Sumár týždňa: Sagan prezradil jarný program, Pogačar ide na Giro či údajná šikana v Bore

18.12.2023, 18:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Sumár týždňa: Sagan prezradil jarný program, Pogačar ide na Giro či údajná šikana v Bore
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Charly Lopez)

Ani tretí decembrový týždeň nebol chudobný na novinky vo svete cyklistiky. Na svetlo sveta vyplávali nové informácie objasňujúce náhly odchod Ciana Uijtdebroecksa z Bory. Okrem toho najlepší pretekár sveta napokon predsalen zmení svoj osvedčený program, Pidcock i Van der Poel začali svoju cyklokrosovú kampaň víťazne, Miguela Ángela Lópeza čakalo na dovolenke nepríjemné prekvapenie a Peter Sagan prezradil, kde odštartuje budúcu sezónu.
 

Šikana v Bore

Koncom minulého týždňa vyvolal vo svete cyklistiky rozruch prestup Ciana Uijtdebroecksa z Bory do Visma, napriek tomu, že mal mladý Belgičan s Nemcami ešte rok platnú zmluvu. Tú však Cian údajne jednostranne vypovedal 1. decembra a podľa toho by mal byť voľným agentom na prestupovom trhu, takže jeho podpis do holandského tímu je legálny. S Vismou už dokonca absolvoval sústredenie počas tohto týždňa v drese bez sponzorov.


Holandský novinár Thijs Zonneveld prezradil v podcaste In Het Wiel ďalšie detaily, ktoré ovplyvnili Cianovo rozhodnutie. Mladý Belgičan bol údajne v bývalom tíme Petra Sagana šikanovaný kvôli svojej posadnutosti profesionalitou. Stále chcel nejakým spôsobom inovovať materiál, výživu a podobne, čo sa však často nestretlo s pochopením starších členov tímu.

Zonneveld taktiež bez uvedenia jasných zdrojov tvrdil, že Cian nezapadol ani do pretekárskeho kolektívu. Napríklad na Vuelte si mali ostatní pretekári vytvoriť skupinu na WhatsAppe bez neho, v ktorej ho ohovárali, alebo tím mal robiť všetko preto, aby Aleksandr Vlasov skončil v celkovom poradí pred ním. Rolf Aldag aj Bernard Eisel z Bory odvtedy tieto tvrdenia plne popreli.


Celý prípad sa momentálne posunul k UCI, ktorá má rozhodnúť o platnosti rozviazania zmluvy. Bora sa už aspoň na oko vzdala snahy Belgičana udržať, no požaduje od holandského tímu výkupné jeden milión eur, čomu sa chce Visma vyhnúť. Momentálne je však vpodstate isté, že Uijtdebroecks bude skutočne v budúcom roku jazdiť za tím pod vedením Richarda Pluggeho.

Pogačar na Giro

Veľmi prekvapivú správu vypustili cez víkend do sveta organizátori Gira. Tí oficiálne oznámili, že na štartovej čiare talianskej Grand Tour bude stáť aj Tadej Pogačar, napriek jeho vlastným vyjadreniam z novembra, kedy tvrdil, že pre Giro sa zrejme v jeho kalendári nenájde miesto.


Vyzerá to ale tak, že UAE Emirates nechce tretíkrát po sebe nasadiť svoju najsilnejšiu kartu do júlového boja s Vingegaardom, no a radšej vsadia na istotu. Veď Tadej Pogačar bude v Taliansku stopercentným favoritom na zisk Maglia Rosa a iba ťažko si predstaviť, že by ho Geraint Thomas alebo Simon Yates vyzvali na súboj.

Účasť na Gire znamená aj limitovanie klasikárskej kampane a radikálnu zmenu taktiky na Tour de France. Vo Francúzsku by sa Tadej aj tak mal predstaviť, no zrejme iba ako spolulíder s Joaom Almeidom a Juanom Ayusom, ktorí oznámili úmysel štartovať, rovnako ako Pavel Sivakov. Veľkou neznámou tak zostávajú kroky Adama Yatesa a Jaya Vinea, pre ktorých pripadá do úvahy zrejme Giro v Tadejových službách. Pre Solera, McNultyho a Majku sa, zdá sa, bude v nabitom kádri hľadať priestor ťažko.

