Taký trh tu ešte nebol: Najväčší prestup od Saganovho príchodu do Bory, presúvali sa i víťazi Grand Tours

9.1.2024, 14:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Sezónu 2024 už pozvoľna začína v Austrálii a už o niekoľko dní ju naplno odpáli úvodné World Tour podujatie roka, Tour Down Under. To je jasný signál pre tímy, že je načase uzavrieť súpisky na novú sezónu, čo už aj väčšina z nich spravila. Poďme sa teda pozrieť na to, ako sa počas jesenných a zimných mesiacov vyvinul prestupový trh a ktoré tímy sa pred novým ročníkom najviac posilnili. Do balíka pribudne aj množstvo silných neoprofesionálov, no tým sa budeme venovať v osobitnom článku.
Prestup dekády?
Jasne najväčším prestupom zimy je presun Primoža Rogliča z Vismy do Bory. Za posledných niekoľko rokov sme videli skutočne zaujímavé transfery ako napríklad odchod víťaza Gira a olympijského šampióna Richarda Carapaza z Ineosu pred rokom, no faktom je, že slovinský fenomén je ešte o level vyššie. Pravdepodobne ide o najväčší prestup od presunu Petra Sagana z Tinkoffu do Bory sedem rokov vzad.
Roglič je trojnásobným víťazom Vuelty, víťazom Gira či Liége-Bastogne-Liége a vo svojich 34 rokoch vyzerá, že je stále na vrchole svojich síl. V tíme Bora-Hansgrohe sa skutočne buchli po peňaženke aby ho získali. Podľa zákulisných informácií za neho zaplatili Visme výkupné tri milióny eur a Slovinec by mal dostávať 4,5 milióna eur ročne, čo ho radí medzi trojicu najlepšie zarábajúcich cyklistov sveta. 
Slovinec podpísal dvojročnú zmluvu a teda neni času nazvyš, aby sa Bore investícia oplatila, musí začať zbierať výsledky hneď od jari. Ultimátnym cieľom prestupu je naposledy skúsiť zaútočiť na žltý dres na Tour de France s plnou podporou tímu, no okrem toho by Roglič chcel vyhrať aj Liége-Bastogne-Liége a Vueltu. 
Primož Roglič (© Bora-hansgrohe)
Najsilnejšia Bora v histórii?
Dvanásťmiliónová investícia do Primoža Rogliča však nie je všetko zo strany Bory. Tá bude mať v budúcom roku zrejme najsilnejšiu zostavu v histórii a po nedobrej sezóne 2024 sa budú chcieť vrátiť späť medzi toptímy sveta. Veľkou posilou je Daniel Martínez, ktorý prichádza z Ineosu. S Rogličom, Hindleym, Vlasovom, Buchmannom, Higuitom, Kämnom a talentovaným Zwiehoffom bude mať Bora neskutočnú silu do kopcov a k dispozícii hneď päticu pretekárov, ktorí v posledných piatich rokoch skončili na Grand Tours v Top 5.
Nemecký tím posilní aj šprintérsky supertalent Sam Welsford, ktorý nahradí slabnúceho Sama Bennetta a Austrálčan po ňom zdedí aj azda najlepší leadout sveta v podobe Ryana Mullena a Dannyho Van Poppela. Triumfálne víťazstvo Bory na prestupovom trhu trochu kazí nečakaný odchod Ciana Uijtdebroecksa, ktorý s Denkovým tímom v decembri rozviazal zmluvu a odišiel do Vismy. Bora by si však aj bez neho mala v najbližších rokoch poradiť dobre.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Grand Tour víťazi v pohybe
Víťazi Grand Tours sú nedostatkovým tovarom v pelotóne, preto je vzácne, keď si nový tím nájdu až traja za jednu zimu. Okrem Primoža Rogliča získali veľké meno a novú veľkú zbraň do tímu aj silnejúci Lidl-Trek a Movistar. Do prvého menovaného prichádza víťaz Gira spred troch rokov Tao Geoghegan Hart, aby sa konečne stal jasným kapitánom na Tour de France. Do Movistaru sa vracia Nairo Quintana, bývalý víťaz Gira aj Vuelty, ktorý strávil posledný rok v Južnej Amerike a predtým tri roky v tíme Arkéa. U oboch však existujú otázniky, v akej forme sa predstavia v novom ročníku, keďže v druhej polovici roka 2023 takmer nepretekali.
