Po Omloope a Kuurne môže byť spokojná najmä Visma, na výkony sa pokúsi nadviazať na Strade Bianche, proti tomu budú Groupama aj Pogačar

29.2.2024, 13:45 | Magazín C-I.sk | Jakub Hlubek
Uplynulý víkend fanúšikovia cestnej cyklistiky upierali svoju pozornosť do Belgicka, kde sa konali prvé jarné klasiky Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brusel-Kuurne a Le Samyn. Spokojní môžu byť najmä jazdci a sympatizanti Vismy, ale nestratili sa ani pretekári UAE Emirates alebo Intermarché. Pred nami je zároveň ďalšia veľká klasika Strade Bianche. Zhodnotili sme pôsobenie tímov na klasikách a pozreli sme sa na ich šance v Taliansku. 
Komentár vyjadruje subjektívny názor autora, s ktorým sa čitateľ nemusí stotožnovať.  
Visma využila široké možnosti zostavy
Prvou klasikou na mačacích hlavách bol Omloop Het Nieuwsblad. Zoskupenie z krajiny tulipánov podľa očakávania diktovalo priebeh pretekov a rozhodlo sa rozdať karty viac ako sto kilometrov pred cieľom. V 23-člennej partii nechýbali piati jazdci Vismy - Edoardo AffiniTiesj BenootMatteo JorgensonChristophe Laporte a Wout Van Aert. Konkurovali im silní jednotlivci Kasper AsgreenArnaud De Lie alebo Tom Pidcock. Komentátori Eurosportu, kde autor článku sledoval živý prenos z pretekov, neskôr vyslovili myšlienku, že v tejto skupine sa nachádza víťaz. Išlo o logické tvrdenie, keďže vpredu boli víťazi Omloopu, Dwars door Vlaanderen, E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, Kuurne-Brusel-Kuurne, Okolo Flámska a jazdci, ktorí sa na týchto pretekov v minulosti umiestňovali vysoko. Opak však bol pravdou
Hlavná skupina dokázala držať hviezdny únik na odstupe minúty a pol. Najmä vďaka práci jazdcov Intermarché a UAE Emirates bola vedúca skupina eliminovaná po záverečnom kockovom úseku. Pre Vismu to však nebol čierny scenár. V pelotóne sa po celý deň nachádzal Jan Tratnik, ktorý odštartoval sezónu výborným tretím miestom na Okolo Algarve. Víťaz Okolo Slovenska 2017 sa vydal do ďalšieho úniku.
Slovinca sa podujal nasledovať len Nils Politt a táto dvojica si napokon rozdelila prvé dve miesta na pódiu. Je nutné dodať, že v prípade vyčerpania zo strany Laporta alebo Van Aerta bol Visme naďalej k dispozícii víťaz Paríž-Roubaix z roku 2022 Dylan Van Baarle. Holandská zostava na prvej jarnej klasike len preukázala prevahu hviezdami nabitej partie oproti konkurencii. Ich dominanciu podčiarkuje fakt, že Van Aert Laporte napriek tomu, že strávili viac ako sto kilometrov pred balíkom, sa zapojili do záverečného šprintu pelotónu a vzali tretie, resp. piate miesto.
Stratégiu skorého útoku aplikovala Visma aj na Kuurne-Brusel-Kuurne. V hlavnej úlohe bol opäť Wout Van Aert. Víťaz deviatich etáp na Tour de France tentoraz vzal so sebou troch súperov. Napriek tomu, že Kuurne má jednoduchší profil, Oier Lazkano, Tim Wellens a Belgičan dokázali s prehľadom udržať početný pelotón za chrbtom s viac ako minútovým náskokom. 
Ako si viedli ostatné zostavy? Spokojní môžu byť najmä v UAE Emirates
Ako už napovedá podtitulok, v pozitívnom svetle sa ukázali najmä jazdci UAE Emirates. Tím, ktorý je preplnený najmä kvalitnými vrchármi a jazdcami na celkové poradie, sa absolútne nestratil. Na Omloope boli António Morgado Tim Wellens dôležitými mužmi, ktorí sa pričinili o elimináciu hviezdneho úniku. Ich prácu neskôr zúžitkoval Nils Politt. Nemec ako jediný reagoval na víťazný útok Tratnika. Ako už bolo spomenuté, Tim Wellens bol o deň neskôr dôležitým protagonistom víťazného úniku na Kuurne-Brusel-Kuurne. Mimochodom, v utorok sa konala ďalšia klasika na mačacích hlavách Le Samyn, kde zoskupenie zo Spojených arabských emirátov opäť bojovalo o víťazstvo prostredníctvom Antónia Morgada. Strieborný medailista z Glasgowa tesne skončil druhý. Jeho doterajšie výsledky potvrdzujú, že z neho rastie veľký univerzál. Na začiatku sezóny skončil desiaty na Okolo Algarve. 
Záverečný dojazd na Le Samyn (© Sprint Cycling Agency)
Ineos sa spoliehal najmä na Toma Pidcocka, pre ktorého boli klasiky zároveň testom pred obhajobou víťazstva na Strade Bianche. Víťaz etapy na Tour de France dokázal na Omloope vzdorovať prevahe Vismy a v záverečnom dojazde uchmatol aspoň ôsmu priečku. Na Kuurne to zo strany britského tímu nebola žiadna sláva, veď v pelotóne prišiel do cieľa iba Ben Turner. So cťou obstálo Intermarché, hoci Biniam Girmay sa nepriblížil k výkonom spred dvoch rokov, keď vyhral Gent-Wevelgem. Solídne ho zastúpil Laurenz Rex. Na Omloope skončil šiesty a najväčší výsledok v doterajšej kariére dosiahol na Le Samyn, kde zvíťazil. Soudal bol zaujímavý aj pre slovenského fanúšika, keďže na Kuurne debutoval Martin Svrček. Už to nie je tím, ktorý kedysi na kockách dominoval, aj keď Juliana Alaphilippa zastavili mechanické problémy aj pád. Kasper Asgreen na Omloope na najlepších nemal. Potenciál ukázal Luke Lamperti. Na Kuurne pri svojej premiére nadviazal na vydarený začiatok sezóny siedmym miestom. 
Alpecin sa tentoraz musel zaobísť bez služieb Mathieua Van der Poela. Majster sveta na ceste aj v cyklokrose začne sezónu až na Miláno-San Remo. Jasper Philipsen sa v pelotóne neudržal ani raz, čo sa od druhého muža z Paríž-Roubaix asi neočakávalo. Nie najlepší dojem čiastočne vylepšil Timo Kielich. Jazdec, ktorý vlani pôsobil ešte na farmárskom tíme, skončil piaty na Le Samyn. Trek poňal Omloop aktívne a do úniku favoritov dostal hneď troch ľudí. Veľmi dobrý dojem zanechal najmä Toms Skujinš. V záverečných dojazdoch sa Američania spoliehali na Jaspera Stuyvena a ten sa dvakrát prepracoval do Top 10, ale víťaz Miláno - San Remo 2021 v minulosti dosiahol lepšie výsledky. Spomedzi Pro tímov sa predviedli najmä jazdci Lotta DstnyArnaud De Lie bol dôležitým protagonistom na Omloope. Na Kuurne zasa vyšprintoval slušné ôsme miesto Lionel TaminauxMilan Menten sa na Le Samyn, kde obhajoval triumf, ani nedostal do Top 10.    
   
