Premiéra Zverka medzi juniormi skončila v nemocnici

5.4.2013, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V pondelok 1. apríla cestovali do Rakúska takmer všetci Slováci, ktorí sa nenachádzali na UCI pretekoch v Maroku. Viacerí na prvom kole Tchibo cupu v Leondingu (severné Rakúsko) zažili tohtoročnú premiéru. V kategórii Elite a U23 tu štartovali pretekári Dukly Trenčín aj CK EPIC Doňany. Juniori pricestovali zo Žiaru nad Hronom, Žiliny aj Dohnian.
 
V hlavných pretekoch, ktoré sa konali na okruhoch s celkovou dĺžkou 153 kilometrov, si výborne počítal Patrik Tybor, výkonnostne najlepší Slovák na tomto podujatí. 25-ročný pretekár Dukly Trenčín - Trek necestoval do Maroka, pretože kvôli iným povinnostiam nemal ešte dostatočne natrénované. Tu si však počínal výborne a so stratou štrnástich sekúnd na víťazného Riccarda Zoidla (ARBO Wels) prišiel do cieľa na treťom mieste. Ďalší Slováci si už pripísali väčšie straty. Na 32. mieste skončil Matej Vyšňa a dvadsaťtrojkári z Dukly obsadili až miesta v šiestej desiatke. Veľmi mladí Dohňanci sa nepresadili. Slová Patrika Tybora: "Po prvom kole šla dopredu skupina trinástich jazdcov aj s naším Maťom Vyšňom. Vybudovala si asi iba 90-sekundový náskok, lebo Gourmetfein v pelotóne pracoval pre svojho lídra Zoidla, ktorý to chcel vyhrať. To sa mu aj podarilo. Ja som sa šetril na záver, v cieľovom kopci to teda vyšlo na tretie miesto. Som celkom spokojný, forma prichádza."
 
 
Juniorov štartovalo sedem a najlepších šesť sa mohlo tešiť na prvý vrchol sezóny už v nedeľu 7. apríla, kedy ich čaká juniorské Paríž-Roubaix. Veľmi aktívnou jazdou a pekným piatym miestom si pochvalu od reprezentačného trénera Milana Novosada zaslúžil Juraj Bellan zo ŠaVS Žiar nad Hronom, prvoročák medzi juniormi. Ostatní Slováci sa v popredí výsledkovej listiny nenachádzali.
 
Premiéru medzi juniormi na medzinárodnej úrovni zažil aj David Zverko, dvojnásobný držiteľ ocenenia Talent roka. Výkonnosť si otestoval samostatným únikom už v úvodných kilometroch, neskôr sa do pelotónu vrátil, aby sa zbytočne neprevetrával a nemrhal silami. V balíku však pobudol iba pár minút, keď ťažko spadol a nasledoval klasický scenár - sanitka a nemocnica. "Bola to sekunda. Počul som typické zvuky pádu za sebou a jeden z padajúcich ma zozadu zasiahol. To ma vyhodilo z bicykla, preletel som cez riadidlá a padol priamo na hlavu," spomína Zverko. Odniesla si to tvár viacerými odreninami. Lekári mu štyrmi stehmi zašili spánkovú oblasť a vyšetrenia diagnostikovali slabší otras mozgu. Na Paríž-Roubaix môže zabudnúť. "Je to veľká škoda. Na tieto slávne preteky som sa veľmi tešil. Lekári mi tam však dôrazne neodporučili štartovať, takže nemôžem si dovoliť riskovať. Sezóna sa iba začala."
 
Od sedemnásťročného talentu si tréneri sľubujú výsledky na podujatiach juniorského svetového pohára, ale vrcholmi sezóny budú Majstrovstvá Európy v Česku a Majstrovstvá sveta v Taliansku. Samotný David nemá jasné očakávania: "Som prvý rok medzi juniormi. Budem si musieť zvyknúť na pretekanie v tejto kategórii a keďže som ešte nič v západnej Európe medzi juniormi neabsolvoval, nemôžem nič tipovať ani predvídať. Budem sa snažiť jazdiť na sto percent, ale aké to budú umiestnenia, či nejaké víťazstvo alebo koľko bodov získam, to si nedovoľujem odhadovať. S trénermi sme sa dohodli, že formu budem ladiť na ME a MS. Teším sa na to," uzavrel náš rozhovor Zverko.
 
Reprezentačný tréner juniorov Milan Novosad pri neúčasti Zverka na Paríž-Roubaix (7.4., 1. kolo svetového pohára) nominoval šesticu Juraj Bellan, Denis Baška, Martin Dubeň, Tomáš Harag, Milan Holomek a Šimon Vozár.
Ten istý deň Dukla Trenčín - Trek cestuje do Slovinska, kde by sa mala predstaviť kompletná šestica, ktorá nešla do Maroka, teda Tybor, Vyšňa, Taragel, Baška, Daško a Malovec.
 
 
 
 
tchibo-cup-2013
 
stupne víťazov 1. kola Tchibo cupu, Patrik Tybor (vpravo)
zdroj: ooe-radsportverband.at
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop