Cyklokrosová sezóna: Nemilosrdný Van der Poel prevalcoval Van Aerta s Pidcockom, Štybar s rozprávkovou rozlúčkou

7.2.2024, 15:00 | Magazín C-I.sk | Peter Matis
Nedeľnými majstrovstvami sveta v českom Tábore sa definitívne uzavrela nielen kariéra jednej českej legendy, ale aj celá cyklokrosová sezóna pre cestné hviezdy na čele so staro-novým majstrom sveta. Ako to tento rok vyzeralo na krosových tratiach pre elitných cestných cyklistov?
MVDP v Tábore (© Ján Melicher)

Sezóna jedinej zimnej cyklistickej disciplíny sa každoročne začína už v septembri, no cestné hviezdy sa do nej zvyknú zapojiť až v predvianočnom období. To však tento rok zmenil nováčik v tejto kategórii Thibau Nys. Belgický supertalent a puncher tímu Lidl-Trek sa do toho vrhol hneď od začiatku októbra.

Syn slávneho Svena Nysa dokázal vyhrať hneď úvodné kolo Svetového pohára a najmä v úvode sezóny skvele konkuroval etablovaným špičkovým krosárom ako Elimu Iserbytovi, Larsovi Van Der Haarovi či Michaelovi Vanthourenhoutovi.

Postupom času sa jeho výsledky trocha prepadli, no v januári sa do toho opäť dostal a sezónu zakončil v Tábore umiestnením do desiatky. Zdá sa, že v najbližších rokoch by sa tento Belgičan mohol pripojiť k už známej elitnej trojici a stať sa ďalšou nočnou morou z cesty pre cyklokrosárov.


Nemilosrdný Van der Poel

Ikonické trio Mathieu Van der Poel, Wout Van Aert a Tom Pidcock naskočilo do terénnej akcie takmer súbežne, približne v polovici decembra. Na rozdiel od minulých rokov sme však medzi nimi nevideli žiadne epické a napínavé súboje až na cieľovú pásku.

Dôvodom je nemilosrdná dominancia holandskej ikony a taktiež zrejme zmena priorít u zvyšných dvoch pretekárov. Van der Poel v zime nadviazal na skvelý rok 2023 a ukázal azda najdominantnejšiu krosovú kampaň kariéry.

Za sedem týždňov odjazdil štrnásť pretekov, z toho trinásť vyhral po sólovom príjazde do cieľa. Svoje snaženie korunoval ziskom svojho šiesteho dúhového dresu, čo ho približuje historickému rekordérovi De Vlaeminckovi na jeden jediný zárez. Jedinú porážku zaznamenal v Benidorme, kedy ho na piate miesto zrazil pád hneď v úvode pretekov.


Wout Van Aert i Tom Pidcock síce vyhrali po jednom Svetovom pohári, no celkovo bola badať u oboch nižšia forma a že brali cyklokros iba ako prípravu na jarné klasiky. Na majstrovstvá sveta do Tábora ani len necestovali a v priamych súbojoch neboli pre Van Der Poela reálnymi vyzývateľmi.

Štybarove rozprávkové zbohom

Okrem spomenutej štvorice sa v teréne predstavilo ešte niekoľko cestných cyklistov, no jasne najväčšiu pozornosť u slovenských fanúšikov pútala rozlúčka s kariérou v podaní českej ikony a dlhoročného Saganovho rivala na klasikách. Pre Zděnka Štybara sa už nenašlo miesto na rok 2024 na súpiske tímu Jayco AlUla a jeho cestná kariéra tak dospela ku koncu.

Ako sa však na bývalého trojnásobného majstra sveta v cyklokrose patrí, Štybar sa rozhodol poriadne sa ešte rozlúčiť aj vo svojom milovanom teréne. Od začiatku decembra odjazdil jedenásť pretekov a so slzami v očiach ako profesionálny cyklista naposledy preťal cieľovú pásku v Tábore za veľkého potlesku domácich fanúšikov.
 
Náš eshop