Sumár: Bora vyšle na Tour galaktický tím, Visma pod paľbou kritiky a francúzske hviezdy na Gire

14.1.2024, 17:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Sumár: Bora vyšle na Tour galaktický tím, Visma pod paľbou kritiky a francúzske hviezdy na Gire
Lídri Jumba(© Bram Berkien / Visma)

World Tour sezóna už klope na dvere, veď v utorok sa začína Tour Down Under a dá sa teda povedať, že zimná prestávka sa týmto týždňom oficiálne skončila. Posledných sedem dní bolo bohatých najmä na správy o programe ďalších hviezdnych borcov, no dozvedeli sme sa aj že Visma chcela zopakovať nekalé praktiky použité pri kúpe Uijtdebroecksa.
 

All in pre Rogliča

Po tímoch Visma a UAE oznámil svoju predbežnú súpisku na Tour de France aj tím tretieho najväčšieho favorita, Bora-Hansgrohe. Nemecký celok podporou pre Primoža Rogliča vôbec nešetril a do Francúzska posiela priam galaktickú all-star zostavu. Ralph Denk pritom deklaroval že s ňou majú jediný cieľ, žltý dres práve so Slovincom.

Rogličovi budú prekvapivo k ruke aj všetci traja ďalší najlepší GC pretekári tímu. Víťaz Gira Jai Hindley a muži z Top 5 v troch Grand Tours za posledné tri roky Aleksandr Vlasov a Daniel Martínez sa predstavia v úlohách horských domestikov, rovnako ako deviaty muž posledného Gira Lennard Kämna.


Zostavu dopĺňajú univerzálni tempári a víťazi etáp na Gire Matteo Sobrero a Nico Denz, no a v hektických šprintérskych koncovkách sa o Rogliča má postarať Danny Van Poppel. Martínez a Kämna majú v pláne ísť zároveň na Giro, kde by sa mi chcieť presadiť v celkovom poradí.

Chcela Visma opäť kradnúť?

Tím Visma | Lease a Bike čelil koncom minulého roka veľkej kritike za spôsob, akým si stiahli do tímu v Bore zazmluvneného Ciana Uijtdebroecksa. Ako sa však ukázalo, nebol to ojedinelý prípad. Holandský tím sa začiatkom decembra pokúšal aj všemožne získať Andreasa Krona, ktorý má platnú zmluvu v tíme Lotto Dstny, čo potvrdil aj manažér Belgičanov Stéphane Heulot.

Podľa informácií CyclingUpToDate sa Visma snažila v Dánovej zmluve nájsť klauzulu umožňujúcu jej rozviazanie, keďže pretekár mal tvrdiť, že môže Lotto opustiť, ak sa nájde ponuka od tímu z World Tour.


Kron sa však mýlil a Visma ho napokon musela nechať tak, aspoň na túto zimu. Namiesto toho doplnila káder o Juliana Vermota, bývalého pretekára Quick-Stepu. Belgický veterán si hľadal zmluvu od konca roku 2022 a po viac ako roku bola jeho oddanosť odmenená prestupom do najlepšieho tímu sveta.

Francúzi vo veľkom na Giro

Na budúcoročnej Tour de France bude chýbať hneď niekoľko domácich hviezd. Najväčšou z nich je Julian Alaphilippe, ktorý sa po takmer desiatich rokoch vráti na Giro, keďže v Evenepoelovom tíme na Tour by bol výrazne limitovaný a po sezóne končí zmluva, takže potrebuje vlastné kvalitné výsledky.

Okrem Alaphilippa sa na Giro zameria aj Romain Bardet z tímu Dsm, ktorý zároveň kalkuluje s tým, že tento rok by mohol byť posledným v jeho kariére. Svojho najlepšieho GC pretekára posiela na Giro aj najbohatšia francúzska zostava Decathlon. Ben O'Connor sa v Taliansku pokúsi zaútočiť na elitnú päťku.


Naopak, na Tour de France opäť vsádza v posledných rokoch najúspešnejší domáci celok Groupama-FDJ. Ten vysiela na Starú dámu elitnú úderku z krajiny galského kohúta v zložení David Gaudu, Valentin Madouas a Romain Grégoire. Doplniť by ich mal aj Stefan Küng, čo je pomerne prekvapivé, keďže Švajčiarovi by nepochybne viac sedelo časovkárske Giro a následná príprava na olympiádu.

Ineos v dobrej predsezónnej forme

Pred Tour Down Under sa už tradične jazdí jedno z najprestížnejších kritérií v sezóne, Down Under Classic. V uliciach Adelaide si to väčšinou rozdajú najlepší šprintéri aktuálne nachádzajúci sa na austrálskej pevnine, no v sobotu to tak nebolo. Od balíku sa oddelila šestica silných pretekárov, ktorým sa podarilo pelotón prekvapiť a na pásku dojsť tesne pred mohutne finišujúcimi rýchlikmi.

Víťazstvo si výborným záverom urval Jhonathan Narváez z Ineosu, ktorý tak potvrdil formu pred Tour Down Under, kde by mohol patriť k favoritom. Na pódium ho doplnili obrovské talenty a zároveň exotickí pretekári Natnael Tesfatsion (Lidl) a víťaz minuloročného Aveniru a ďalší favorit prvého World Tour podujatia sezóny, Isaac Del Torro (UAE).


O akciu sa postaral počas minulého týždňa aj európsky šampionát na dráhe, kde sa z cestných pretekárov takisto blysli najmä tí z Ineosu. Dve zlaté medaily získal Briti Ethan Hayter a Dan Bigham, no ziskom broznu v Madisone sa zaskvel aj nováčik britskej zostavy, dánsky tínedžer Theodor Storm.
Zlaté medaile si odniesli napríklad aj Ethan Vernon z Israela, Roger Kluge z Tudoru či Iúri Leitão z Caja Rural. Naopak, bez Gannu sa nedarilo talianskej stíhačke s World Tour pretekármi Jhonatanom Milanom či Simonem Consonnim (obaja Lidl), ktorá brala iba bronz.
 
Náš eshop