V Novej Bani a okolí sa uskutočnia V4 klasiky, nebudú chýbať majstri Slovenska ani štrnásť kontinentálnych tímov

6.7.2023, 09:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
V Novej Bani a okolí sa uskutočnia V4 klasiky, nebudú chýbať majstri Slovenska ani štrnásť kontinentálnych tímov
Matúš Štoček bude patriť medzi favoritov (© Soňa Niková)

Nadchádzajúci víkend bude patriť jednorazovkám V4 v Novej Bani. Po minuloročnej premiére ženskej edície si zástupkyne nežného pohlavia zápolenie zopakujú. V nedeľu ich na nezmenenej trati vystriedajú ich mužskí kolegovia. Medzi nimi nebude chýbať ani množstvo Slovákov vrátane čerstvého majstra obidvoch disciplín Matúša Štočka. 
Trasu organizátori nezmenili, malý okruh by mal vyselektovať balík 
Sobota bude patriť ženskému pelotónu. Kým vlani zástupkyne nežného pohlavia súťažili aj v Maďarsku, tento rok uvidia ženy iba diváci na Slovensku. Ako prezradil riaditeľ pretekov Ján Žilovec v rozhovore pre mesto Nová Baňa. Naši južní susedia nezorganizujú ženskú jednorazovku pre finančné problémy. Trasa v porovnaní s vlaňajším ročníkom zostala nezmenená. Slávnostný štart je na programe o štrnástej hodine. 
Cyklistky najprv absolvujú dva veľké okruhy so stúpaním na Kostivrch (2,2 km; 6,2 %), ktorý vrcholí už deväť kilometrov po štarte. Nasledovať bude dlhé klesanie a rovinatý terén až do návratu do Novej Bane, kde sa pelotón presunie na malý okruh. Hneď na jeho začiatku sa nachádza prudké stúpanie Nová Baňa (1,4 km; 10,6 %), po ktorom budú nasledovať ešte dve kratšie kopce. Trasa by mala sedieť najmä vrchárkam a odolným klasikárkam. 
mapa pretekov (© organizátor)
Podobne ako ženy, aj muži budú absolvovať totožnú trasu v porovnaní s vlaňajším ročníkom. Po nedeľňajšiom slávnostom štarte, ktorý je na programe o trinástej hodine, najprv absolvujú veľký okruh s Kostivrchom (2,4 km; 6,2 %). Následne sa presunú na malý okruh, kde ich čaká kopec Nová Baňa (1,4 km; 10,6 %). Potom sa pelotón napojí naspäť na veľký okruh. Túto kombináciu si zopakuje ešte raz. 
Po treťom príchode do Novej Bane bude balík pokračovať na malý okruh. Po návrate na veľký okruh odbočia doprava na druhú časť malého okruhu. Takúto kombináciu si pretekári zopakujú ešte dvakrát. Celkovo ich tak čaká šesť okruhov rôznej dĺžky. Po minulé roky o víťazstvo bojovali vrchári a odolní klasikári. Víťaza mužského zápolenia by sme mali spoznať po šestnástej hodine. 
profil pretekov, 2470 nastúpaných metrov (© visegrad4bicyclerace.com)
Opäť nebudú chýbať ženské UCI tímy, reprezentácie ani Slovenky
Na preteky príde päť kontinentálnych zoskupení - BTC City Ľubľana ScottMAT Atom Developer WroclawTaškent City Woman Professional TeamUAE Development Team Farto-BTC Woman Cycling Team, ktorý spojí sily so slovenským klubom RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol Development. Nebude chýbať ani kvintento národných tímov.
Slovenskú reprezentáciu doplnia CyprusIzrael Ukrajina. Spomedzi klubových tímov budú štartovať aj zoskupenia Joyride Woman Cycling Team Saint Piran WRT. Vlaňajší triumf tak nebude obhajovať Ricarda Bauernfeindová (Canyon//SRAM Generation). Kým vlani štartovali štyri kontinentálné tímy, tento rok sa ich počet zvýši na päť.
V tíme UAE bude štartovať aj Linda Zanettiová. Švajčiarka tento rok už trikrát zvíťazila a naposledy sa stala majsterkou svojej krajiny v pretekoch. Na kvalitný výsledok môže pomýšľať aj Yullia Biriuková, ktorá skončila šiesta na Okolo Andalúzie. V drese poľského zoskupenia MAT Atom uvidíme Dominiku Wlodarczykovú. Víťazka Tour de Feminin tu vlani bola druhá. 