Kto budú sledovaní jazdci na Strade Bianche? 
Visma sa pokúsi nadviazať na vydarené výkony na jarných klasikách. Budú jej však chýbať Tiesj Benoot aj Wout Van Aert. Naopak, prvýkrát sa na štart postaví v kvalitnej forme jazdiaci Christophe Laporte. Mužstvo by mal potiahnúť Attila Valter. V predchádzajúcich dvoch edíciách skončil na štvrtej a piatej priečke. Kvalitnú formu na začiatku sezóny dokumentoval piatym miestom na UAE Tour. Ineos sa okrem Pidcocka bude spoliehať aj na Michala Kwiatkowského, dvojnásobného víťaza z rokov 2014 a 2017. Silnú zostavu poslala na Apenínsky polostrov aj Groupama. Figurujú v nej druhý muž vlaňajšieho ročníka Valentin Madouas aj Romain Grégoire, ktorý skončil ôsmy. Stefana Künga nahradil čerstvý víťaz Trofeo Laigueglia Lenny Martinez
video v clanku ikonka ciernaZostrih vlaňajšieho ročníka
Soudal povedie Julian Alaphilippe. Dvojnásobný majster sveta tu zvíťazil v roku 2019 a pokúsi sa vylepšiť dojem z Omloopu a Kuurne. Miešať kartami bude nepochybne aj UAE Emirates. Prvé súťažné kilometre v sezóne absolvuje víťaz z roku 2022 Tadej Pogačar. Vo výbornej forme sa ukazuje aj Tim Wellens. EF Education do boja vysiela štvrtého muža z roku 2020 Alberta Bettiola a v skvelej forme jazdiaceho Bena Healyho. Na šieste miesto z minulého roka bude chcieť nadviazať majster sveta na graveli Matej Mohorič. Movistar by mal viesť ku kvalitnému výsledku Davide Formolo. Ich nová akvizícia tu vlani skončila deviata, ale v roku 2020 finišovala na druhom mieste. Spomedzi zástupcov Pro tímov by mali bojovať o čo najvyššie umiestnenie Simon Clarke (Israel) alebo Maxim Van Gils (Lotto).  
 
Náš eshop