Očakávania pred sezónou: UAE volí inú taktiku, Ineos bude bojovať. Kľúčová sezóna čaká aj slovenské talenty

4.1.2024, 00:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
V sezóne 2024 sa poriadne zamiešali karty v svetovej cyklistike. Tímy Visma a Ineos oslabili, tímy ako Lidl či Bora posilnili. Posledné tri roky sa rozhodoval boj o žltý dres na Tour de France v súboji dvojice Jonas Vingegaard - Tadej Pogačar, no to sa bude počas budúceho leta meniť. Veľa pretekárov bude mať čo naprávať po roku 2023, a niektorí sa naopak zapotia pri snahe napodobniť práve skončenú kampaň. A kľúčová sezóna čaká aj na mladých Slovákov.
 
Pogačar a Vingegaard (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Vingegaard s novými vyzývateľmi

Víťaz Zlatého bicykla Jonas Vingegaard v posledných dvoch rokoch vyhral najväčšie preteky sezóny Tour de France, keď v oboch prípadoch musel v súboji jeden na jedného zdolať huževnatého Tadeja Pogačara. V budúcej sezóne to však nebude mať tak priamočiaré. Pogačar ide na Giro, takže na Tour sa predstaví v otáznej kondícií, no ťažko povedať, či namiesto jednej kvalitnej hrozby nie je nebezpečnejšie čeliť viacerým menším hrozbám. A tých bude požehnane.

UAE Emirates na to tentokrát nepôjde kvalitou, ale kvantitou. Namiesto taktiky všetko na Pogačara prinesie až štvoricu lídrov. Okrem Slovinca budú s líderským statusom francúzske cesty brázdiť aj Juan Ayuso, Adam Yates a João Almeida. Všetci sa v ostatných dvoch rokoch už umiestnili na pódiu Grand Tour a Visma sa bude musieť mať na pozore.

Okrem toho z holandského tímu odišiel do Bory Primož Roglič, ktorý je v drese nemeckého celku pripravený naposledy v kariére naplno zaútočiť na žltý dres. Vingegaard tak prichádza o silného spojenca, z ktorého sa stáva nový súper. Na Tour bude taktiež premiérovo štartovať aj Remco Evenepoel, ktorý sa pokúsi ísť na celkové poradie a ľahko sa môže stať, že zamieša karty v boji o titul.
Remco Evenepoel (©PHOTOGOMEZSPORT2021)

Kockové klasiky

Pogačarova účasť na Gire prináša aj zmenu v bojoch na kockách. Obhajca Okolo Flámska bude na jar na bergoch a mačacích hlavách chýbať. Mathieu Van Der Poel tento rok ukázal, že je najlepším klasikárom od čias Boonena s Cancellarom a budúci rok sa môže stať prvým pretekárom práve od tejto dvojice, kto by mohol vyhrať double Flámsko-Roubaix.

Najväčších súperom mu bude Wout Van Aert, ktorý už jednoducho potrebuje vyhrať kockový monument. Jeho jarné neúspechy boli už druhým rokom jediným čiernym bodíkom na štíte tímu Visma a po odchode Rogliča a jeho výsledkov to bude práve Van Aert, kto bude musieť doplniť Vingegaarda a priniesť do tímu také výsledky, aby udržal svoju stajňu na pomyslenom cyklistickom tróne.

Divokou kartou na jarných klasikách bude Quick-Step. Kasper Asgreen a Julian Alaphilippe v lete ukázali záblesky svojej niekdajšej formy a ak sa budúcu jar vrátia v plnej sile, bude to priam požehnaním pre akéhokoľvek fanúšika kvalitnej cyklistiky. Obom sa im už podarilo Van Der Poela s Van Aertom zdolať a nie je dôvod, prečo by sa im to v spolupráci nemohlo podariť znova.
Kasper Asgreen (© A.S.O. / Charly Lopez)

Posledný pokus britských veteránov

Striedanie generácií v pelotóne už síce prebehlo, veď Dumoulin, Sagan, Valverde, Pinot, Nibali, Van Avermaet, Greipel a ďalší už na World Tour pretekoch nebudú, no v balíku stále môžeme zazrieť britské záblesky minulej dekády. Trojica veteránov, ktorým ťahá na štyridsiatku, sa v budúcom roku ešte naposledy pokúsi presadiť sa na veľkom pódium.

Mark Cavendish sa nevzdáva sna o rekordnom etapovom víťazstve na Starej dáme. O rok odsunul odchod do dôchodku a v novej sezóne tomuto cieľu podriadi už skutočne všetko. Astana okolo neho vybudovala silný tím, priviedla jeho vlak z roku 2021 v podobe Morkova a Balleriniho, no a Manxman vynechá aj Giro. V júli by sa mal vo Francúzsku stretnúť s Chrisom Froomom, ktorý po ďalšej zdravotnými problémami zničenej sezóne hlási ešte jeden posledný pokus o slávnostný návrat na Tour. V roku 2022 ukázal záblesky, takže vylúčené to nie je, no zdá sa, že v Israeli tomu neveria už ani oni sami.

Posledným do partie nestarnúcich Britov je Geraint Thomas, ktorý sa na štvrtý pokus pokúsi vyhrať Giro. V rokoch 2017 aj 2020 prišiel perfektne pripravený, začal skvele, no pády v prvom týždni ho zrazili z priebežného pódia preč z pretekov. V tomto roku sa vyhol problémom a bol strašidelne blízko, no srdce mu zlomil deň pred Rímom Primož Roglič, o 14 sekundičiek. Budúcoročná trasa Gira mu sedí a až do nedávna bol skutočne na papieri najväčším favoritom, no rozhodnutie Pogačara zúčastniť sa je tvrdým škrtom cez rozpočet. Podarí sa obľúbenému veteránovi Slovinca v Taliansku ohroziť?
Geraint Thomas (© LaPresse/Fabio Ferrari)

Dokáže sa Ineos udržať v Top 5?

