Šalamúnske rozhodnutie UCI

22.2.2013, 23:00 | Aktuality zo sveta |
Ruský cyklistický tím Kaťuša už dostal od UCI licenciu World Tour. Prikázal jej vrátiť ju ešte minulý týždeň Športový arbitrážny súd v Laussane. Cyklistický svet tiež netrpezlivo čakal, ako UCI vyrieši problém, ktorý si vlastne naložila na hlavu sama - s počtom licencií, a teda aj tímov v najvyššej triede. Rozhodnutie to bolo naozaj šalamúnske. UCI totiž oznámila, že Kaťuša bude 19-tym tímom: "Rozhodli sme sa udeliť výnimku a v sezóne 2013 bude UCI registrovať 19 družstiev." To znamená, že UCI už jednoducho nechce riskovať ďalšie spory, aj keď uvidíme, či sa to celkom podarí. Organizátori viacerých pretekov by totiž mohli mať určitý problém. Prvé náznaky od najväčšieho hráča však naznačujú, že krok UCI by mohli nakoniec organizátori pretekov prijať.
 

Na marcových pretekoch Paríž-Nice bude namiesto tradičných 22 tímov nakoniec až 23 družstiev. Oznámil to už spomínaný veľký hráč A.S.O. Ten organizuje aj Critérium du Dauphiné a aj tam by mali byť rovnaké počty. Šéf spomínaných pretekov vrátane veľkej Tour de France Christian Prudhomme len sucho konštatoval: "Nemôžeme predsa len tak nechať jeden z tímov stáť pri ceste."

 

To je pravda, ale predsa len nejaké tímy zostanú bokom. Prudhomme totiž oznámil, že Tour de France bude narozdiel od spomínaných dvoch pretekov na tradičnom počte 22 tímov, keďže ešte našťastie organizátori nominácie nezverejnili. To ale znamená nasledovné. Namiesto osemnástich bude až 19 tímov s najvyššou licenciou a tým pádom sa scvrkne počet tímov z prokontinentálnej kategórie zo štyroch na tri. Kto na to doplatil? Zatiaľ to s určitosťou nevieme povedať, ale jedno je isté. Jeden z tímov nižšej kategórie sa nedostane na top preteky práve pre chybné rozhodnutie UCI o udelení licencie. Neujde sa mu zelená karta.

 

Na druhej strane sa ale udiala ešte jedna veľmi zaujímavá a nie nepodstatná vec, ktorá tiež trochu s celým problémom okolo Kaťuše súvisí. Ak si spomínate, jeden z odôvodnení prečo Kaťuša nedostala licenciu, bolo akési etické hľadisko, pretože v rokoch 2009 - 2012 mali jej pretekári najviac dopingových prípadov zo všetkých tímov World Tour. V tomto smere preto veľmi zvláštne vyznieva, že tím suspendoval Ángela Viciosa zo všetkých súťaží. Stalo sa tak len pár dní po rozhodnutí arbitráže. Vicioso totiž neprišiel na dopingovú kontrolu v Madride. Z predchádzajúcich možných termínov sa údajne ospravedlňoval pre zdravotné problémy. Manažér tímu Vjačeslav Jekimov sa snažil celý ostrý postup voči pretekárovi vysvetliť: "Povedal nám, že všetko je už vyriešené, ale ako sa ukazuje, nehovoril nám pravdu."

 

Viciosovu skúšku však cyklistický svet pozorne sledoval a aj napäto očakával. Je totiž jedným z množstva špičkových športovcov, ktorí majú byť napojení na známeho lekára Eufemiana Fuentesa, voči ktorému je teraz veľký súdny proces a písali sme o ňom aj na našich stránkach. Jekimov však naznačil, že takéto prípady sa snažia všemožne v tíme riešiť: "Chceme s UCI spolupracovať tak, ako to len bude možné. Práve takéto prípady, ako teraz predviedol Vicioso, totiž diskreditujú naše dobré meno." Dúfajme teda, že Kaťuši sa podarí tieto problémy doriešiť, aby opäť nechýbala medzi elitou, aj keď použiť tento argument vo výbere bolo zo strany UCI pomerne scestné. Vieme, že pri výbere platia iné podstatnejšie pravidlá ako počet získaných bodov či ekonomické zázemie, a tam je Kaťuša jasne na koni a rozhodnutie zastrešujúcej organizácie cyklistiky nijako neospravedlňuje.

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop