Kuriozity Tour de France 2013

22.7.2013, 15:30 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Zaseknutý tímový autobus v cieli, kontroverzný šprintér Mark Cavendish alebo tvrdý rock a francúzsky šansón v podaní cyklistov. Pozrite si kuriozity a zaujímavosti Tour de France 2013!
 
 

Zaseknutý autobus Orica-GreenEDGE

 

Od úvodných etáp Tour de France 2013 a jej premiéry na ostrove Korzika sme očakávali nervozitu aj pády. Nebezpečné úzke korzické cesty viackrát spomínali aj Peter SaganPeter Velits. Ale určite nikto nečakal na Korzike zaseknutý autobus v cieli. A to hneď v prvej etape a tesne pred príchodom pelotónu so šprintérmi. Organizátori narýchlo dali cieľ o tri kilometre skôr a pokúšali sa vyriešiť kuriózny problém. Napokon vypustili vzduch z pneumatík, autobus sa podarilo upratať a cieľ vrátili na pôvodné miesto. Napriek tomu vznikol chaos a do pádu asi päť kilometrov pred cieľom sa zaplietli aj Peťo Sagan či Tony Martin.  

 

A ako sa niečo také vlastne mohlo stať? Podľa organizátorov šofér autobusu Garikoitz Atxa nedodržal časový harmonogram, a preto už bola cieľová brána posunutá nižšie. Austrálsky tím si šoféra zastal, keďže sa vraj iba riadil pokynmi organizátorov. Každopádne z pokladnice tímu Orica-GreenEDGE odíde kvôli tomuto incidentu pokuta 2000 švajčiarskych frankov (asi 1600 €). Kuriozitou je, že bývalý španielsky cyklista a teraz šofér autobusu austrálskeho tímu absolvoval vôbec svoj prvý deň v práci. „Cítim sa hrozne a mrzí ma to. Nebol to dobrý štart. Skúšal som spať, ale mal som v hlave príliš veľa myšlienok. Dúfam, že mi budú veriť aj naďalej. Môj tím ma veľmi podporil a som im vďačný,“ vyjadril sa momentálne najslávnejší šofér na svete.

 

Tím Orica-GreenEDGE a Austrálčania sa to snažili obrátiť aj na vtip. „Vlastne sme vyhrali aj prvú etapu, nie? S naším autobusom predsa,“ poznamenal legendárny Robbie McEwen, držiteľ troch zelených tričiek z Tour a aktuálne technický poradca tímu. „Náš autobus bol začiatkom našej medializácie. Pridali sme predtým do autobusu hydrauliku, aby sme ho v cieli trochu zdvihli,“ vtipkoval ďalej Robbie. Navyše niektorí Austrálčania predpovedali vyvrcholenie poslednej etapy, tentoraz sa vraj autobus zasekne pod Víťazným oblúkom. Na internete sa objavili aj viaceré vtipné fotomontáže. Zaujímavý je aj pohľad do tímového auta na reakciu športového riaditeľa Matta Whita. „Pretože náš autobus blokuje cieľ,“...

 

 

 

 

Austrálsky hard rock a francúzsky šansón

 

Tour de France nie je iba o víťazstvách a úspechoch, ale cyklisti a fanúšikovia si to chcú aj poriadne vychutnať. Dôkazom sú nové hudobné videá z dielne tímov Orica-GreenEDGEOmega Pharma-Quick-Step. Práve tieto tímy majú spolu s tímom Sky určite najlepší marketing a videá či informácie na oficiálnej stránke sú u nich najprepracovanejšie.

 

Austrálčania po hudobnom videu na pieseň Call me maybe pripravili ďalšiu „pecku“. Tentoraz si vybrali austrálsku legendárnu kapelu AC/DC a natočili video v spolupráci s fanúšikmi. Dorábali ho ešte počas Tour de France.

 


 

 

 

Neoficiálne a veľmi krátke video natočili počas jubilejnej Tour de France aj cyklisti Omega Pharma-Quick-Step. Francúzski cyklisti Jérome PineauSylvain Chavanel si „zatancovali“ na veselú šansónovú pieseň Les Sardines od Patricka Sébastiena.

 

 

 

 

Kontroverzný Mark Cavendish

 

O zvláštnej povahe Marka Cavendisha sme už vedeli, ale pri stej Tour de France bol jednoznačne najkontroverznejšou postavou celého diania. Najprv vyhral piatu etapu a ďakoval svojim kolegom. V šiestej etape spadol a nevyhral, po etape kričal v autobuse na svojich kolegov. Športový riaditeľ Brian Holm situáciu zľahčil slovami, že Markovi aj tak nikto nerozumie, za dve hodiny sa vykričí  a na spoločnej večeri je všetko v poriadku. Po siedmej etape sa znova premenil na dobráka a gratuloval Saganovi Cannondalu k učebnicovému víťazstvu.

 

Sopka opäť vybuchla vo finále desiatej etapy, keď sa rodák z ostrova Man neslávne preslávil „bodyčekom“ na Toma Veelersa. Navyše po etape zobral Cav novinárovi diktafón, neskôr sa zase ospravedlnil. Najviac všetkých prekvapilo, že Cava rozhodcovia nijako nepotrestali a vraj sa nijako neprevinil. Neuniesol to jeden z „fanúšikov“, ktorý v nasledujúcej časovke hodil na Brita fľašu s močom. Mark si najprv myslel, že je to voda. Triezvo zhodnotil incident Chris Froome: „Mark je veľká postava nášho športu, niektorí ľudia ho milujú a niektorí nenávidia, ale urobiť niečo takéto neúctivé, to je naozaj smutné.