V slovinskom tíme BTC City nebude chýbať majsterka Slovinska v pretekoch Urška Pintarová. Na Tour de Feminin bola šiesta. Tento rok bola na jednorazovkách už šesťkrát na pódiu. Početné zastúpenie bude mať aj Slovensko. V reprezentačnom drese by sa mali predstaviť ženy Nora Jenčušová (BePink), Janka Keseg Števková (Outsiterz) a Tímea Raábová (Bikelson Sport Team). 
Zostavu dopĺňajú juniorky Terézia Ciriaková (CyS - Akadémia Petra Sagana) a Ivona Pavlisová (CK Epic Dohňany). Spojený tím RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol a Farto-BTC Woman´s Cycling Team budú zastupovať Petra Machálková, Tereza Medveďová, Barbora Švrčková, juniorka Sára Bilkovičová a české pretekárky Veronika Jadrná a Tereza Vaníčková.
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka na preteky
Medzi mužmi nebudú chýbať slovenský majster ani naše kontinentálne tímy
V čase písania novinárskeho prejavu ešte nebola známa definitívna zostava mužskej V4. Na štarte budú prítomní zástupcovia desiatich kontinentálnych celkov, jedenástich klubových zoskupení, reprezentácie Bulharska a regionálneho tímu Bratislava. Organizátorom sa podarilo udržať počet kontinentálnych tímov z vlaňajšej edície. Tento rok bude chýbať talianský tím Beltrami TSA - Tre Colli, takže Thomas Pesenti nebude obhajovať víťazstvo. 
Spolu s ním vlani šprintoval o víťazstvo Adam Ťoupalík, ktorý figuruje v zostave tímu Elkov - Kasper. So stopercentnou istotou bude štartovať Matúš Štoček. Čerstvý majster Slovenska v ITT aj pretekoch vlani obsadil štvrtú priečku a disponuje formou na to, aby svoje umiestnenie minimálne napodobil. Po šampionáte štartoval na Course Cycliste de Solidarnosc, kde obsadil deviate miesto v GC. 
Matúš Štoček (© Ján Melicher)
Okrem neho môže pomýšľať na dobrý výsledok aj Čech Tomáš Jakoubek, ktorý taktiež nebude chýbať v Novej Bani. Na Okolo Malopoľska ovládol horský dojazd prvej etapy. V poľskom tíme Voster ATS majú kvality na vysoké umiestnenie Piotr Brozyna aj Patryk Stosz. V predbežnej zostave Santic - Wibatech nechýba šiesty muž minuloročnej edície Piotr Pekala. Naopak, tento rok bude chýbať iný poľský tím HRE Mazowsze Serci Poland. 
Definitívna je zostava Dukly Banská Bystrica. Nominovaní boli Martin ChrenDenis HozaJakub GalovičLukáš KubišFilip Lohinský Samuel Tuka. RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol budú so stopercentnou istotou zastupovať Andrej LiškaMartin GavendaTomáš KalojírosDominik PrudekMartin Voltr Daniel Vysočan. Pre zdravotné problémy nebude štartovať Marek Čanecký.
Vlaňajší víťaz Thomas Pesenti (© Ján Melicher)
Opäť nebude chýbať ani PROefekt Across. Náš MTB tím budú reprezentovať Matej CibulaMarek ČontofalskýJuraj Karas Tímotej Laktiš. Známa je aj zostava Cycling Academy Trenčín. Niekdajší kontinentálny celok budú zastupovať Ladislav FrolekAdam GrossSamuel Kováč Matúš Privalinec. Je možné, že na štart sa v drese klubu postaví aj Čech Štepán Stloukal
Na predbežnej súpiske regionálneho tímu Bratislava figurujú Samuel BršelDries BruynseelsMartin Kostelničák, Martin GrobařMartin Mečiar a Valér Taragel. Na dodržiavanie pravidiel bude dohliadať česká rozhodkyňa Simona Davidková. O priebehu pretekov bude informovať športových riaditeľov a ďalších členov konvoja Matúš Radosa. Po skončení budú okrem Top 3 oceňovaní aj najlepší jazdci jednotlivých krajín V4 a priebežný líder seriálu.  
Ďalšie užitočné informácie a odkazy:
Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR.
 
Náš eshop