Peter Velits je späť. Z Paríž-Nice mohol odísť spokojný

11.3.2013, 19:47 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Konečne. Asi najčastejšie spomínané slovo medzi slovenskými fanúšikmi, ktorí komentujú výkony Petra Velitsa na nedávno skončenom Paríž - Nice. Bratislavský rodák sa v celkovom poradí prvý raz od Vuelty 2010 dostal do najlepšej desiatky pretekov World Tour a vôbec po štvrtý raz v kariére vôbec (1. Omán 2012, 2. Vuelta 2010, 10. Algarve 2010). K pravidelne výborným výkonom v časovkách, zvlnených a kopcovitých etapách, dodal aj výbornú jazdu v horskej etape a dobrú v časovke do kopca. Peter prelomil dlhú šnúru celkových umiestnení v druhej a tretej desiatke. Prečítajte si náš krátky rozhovor.
 
 
Poďme si zhrnúť preteky chronologicky. Prológ bol výborný. Potom sa od prvej po tretiu etapu o ničom vážnom nerozhodovalo. Tak prišla štvrtá, kde sa ti podarilo špurtovať s vrchármi a získať tretie miesto. Už si spomínal pre web OPQS, že ti ten dojazd nevyšiel...
 
"Bola to jedna z ťažších etáp. Keďže tam už neboli klasickí špurtéri, rozhodol som sa skúsiť zabojovať o víťazstvo. Vždy, keď to človeku nevyjde, musí hľadať príčiny a poučiť sa do budúcnosti. Je to aj prípad tejto etapy. Nohy som mal na lepšie než tretie miesto. Do poslednej zákruty som vchádzal príliš vzadu. Albasini, Iglinskij a ďalší boli už vtedy pár metrov predo mnou. Potom už ten samotný špurt nestačil. Nič sa nedá robiť. Snáď ešte budem mať možnosť vyhrať takúto etapu."
 
 
Šiesty deň pretekov bol najťažší. Etapa mala dlhé záverečné stúpanie. Tam si sa veľmi dlho držal zadného kolesa vtedajšieho lídra Talanskeho, vyzeral si veľmi dobre. Do cieľa si však prišiel pár sekúnd za favoritmi. Si spokojný s touto etapou?
 
"Ak mám porovnať svoje pocity z tejto etapy v rámci fyzických síl, musím povedať, že som sa cítil omnoho lepšie než minulý rok v takomto dojazde pri týždňových pretekoch. To, že som sa dokázal držať s najlepšími, bol a doteraz je dobrý signál, ktorý ma teší. V úplnom závere, keď sa začalo nastupovať, som sa ešte dvakrát vrátil späť, ale potom to už nešlo. Som však rád, že tá strata bola iba pár sekúnd, nie dve, tri, päť minút, ako to bývalo v minulosti. Zlepšenie tu je. Hodnotím to pozitívne a musím ešte veľa pracovať."
 
 
V predposlednej etape došlo k zaujímavej udalosti. Špurtoval si na prémii o bonifikačné sekundy spolu s kolegom Chavanelom. Zdalo sa, že ste boli konkurentmi. Je to takmer bezvýznamné a s niekdajšou konkurenciou medzi Nibalim a Saganom na niektorých pretekoch to má iba málo spoločného. Ale predsa len, nebál si sa, že sa bude Chavanel po etape trochu hnevať? Napokon sa vďaka víťazstvu v etape určite nehneval, ale predsa?
 
"Obaja sme vedeli, že je tam prémia a navyše sme dostali aj cez vysielačku pokyn, že by bolo velits-tirreno-2013dobré zabojovať o ňu. Nikdy neviete, kedy sa vám pár sekúnd môže hodiť. Medzi Chavou a mnou nebol nijaký dohovor. Trochu to zle zneje, ale v týchto pretekoch sme šli obaja akoby na vlastnú päsť. Obom nám pomáhali kolegovia, ale obaja sme boli v najlepšej desiatke, bolo by trocha nelogické vyčerpávať sa pre druhého. Paralelu medzi týmto a Nibalim so Saganom nevidím. Ak niekedy Nibali nebol spokojný, že mu Peter vzal nejaké bonifikácie, bolo to preto, že si on myslel, že ich potrebuje viac ako Peter, ktorý nešiel na celkové poradie. My sme s Chavanelom šli obaja na celkový výsledok."
 
