Sumár týždňa: Van der Poela poliali močom, Sagan sa ukáže aj v Česku, Okolo Slovenska je stále v hre

7.1.2024, 17:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Prvý týždeň nového roku priniesol niekoľko zaujímavých noviniek. Na cyklokrosových tratiach pokračuje dominancia Mathieuho Van Der Poela, čo však Holanďanovi prináša nové starosti. Uboldi potvrdil Saganov budúcoročný štart aj v Českej republike, sezóna odštartovala v Austrálii dominanciou domáceho Jayca a do špičkovej cyklistiky prichádza vo veľkom slávna značka.
 

Polícia na trase

Tohtoročná cyklokrosová sezóna sa určite nevyvíja podľa predstáv fanúšikov. Wout Van Aert nemá nárok na Mathieuho Van Der Poela, ďalší vyzývatelia ako Tom Pidcock či Eli Isberbyt trpia zdravotnými ťažkosťami a Holanďan vyhráva preteky za pretekmi.

V poslednom čase sa proti nemu zdvíha stále väčší odpor zo strany fanúšikov, ktorý vyvrcholil počas minulého víkendu. Na pretekoch Van Der Poela niekoľkí fanúšikovia vybučali a majster sveta si mal schytať aj spŕšku piva a moču, ktorú po ňom hodili. Holanďan neudržal nervy na uzde a v ďalšom kole týchto fanúšikov pred všetkými kamerami v živom prenose opľul, za čo neskôr dostal pokutu 250 eur.

Organizátori v Koksijde sa preto rozhodli na svoje preteky nasadiť do davu aj políciu, ktorá by mala prípadné nepokoje kľudniť a zároveň realizačné tímy jazdcov sa môžu na istých fanúšikov strážcom poriadku aj sťažovať.


Sagan bude pretekať v Česku

Mediálny manažér Petra Sagana Gabrielle Uboldi v rozhovore pre bici.PRO prezradil ďalšie podrobnosti k programu Petra. Ten už za niekoľko dní zaháji dlhý tréningový kemp v Južnej Afrike pred sezónou, ktorá bude sústredená najmä na horské bicykle.

Uboldi v rozhovore potvrdil už známy program Sagana od januára do apríla, no pridal aj niečo z letného programu. Sagan bude v máji štartovať aj u našich susedov v Česku, keď sa zúčastní Svetového poháru v Novém Měste na Morave. Neskôr v júni sa predstaví aj na pohári vo Val di Sole.

Zaujímavé sú aj jeho zmienky o cestných pretekoch. Okolo Slovenska zatiaľ nie je potvrdené, no pravdepdobné. Uboldi povedal, že by sa ho radi s Petrom zúčastnili v drese tímu Pierre Baguette. Istotou malo byť Okolo Slovinska, no to Talian ani len nespomenul, za to reč prišla na nešpecifikované jednodňové francúzske preteky počas jari.


Red Bull do Bory

Nenápadnou, no obrovsky dôležitou správou z uplynulého týždňa je komunikácia tímu Bora-Hansgrohe, že v tíme odkúpil 51-percentný podiel Red Bull. Nemecký tím s Red Bullom dlhodobo spolupracuje, využíva jeho tréningové centrum v Rakúsku, angažoval jeho hviezdneho skialpinistu Antona Palzera a známy nápojový brand údajne taktiež finančne pomohol s angažovaním Primoža Rogliča.

Red Bull je tak novým väčšinovým vlastníkom tímu, čo nevidieť by sa mal objaviť aj na dresoch tímu a do hry tak prichádzajú aj angažovania Wouta Van Aerta a Toma Pidcocka v budúcnosti, keďže obaja majú na Red Bull silné väzby. Dvojica má však samozrejme dlhodobé zmluvy vo Visme resp. Ineose, takže toto je zatiaľ len domnienka.


Dominancia Jayca

Sezónu 2024 pozvoľna načali hneď v prvom týždni roku austrálske národné šampionáty. Na tých nemal konkurenciu tím Jayco, ktorý po rokoch získal zlato-zelené trikolóry naspäť vo všetkých kategóriách.

Luke Plapp dominoval v časovke pred tímovými kolegami a Caleb Ewan zvíťazil na majstrovskom kritériu po dlhočíznom sólo útoku. Čerešnička na torte prišla v nedeľu, keď Jayco bez problémov ovládlo preteky s hromadným štartom. Vyhral tretíkrát v rade Luke Plapp, ktorý strávil celé preteky v úniku s druhým kolegom Chrisom Harperom. Kompletné pódium pre Jayco vybojoval za nimi Kelland O'Brien.


Zdolal najväčšiu horu sveta

Američan Larry Warbasse dal o sebe taktiež vedieť počas uplynulého týždňa, keď dosiahol v aplikácii Strava historicky najlepší čas na najväčšom cestnom stúpaní na svete. Tým je neaktívny vylkán Mount Kea na Havajských ostrovoch. Od pláže Waikoloa dosahuje neuveriteľné parametre (89,46 km; 4,7 %).

Stúpanie eskaluje z hladiny mora až do nadmorskej výšky cez 4200 metrov. Američan jazdiaci vo farbách Decathlonu tento výstup zvládol v čase 4:59:04, čím o pätnásť sekúnd vylepšil doterajším KOM rekord.
 
Náš eshop