Pidcock aj Van der Poel začali zostra

Víťazný debut v cyklokrosovej sezóne si po Woutovi Van Aertovi vybojoval aj Mathieu Van der Poel. Ten v sobotu opanoval preteky X²O v Herentalse, kde porazil konpletnú cyklokrosovú smotánku vrátane rovnako v tejto sezóne debutujúceho Toma Pidcocka. Holanďan prišiel do cieľa sólo s polminútovým náskokom na skupinku favoritov, v ktorej vyhral špurt o striebro práve Brit.


Pidcock si však chuť napravil hneď na druhý deň. V pretekoch svetového pohára v Namure nechal za sebou celé štartové pole, v ktorom však z neznámych príčin chýbali Van Aert s Van Der Poelom. Na pódiu ho doplnili ďalší na ceste schopní pretekári Pim Ronhaar a Joris Neiuwenhius. Až potom následovali skúsené mená na čele s majstrom Európy Michaelom Vanthourenhoutom.

Prekvapenie na dovolenke

Miguela Ángel López nezažíva najľahšie obdobie svojej kariéry. Od júla je provizórne suspendovaný od UCI a čaká na výsledky vyšetrovania jeho údajnej dopingovej činnosti. Už päť mesiacov nepočul žiadne novinky a preto zostal nemilo prekvapený, keď si ho kontrolóri našli na rodinnej dovolenke vo World of Disney.


Kolumbíjčan zdieľal na sociálnej sieti video, v ktorom sa rozčuluje nad UCI a nad riešením svojho prípadu. Ak má podľa neho UCI kapacity posielať za ním na dovolenku dopingovú kontrolu, mala by aj byť schopná dokončiť jeho vyšetrovanie, či aspoň informovať o vývoji vyšetrovania, aby mohol začať pretekať.

Sagan začne v exotike

Každý deň sa objavujú rôzne nové informácie o súťažných programoch hviezd počas nasledujúcej sezóny. Svoje plány napríklad prezradil Mark Cavendish, ktorý začne sezónu na etapáku v Kolumbii a vynechá Giro d'Italia, aby sa plne sústredil na svoju rozlúčkovú Tour de France a snahu získať rekordné etapové víťazstvo.

Grand Tours na ďalší rok rozdelili aj v ambicióznom celku Lidl-Trek. Američania sa pokúsia vybojovať pódium a bodovací dres na všetkých Grand Tours. Zatiaľ boje v celkovom poradí povedú na Gire Gulio Ciccone, na Tour Tao Geoghegan Hart a na Vuelte Matthias Skjelmose, o obhajobu cyklámenového dresu sa pokúsi Jonathan Milan a na zelené dresy na Tour i Vuelte sa zameria Mads Pedersen.


Pre CyclingUpToDate prezradil plán na úvod sezóny aj slovenský fenomén Peter Sagan. Ten dodrží svoj sľub a bude sa koncentrovať takmer výlučne na terén. Na horskom bicykli začne pretekmi v Abu Dhabi už začiatkom februára, na jar sa predstaví v niekoľkých európskych lokalitách a do veľkej hry naskočí na brazílskom svetovom pohári v apríli.

„V Glasgowe to bol iba test. Pomohlo mi to pochopiť, že na MTB sa treba špecializovať, ak chcete uspieť. Pre sezónu bude veľmi podstatné získať dobrý základ, no veľa času strávim aj v posilňovni. Od januára potom zvýšim intenzitu. Po rokoch na ceste mám aj nejaké nedostatky v technike. Snažil som sa to dohnať sám počas roka, no to sa dalo iba do istého bodu. Ďalej som potreboval trochu pomoc aby som sa naučil ako vyberať stopy a podobne, takže sa snažím trénovať s Michaelom Kolářom a inými slovenskými enduro jazdcami.“
 
Náš eshop