 
V závere sa znova špurtovalo medzi klasikmi a vrchármi. Viacerí sme ti opäť dávali veľké šance. Tam to ale nevyšlo, o víťazstvo si napokon nezabojoval. Kde sa stala chyba?

"Áno. Nechal som sa trochu vyboxovať a zďaleka som nemal takú pozíciu, aká by bola potrebná. Nevadí. Z tejto aj tej predošlej etapy som sa niečo naučil a snáď zabojujem o víťazstvo v špurte nabudúce."
 
 
Ak nás niečo mierne sklamalo, bola to posledná siedma etapa. Po časovke do kopca si sa prepadol na konečné desiate miesto. Z tých najlepších šiel podobne ako ty iba Westra, ostatní podali lepšie výkony. Došli sily?

"Keď už s miernym odstupom hodnotím preteky, posledný deň bol pre mňa najhorší zo všetkých. Som rád, že to stačilo na desiate miesto, hoci tá etapa nebola dobrá. Nehľadám výhovorky. Jasné, ak by to bola časovka po rovine, dopadlo by to možno ináč. Ale takto postavili trať organizátori a všetci mali rovnaké podmienky. Ja som rozhodne nemal svoj deň. Čo už. Dúfam, že sa to nebude opakovať."
 
 
Predpokladáme, že celkový dojem z Paríž - Nice je pozitívny.
 
"Tak. Mám dobrý pocit z celého tohto týždňa. Boli to pre mňa dobré preteky. Konečne som znova ukázal, že mám na to byť s tými najlepšími. Nehovorím, že toto je už ideálny stav. Mám ešte rezervy, ktoré treba vylepšovať. Je to pre mňa psychická vzpruha. Po dlhšej dobe, keď som si povedal, že tieto preteky chcem zájsť dobre, tak sa to aj podarilo. Ten výsledok je slušný, v rámci momentálnych možností..."
 
 
Na Critérium International vás, žiaľ, nepozvali. Ďalší program je teda Baskicko a Romandia. Pôjdeš znova bojovať o čo najlepšie celkové umiestnenie?

"Áno, samozrejme. Aj v týchto pretekoch chcem ísť na výsledok. Tento rok mám v kalendári iba etapáky a sú medzi nimi pekné prestávky, takže idem ten minuloročný Wigginsov štýl, samozrejme, v mojich dimenziách. Teraz si dám týždeň pauzu, budem trénovať len ľahšie, no a potom dva týždne tvrdá príprava na Baskicko. Medzi Baskickom a Romandiou budú znova dva týždne na regeneráciu. Tak si dám ako vždy veľkú prestávku. Pôjdeme minimálne na jedno sústredenie."

 
Na záver trochu odbočíme na Tirreno - Adriatico, kde sa v najlepšej desiatke popri mimoriadne silnej konkurencii drží iba 22-ročný Michal Kwiatkowski z OPQS. Pre nás to nie je až také veľké prekvapenie. Kwiatek mal veľký potenciál už vlani, tento rok už tiež niečo ukázal. Ale predsa len. V jeho veku sa to často nevidí. Čo hovoríš na jeho výkony?

"Je to bez pochýb veľký talent. Niečo má v sebe a aj to ukazuje. V takom mladom veku má tiež veľkú motiváciu, nové pocity. Tiež sám viem, že ak sa vydarí úvodná časovka družstiev, potom nálada, motivácia aj sebavedomie stúpajú. V prvej náročnej etape mal možnosť udržať dres lídra pre tím. To aj urobil. Stále je najlepší medzi mladými. Áno, nie je to pre nás až také prekvapenie. Je to skvelý cyklista. Má pred sebou veľmi dobrú budúcnosť."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop