa na Kostivrch (© Ján Melicher)
Pelotón ťahal celok UAE Development, a to takmer v kompletnom zložení. Až päť ich žien bolo úplne vpredu. Ich tempo dole kopcom však nebolo rýchle a do balíka sa postupne začali vracať niektoré pretekárky. Bola medzi nimi napríklad aj Petra Marchálková z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto – BTC. Neskôr sa vrátili aj Terézia Ciriaková a Tímea Raábová z tímu Slovenska.
So situáciou na ceste a hlavne rýchlosťou pelotónu neboli spokojné pretekárky z tímu MAT Atom Deweloper Wrocław a snažili sa nástupmi vytvoriť únik, lenže ani dva pokusy ich cyklistiek neskončili úspechom. Pelotón reagoval na každé zrýchlenie, čo spôsobilo, že v tom čase jazdil natiahnutý. Zvýšená aktivita v hlavnom poli ale netrvala dlho a za obcou Rudno sa už išlo zas pohodové tempo. Diktovalo ho UAE. 
Pohľad na pelotón pri stúpaní na Kostivrch (© Ján Melicher)
Záver úvodného kola dirigovala Emma Redaelliová z UAE Development, ktorú krátko pred vstupom do druhého kola predbehla Terézia Ciriaková z tímu Slovenska. Cyklistky prešli úvodné kolo za 58 minút, čo bolo o päť minút pomalšie ako očakávali organizátori v najpomalšom prípade. Určite v tom zohrávalo rolu aj počasie, v takom teple sa ťažko pretekalo a každá účastníčka radšej šetrila sily. 
Veľa ich nemala Ivona Pavlisová z tímu Slovenska, ktorá na konci úvodného kola jazdila pred tzv. zberákom a nestihla limit. Nebola jedinou. Po prvom kole sa preteky skončili aj pre ďalších päť žien, ktoré nestihli päťminútový limit na jeho konci. V pretekoch tak pokračovalo 44 cyklistiek, väčšina z nich operovala v pelotóne pred druhým výstupom na Kostivrch. 
Terézia Ciriaková v drese slovenskej reprezentácie (© Ján Melicher)
V ňom sa pelotón opäť oklieštil. Pre zaseknutú reťaz z neho vypadla Edina Pomuczová z JoyRide Women Cycling Team. Výkonnostne z pelotónu odpadli Petra Machálková a Tereza Medveďová z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto - BTC, Terézia Ciriaková s Tímeou Raábovou z tímu Slovenska, ale aj Agata Kowalska z MAT Atom Deweloper Wrocław, Hana Žumer a Špela Colnarová z BTC z BTC City Ljubljana Scott.
Neboli to jediné obete stúpania, na Kostivrch sa v pelotóne dostalo 25 cyklistiek. Netrvalo dlho a hlavné pole sa znovu začalo nafukovať. Dva kilometre po vrchole sa do balíka vrátilo päť pretekárok. Rýchlosť pelotónu v tom čase diktovali hlavne Margarita Misyurinová z Tashkent City Women Professional Cycling Team, Barbora Švrčková z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto - BTC alebo Rotem Gafinovitzová z tímu Izraela.
Preteky kontroloval celok UAE Development Team (© Ján Melicher)
Po bufete sa do čela pelotónu vrátili modro-oranžové dresy Emmy Redaelliovej a Francescy Pellegriniovej z UAE Development Team. Talianky sa nešli pretrhnúť, čo bolo dobré pre zaostávajúce cyklistky. Dostali šancu vrátiť sa naspäť do hlavného poľa. Boli medzi nimi aj Terézia Ciriaková z tímu Slovenska a Tereza Medveďová z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto - BTC.
Situácia na ceste sa nezmenila do konca druhého kola. V čele stále zostával pomerne veľký pelotón. Ten mal pred sebou posledné dve kolá na malom okruhu. Na jeho začiatku bol tvrdý kopec, v ktorom sa začali diať selekcie. Za balíkom spočiatku zostala Tereza Medveďová z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto - BTC a ďalších päť dám, no nakoniec sa v ňom pelotón totálne potrhal. 
Tereza Medveďová sa vracia do balíka (© Ján Melicher)
Na vrchole prudkého kopca zostalo vpredu len päť žien, a to Linda ZanettiováCarlotta Cipressiová z UAE Development, Dominika Wlodarczyková z MAT Atom Deweloper Wrocław, Urška Pintarová z BTC City Ljubljana Scott a Jekaterina Knebelevová z Tashkent City Women Professional Cycling Team. Za nimi boli roztrúsené pretekárky, takže pätica to mala dobre rozohrané. 
Vedúca skupina vstúpila do posledného kola o 55 sekúnd skôr ako najbližšie prenasledovateľky. V druhej skupine bolo osem žien vrátane Nory Jenčušovej z tímu Slovenska. Bola jedinou Slovenkou v tejto skupine. Za druhou skupinou sa pohybovali ešte Barbora Švrčková z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto – BTC a Janka Keseg Števková z tímu Slovenska. 
Pätica najsilnejších pretekárok (© Ján Melicher)
Linda Zanettiová a Carlotta Cipressiová z UAE Development, Dominika Wlodarczyková z MAT Atom Deweloper Wrocław, Urška Pintarová z BTC City Ljubljana Scott a Jekaterina Knebelevová z Tashkent City Women Professional Cycling Team zostali spolu aj po najprudšom stúpaní v záverečnom kole. Mali pred sebou ešte dve kratšie stúpania. Skupina za nimi už strácala viac ako minútu. 
Pätica išla pokope až do posledného brdku. V ňom zaútočila Carlotta Cipressiová z UAE Development, lenže svojim útokom nič nedosiahla. Zvyšné štyri súperky ju dobehli. Nakoniec o víťazke musel rozhodnúť až šprint. Zvíťazila v ňom Linda Zanettiová z UAE Development pred druhou Dominikou Wlodarczykovou z MAT Atom Deweloper Wrocław a Urškou Pintarovou z BTC City Ljubljana Scott na treťom mieste. 
Linda Zanettiová víťazí v pretekoch (© Ján Melicher)
Spomedzi domácich pretekárok najlepší výsledok dosiahla Nora Jenčušová z tímu Slovenska. Tá vstúpila do posledného okruhu v druhej skupine, no nakoniec z nej vypadla. Do cieľa prišla na celkovom deviatom mieste. Druhou najlepšou Slovenkou bola Janka Keseg Števková z reprezentácie Slovenska na 15. preičke, Barbora Švrčková z MIX RRK-Pierre Baguette - Benzinol & Farto – BTC prišla do cieľa po nej na 16. pozícii. 
vyjadrenie ikonky ciernaNora Jenčušová (najlepšia Slovenska, 9. miesto)
"Keby mi pred pretekmi niekto povedal, že budem v Top 10 a mať UCI body, tak by som bola nadšená. Nemám problém s kopcami, ale ten kopec na záverečnom okruhu bolel.  Ale som spokojná. Nebola som ďaleko ani od ôsmeho alebo siedmeho miesta, ale aj tak som už mala dosť. Lepší výsledok by som asi aj tak už nedosiahla. Zajtra odlietam do Portugalska na majstrovstvá Európy v dráhe. Potom pôjdem na etapové preteky s reprezentáciou v Poľsku a následne na majstrovstvá sveta. Tam by som chcela byť v časovke medzi pretekárkami do 23 rokov v Top 5 alebo Top 10. Ťažko povedať, ako sa pôjde. V pretekoch s hromadným štartom chcem ísť čo najlepšie a zlepšiť sa oproti minulému roku, kde som nedokončila. "
vyjadrenie ikonky ciernaJanka Keseg Števková (15. miesto)
"Nebolo to až také kopcovité. Urobila som chybu, že som si nezobrala ľahšiu kazetu do záveru. Tieto preteky som ešte nikdy neabsolvovala. Prvé a druhé kolo som dokázala ísť s tými najlepšími. Trochu som mala rešpekt zo zjazdov, ale každý kilometer sa to zlepšovalo a myslím si, že v záverečnom zjazde som predviedla dobrý výkon. Od pretekov som nič neočakávala, pretože sa viac-menej pripravujem najmä na horskom bicykli. 
Na cestnom bicykli som naposledy bola na DHL Sereďmaratóne na konci mája. Odvtedy som sedela na cestnom bicykli možno dvakrát. Dnes som si to šla vyskúšať, keďže ma oslovili z reprezentácie. Tak som prišla pomôcť. Cítila som sa dobre, len ten kopec nebol na moje prevody. Mala som si vziať väčšiu kazetu, ale nevadí. Poučila som sa. Bolo to ťažké, trochu ma ťahali kríže, takže tam som trochu urobila chybu. Ale neurobili sme si hanbu.   
Zapretekali sme si. Šport má byť predovšetkým o zábave. Ja sa už cyklistikou zabávam. Nemám žiaden pretekársky program. Po vydarenom 13. mieste na majstrovstvách Európy v maratóne nám bolo oznámené, že na majstrovstvá sveta nebudeme štartovať ani v jednej disciplíne, čo považujem za demotivačné. Tie preteky mohli rozhodnúť aj o mieste na olympijské hry do Paríža. Na MTB maratónoch sa cítim silná a je škoda, že nedali šancu aj ženám. Život ide ďalej, ja už mám odpretekané a v podstate si len tak dosluhujem a bavím sa. 
vyjadrenie ikonky ciernaBarbora Švrčková (16. miesto)
"Mala som dobré pocity. Išli sme výborne ako tím. Baby urobili prácu ako mali. Doviedli ma pod kopec a potom to už bola moja individuálna práca. Najbližšie budeme absolvovať UCI preteky Princess Anna Vasa Tour v Poľsku a potom uvidíme, čo bude ďalej."
vyjadrenie ikonky ciernaJán Žilovec (riaditeľ pretekov)
"Chcel by som sa poďakovať všetkým dobrovoľníkom a bezpečnostným zložkám. Polícii, ktorá nám vyšla v ústrety a pomohla nám usporiadať takéto medzinárodné podujatie. Bez ich podpory by sa nám to nepodarilo. S vodičom pána doktora sme skonštatovali, že boli len dva pády. Dobre to dievčatá zvládli. Som veľmi spokojný s tým ako preteky dopadli. V podstate už teraz máme termíny na budúci rok, pôjdeme 6. a 7. júla v rovnakom móde ako tento rok. V sobotu by išli ženy a v nedeľu muži."
Výsledky
1. ZANETTI Linda UAE Development Team 02:38:38
2. WLODARCZYK Dominika MAT ATOM Deweloper Wroclaw 00:00
3. PINTAR Ursa BTC City Ljubljana Scott 00:03
4. KUSKOVA Yanina Tashkent City Women Professional Cycling Team 00:06
5. CIPRESSI Carlotta UAE Development Team 00:10
6. CHRISTOFOROU Antri Human Powered Health 00:49
7. BIRIUKOVA Yuliia UAE Development Team 01:16
8. GAFINOVITZ Rotem Hess Cycling Team 01:23
9. JENČUŠOVÁ Nora BePink-Gold 01:29
10. BRZEZNA Monika MAT ATOM Deweloper Wroclaw 02:02
15. KESEG STEVKOVA Janka 04:39
16. SVRCKOVA Barbora 04:43
OTL CIRIAKOVÁ Terézia limit
OTL MACHALKOVA Petra limit
OTL MEDVEĎOVÁ Tereza limit
OTL PAVLIKOVA Ivona limit
OTL STRBAKOVA Timea limit
Zobraziť kompletné poradie
mapa pretekov (© organizátor)
 
Náš eshop