Víťazstvo na trojtýždňových pretekoch roky naháňal aj Mikel Landa, no napokon to vyšlo iba na dve tretie miesta na Gire. Teraz Bask kapituloval a prichádza do tímu Soudal - Quick-Step, kde zaujme pozíciu superdomestika Remca Evenepoela a práve mladému Belgičanovi bude chcieť vo vysokých horách dopomôcť k víťazstvám na vysnených Grand Tours. 
V šialenom posilovaní a kopení talentu pokračuje aj tím UAE Emirates. Tomu sa podarilo uloviť jedného z najlepších rovinárov sveta Nilsa Politta, ktorý má byť kľúčom ku kontrole tvorby brejkov na Tour de France a taktiež po odchode Mattea Trentina do Tudoru prevezme rolu jedného z lídrov na kockových klasikách. Elitnú vrchársku skupinu v tíme ešte viac vystuží Pavel Sivakov, ktorý prichádza z Ineosu.
Britská stajňa prehrala v zime na plnej čiare. Okrem Harta, Martíneza a Sivakova stratila aj mladé supertalenty Luka Plappa a Bena Tuletta. Opačným smerom putuje zo skúsených a zvučných jazdcov iba bývalý majster sveta v časovke a víťaz Aveniru z roku 2019 Tobias Foss. Ten opúšťa mnohých rokoch tím Visma. Holanďania si však rýchlo našli náhradu, keď angažovali univerzálneho a obrovsky talentovaného Mattea Jorgensona.
Matteo Jorgenson (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Šprintérske rošády
Veľmi sa mení rozloženie síl v šprintérskej časti profipelotónu. Po rokoch bez špičkového rýchleho muža sa rozhodli situáciu zmeniť v tíme Ag2r. S príchodom nového sponzora vo forme Decathlonu získali aj pekné finančné možnosti a okrem francúzskeho talentu Victora Lafaya k sebe zlákali aj víťaza zeleného dresu na Tour de France z roku 2020, Sama Bennetta
Stajňu mení aj Fabio Jakobsen. Ten odchádza po turbulentých niekoľkých rokoch z Quick-Stepu, aby zaujal miesto absolútneho lídra v tíme Dsm-firmenich. Ako Holanďan bude v holandskej stajni pod obrovským tlakom, no zároveň bude mať plnú podporu celého zoskupenia na Tour de France, čo sa v Soudale stávalo nezlúčiteľné s rastúcimi ambíciami Remca Evenepoela.
Veľkú šprintérsku posilu získava Lidl-Trek, ktorý sa roky spoliehal výhradne na Madsa Pedersena a Dánovi konečne ubudne nejaký ten tlak z pliec. Zoberie ho na seba Jonathan Milan, víťaz cyklámenového dresu na tohtoročnom Gire, objav posledného roku a elitný šprintérsky talent. Veľké šprintérske meno si ulovilo aj Jayco, ktoré po piatich rokoch privíta naspäť doma Caleba Ewana.
Jonathan Milan (© LaPresse/Massimo Paolone)
Veľkú neplechu na prestupovom trhu narobil aj svojím rozhodnutím pokračovať v kariére Mark Cavendish. Jeho tím Astana sa išiel pretrhnúť aby Manxmanovi vybudoval perfektný tím na dosiahnutie rekordného etapového víťazstva na Tour, obmenil vyše polovicu tímu a priviedol hneď niekoľko skúsených šprintérskych vláčikov. 
Plánom A bude Markov starý leadout z Quick-Stepu z roku 2021 v podobe Michaela Morkova a Davideho Balleriniho. Ak by toto nefungovalo, Astana si pripravila aj nemecký plán B, ktorý predstavujú Max Kanter a aj Saganov bývalý rozbiehač z Bory, Rüdiger Selig. Zdá sa, že Cavendish sa v novom roku už naozaj na slabú podporu tímu sťažovať nemôže, veď z kazašského tímu sa na jeho želanie stal doslova v priebehu dvanástich mesiacov tím špecializovaný na šprinty.
 
Náš eshop