Zaujímavý rok čaká na celý tím Ineos Grenadiers. Britský tím bude hospodáriť pravdepodobne s najslabšou zostavou a najnižších rozpočtom od svojich začiatkov pred viac ako desiatimi rokmi. Odchody Taa Harta, Richarda Carapaza, Pavla Sivakova, Adama Yatesa, Daniela Martíneza, Richieho Porta a Luka Plappa za uplynulých pätnásť mesiacov zanechali tím v pomerne prekérnej situácii v celkových poradiach, čo je hlavná doména tohto celku.

Všetky oči sa budú v novej sezóne upierať na najdrahších pretekárov stajne Egana Bernala a Toma Pidcocka. Prvý menovaný verí, že sa po hororovej nehode spred dvoch rokov vráti na svoj starý vrchársky level a skúsi vyhrať Vueltu. Druhý tvrdí, že v novom roku vynechá kocky a bude sa konečne naplno sústrediť na celkové poradia na týždňových etapákoch a na Top 5 na Tour, čo bol vlastne aj dôvod, prečo ho Briti angažovali. Ak sa Bernalovi s Pidcockom bude v kopcoch dariť, Ineos bude okej.

Bez nich to však bude mať niekdajší dominantný celok pelotónu ťažké. Naplno by sa musel spoliehať na Thomasov výsledok na Gire a celý zvyšok sezóny by museli pokryť mladíci Carlos Rodríguez a Thymen Arensman, keďže Thomas sa v 38 rokoch dlhšiu časť sezóny vo forme veru udržiavať nebude a nikto iný Ineosu neostal. Aj keby sa Filippovi Gannovi darilo ako tento rok, Ineos Grenadiers čaká ťažký ročník, počas ktorého reálne hrozí, že po dlhej dobe vypadne z Top 5 rebríčku tímov UCI.
Tom Pidcock (© LaPresse/Fabio Ferrari)

Zaradí sa Lidl-Trek medzi elitu?

Americká zostava Lidl-Trek smeruje presne opačným smerom ako Ineos. S príchodom nového titulárneho sponzora ich rozpočet narástol zrejme na hodnoty okolo 35 miliónov eur, čo by ich malo radiť hneď za najbohatšiu trojicu. Lidl aj výrazne posilnil, doterajších lídrov Pedersena, Cicconeho a Skjelmoseho dopĺňajú Geoghegan Hart, Milan a druhý muž Lombardie Bagioli. Bude fascinujúce sledovať, či Lidl-Trek naplní očakávania a usalaší sa v elitnej päťke tímov.

Hlavná posila Tao Geoghegan Hart bude čeliť výzve sám o sebe. Po rokoch opúšťa Ineos s cieľom zmeniť prostredie a stať sa konečne hlavným lídrom tímu na Tour de France. Ak sa dokáže zotaviť z ťažkej zlomeniny z jari a vrátiť sa do formy, akú ukazoval začiatkom tohto roka, bude z neho vážny adept na stupne víťazov na Starej dáme. Podľa všetkých ukazateľov by na to mal mať a fanúšikovia budú napäto očakávať, ako zvládne rolu sólového lídra na najväčšom javisku sveta.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Slováci

Kľúčová sezóna čaká na Martina Svrčeka. Tretiemu mužovi MS U23 v Glasgowe končí zmluva so Soudalom a prichádza rok, kedy sa skončilo jeden a pol ročné učenie a musí sa ukázať, inak si Lefévere bude novú zmluvu určite musieť premyslieť. Cieľom pre Martina musia byť oba slovenské tituly, prebojovanie sa do zostavy na kockové klasiky a azda aj nejaké výsledky na pretekoch prvej kategórie.

Martin nebude jediný mladý Slovák, ktorý musí niečo v novej sezóne dokázať. Tomáš Sivok zariskoval, opustil bezpečie farmy Bahrainu v Taliansku a rozhodol sa prijať rolu jedného z lídrov v tíme Pierre Baguette v snahe ukázať sa. To znamená, že aby na konci roka dostal dobré zahraničné angažmá a nestagnoval, musí do tímu Borisa Horvátha doniesť výsledky a ideálne množstvo UCI bodov.
Tomáš Sivok ešte v roku 2022 (© Ján Melicher)

Zaujímavé bude sledovať, ako sa bude dariť Lukášovi Kubišovi v drese Elkovu. Posledné roky bol jasným lídrom v Dukle a naučil sa zvládať to a jazdiť tak, aby mal výsledky. Uvidíme, či sa medzi viacerými silnými kolegami stratí, alebo naopak mu silnejší kolektív pomôže k novým šanciam, ktoré ako sólo líder nemal. Úplne ideálne by samozrejme bolo, keby ho nové prostredie privedie k výkonnostnému posunu.

Pod tlakom bude v budúcom roku aj Matúš Štoček. Ten odmietol šancu stať sa profíkom v tíme Corratecu a zostal v kvalitnom ATT Investments, kde sa pokúsi využiť známe prostredie a spraviť ďalší výkonnostný krok dopredu po tohtoročnej skvelej sezóne. Celú jar bude ešte jazdiť v pútavom drese majstra Slovenska, takže bude mať doslova zlatú príležitosť na seba pritiahnuť pozornosť kvalitných profesionálnych tímov dobrými výkonmi. Kategóriu U23 už prerástol, takže každú príležitosť v majstrovskom drese na elitných pretekoch by mal využiť. Veď ktovie, či ešte bude mať veľa takých šancí dať o sebe vedieť.
 
Náš eshop