Postrehy zo zákulisia MSR a ČR 2023 (ako sa organizujú majstráky)

13.7.2023, 09:00 | Blog | Tomáš Baláž
Volám sa Tomáš Baláž a bol som riaditeľom spoločných MSR a ČR 2023 v Tlmačoch. Chcem sa touto cestou poďakovať sponzorom podujatia a fanúšikom priblížiť šampionát trochu zo zákulisia.
Pódium mužov (© Soňa Niková)

Celé podujatie sme spolu s organizačným tímom pripravovali od augusta 2022, v mojom prípade to bolo 318 dní, ktoré som prežil a riešil preteky. Celú koncepciu sme postavili na športové a kultúrno-spoločenské podujatie. Samozrejme, kvôli ešte väčšej atraktivite sme mali pripravený ďalší sprievodný program – tombolu, hobby jazdu Energia pre krajinu a detské OPEN preteky. Čo sa týka najužšieho organizačného tímu, pozostával okrem postu riaditeľa z týchto ľudí. Grafik podujatia a tvorca buletínu p. Sádovský, povolenie a organizácia dobrovoľníkov p. Ondovčin, kultúra a propagácia cez sociálne siete p. Adamec, propozícia a komunikácia s rozhodcami p. Vörösmarty, vozový park a šoféri p. Bruno Baláž, bilbord p. Vörösmartyová, komunikácia a organizácia konvoja p. Buchelová a p. Žilovec (safety director). Ďalej to boli zástupcovia mesta p. Kupči (primátor) a p. Kotrus-Rákociová (prednostka).
Základom kontroly plnenia úloh boli porady organizačného tímu na MsÚ Tlmače v mesačných a dvojtýždňových intervaloch. Musím konštatovať, že sa nám podarilo vysporiadať so všetkými problémami a zmluvne si zaviazať všetkých dodávateľov, ktorý sa na akcii podieľali. Jedným z hlavných bola spoločnosť PARILLA SOUND, ktorá okrem obrazoviek ozvučenia a zvukára bola nápomocná aj pri iných aktivitách spojených s prípravou a samotnou realizáciou podujatia.
Počas niekoľko mesačnej príprave sa nám podarilo spojiť s celkom 76 partnermi, ktorí či už finančne prípadne produktovo – Pierre Baquette, Aquatrade Zvolen, Arton prispeli k samotnej realizácii.

Vyzdvihol by som hlavne zlatých a strieborných - MsÚ Tlmače, NSK, SES a.s. ďalej Tatravagónku Tlmače, Cannavitu, SZC, MTBIKER, Život s bicyklom - Sloger a ENSECO.

Pri zabezpečení trate sme spolupracovali s prezídiom PZ Bratislava, 13. mechanizovaným práporom Levice a veľkým množstvom dobrovoľníkov.
Počas prípravy trate so zábranami sme mali v stredu 21. júna veternú spúšť v rámci parkoviska Tatravagónky Tlmače, kde nám predmetné zábrany rozhádzalo. Roztrhalo nám aj niekoľko reklamných bannerov a celú tlmačskú cestu zasypali popadané konáre a lístie. Vo štvrtok ráno sme museli nasadiť celkom štyridsať dobrovoľníkov na upratovanie a opätovnú montáž zábran v priestore štartu a cieľa časovky. Podobná situácia sa nám vyskytla v priestore Lipníka počas koncertu HEXu, kde nám vietor spôsoboval problémy so zábranami a museli sme ich podopierať kolmo na už rozložené zábrany s reklamnými bannermi.
smršť (© Tomáš Baláž)
V sobotu 24. júna sme za pekného počasia absolvovali celý naplánovaný program pretekov. Doobeda ženy elite a juniorky a poobede juniori, ako aj kultúrny program vyvrcholil vystúpením kapely Ultrazvuk a De Luxe. Podvečer sme absolvovali stretnutie s partnermi a Petrom Saganom v hoteli LEV, následne TK za prítomností televízií a denníkov. Posledným bodom sobotnajšieho programu bola porada športových riaditeľov pred hlavnými nedeľnými pretekmi mužov.
V nedeľu sme na úvod predstavili tímy na hlavnom pódiu podujatia vrátane Petra Sagana. Slávnostný štart sme uskutočnili o 10:30 a ostrý štart následne za obcou Malé Kozmálovce.
pelotón počas pretekov (© Ján Melicher)

Preteky mali celkom dynamický priebeh s únikmi, ale v závere okresané hlavné pole rozhodlo o majstroch SR a ČR v hromadnom špurte, kde sme videli dramatický záver na cieľovej páske a pád Petra Sagana s Pavlom Bittnerom. Napriek tejto dramatickej situácii sme mali pekné odovzdávanie cien prvým trom slovenským a českým pretekárom vrátane striekania šampanského dodaného firmou CURE POINT.
V rámci šampionátu sme využili ubytovacie kapacity hotelov LEV a Astrum, ďalej motel TANKER Čaradice, Penzión Žemberovce, penzión LIPA a ubytovňu MsKS Tlmače.
Na záver môžeme konštatovať že sa nám podarilo zorganizovať veľmi pekné cyklistické majstrovské podujatie v meste s počtom 3600 obyvateľov a veríme, že toto nebola posledná veľká cyklistická akcia v rámci Tlmáč.
 
Náš eshop