 

Kontroverzie však pokračovali. Aj počas ďalších etáp sa objavili nadávky, a to najmä od holandských fanúšikov. Treba však dodať, že sa takto správala menšina fanúšikov. Všetko sa znova otočilo v trinástej etape, keď predviedol tím OPQS ukážkový výkon, začo dostal aj cenu pre najbojovnejšieho “jazdca“ etapy Dopomohli k druhému víťazstvu Cavendisha. Dosiahol už 25. víťazstvo na Tour de France a zaradil sa tak na delené tretie miesto v počte etapových triumfov. V klasických etapách (nie časovkách) je dokonca jednoznačne prvý, aj pred Eddym Merckxom. Znova sa hovorilo o Manxmanovi viac v pozitívnom svetle. Svoju dobrú stránku ukázal aj v cieli nasledujúcej etapy, keď najviac blahoželal kolegovi a prekvapivému víťazovi Matteovi Trentinovi. Cav sa priznal, že prvýkrát mu víťazstvo kolegu vohnalo slzy do očí. Mark teda ukázal svetlé aj tmavé momenty a v ďalších rokoch bude určite ešte zaujímavou postavou svetovej cyklistiky.

 

 

Najstarší nováčik

 

Tour de France 2013 priniesla aj originálny príbeh. Je to príbeh Sveina Tufta, cyklistu z tímu Orica-GreenEDGE. 36-ročný Tuft je osemnásobným majstrom Kanady v časovke a víťazom UCI America Tour 2007. Napriek tomu až teraz, vo veku 36 rokov si odkrútil svoju premiéru na Tour de France. Stal sa najstarším nováčikom modernej Tour de France po druhej svetovej vojne. Tento syn drevorubača bol kedysi horolezcom a k cyklistike sa dostal vlastne kvôli chudobe. Nemal peniaze na cestovanie do hôr, tak chodil na horskom bicykli a bicykel si zamiloval. S touto časťou jeho života sú spojené aj mnohé príbehy. Napríklad ako žil v stane alebo uviazol na útese. Absolvoval aj 4000 míľovú cestu bicyklom na Aljašku.

 

K cestnej cyklistike sa dopracoval až cez cyklistický obchod, kde pracoval. Zaujímavosťou je, že tento Kanaďan má nórske korene podobne ako Ryder Hesjedal. Sveinov dedko Arne bol dokonca olympijským lyžiarom v cross-country. Tuft je živým príkladom toho, že všetko je možné, keďže s pretekaním začal až v dospelosti a vo veku 36 rokov zažil vydarenú premiéru na Tour. Ako elitný časovkár výrazne dopomohol k víťazstvu tímu Orica-GreenEDGE v tímovej časovke.

 

 

Tour de France je inšpiráciou

 

Stý ročník „Starej dámy“ je spojený aj s dvoma príbehmi telesne postihnutých športovcov. Veľké dobrodružstvo s názvom Le Tour, a to z Liptovského Mikuláša do Paríža absolvoval Slovák Marián Ligda. Spolu s priateľmi išiel na handbiku presne v termíne Tour de France. Mali prejsť približne 1800 kilometrov. Marián má za sebou úspechy aj ako reprezentant Slovenska v zjazdovom lyžovaní, freeride lyžovaní či sledge hokeji. Na invalidnom vozíku je od úrazu chrbtice v roku 2005. Svojou športovou aktivitou sa snaží získať financie pre začínajúcich športovcov alebo deti s hendikepom. Jeho motto je: „Pracujem, aby som športoval, športujem, aby som žil, žijem aby som pomáhal.“ (viac info na marianligda.com)

 

ligda-tdf-velky

 

 

 

Druhý príbeh napísal najúspešnejší cyklistický paraolympionik histórie, Čech Jiří Ježek. Po desiatich rokoch sa stal druhým predjazdcom v časovke, v roku 2003 to bol rakúsky zjazdár Hermann Maier. Ježek išiel naplno pred pelotónom v dvanástej etape. Časom 43:11 dokonca porazil o pár sekúnd aj troch cyklistov z pelotónu. Leezera (Belkin), Lopeza Garciu  (Sky) a Bazayeva (Astana). V mechanickom vozidle išiel za Čechom slávny Stephen Roche. Jedenásťnásobný paraolympijský medailista si splnil svoj veľký sen a zrejme sa predstaví ešte aj na paraolympiáde v roku 2016 v Rio de Janiero.

 

 

Peter Sagan

 

Samostatnou kategóriou je náš Žilinčan. Na Tour de France 2013 opäť predviedol okrem úspechov aj svoju šou. Viackrát zajazdil pre divákov na zadnom kolese. A to aj na stúpaniach ako Mont Ventoux, Alpe d'Huez či v cieli v Annecy-Semnoz. Navyše v poslednej etape oslavoval zisk zeleného dresu bradkou nasprejovanou na zeleno a zeleným bicyklom so stovkou a slovenským znakom. Špeciálny bicykel pripravili Petrovi mechanici, nálepky vystrihoval masér Maroš Hlad. A priložené video potvrdzuje obľúbenosť Tourminátora medzi fanúšikmi.

 

 

 

 

Trasa Tour de France 2013

 

Trasa Tour de France býva tiež plná kuriozít a tento rok to bolo ešte špeciálnejšie. Navštívili sme premiérovo ostrov Korzika a na dopravu museli organizátori okrem lietadla použiť aj šesť trajektov. Jeden obrovský trajekt slúžil aj ako parkovisko a centrum pre karavánu či novinárov, pretože na ostrove jednoducho už nebolo miesto. Počas troch týždňov sme mohli sledovať množstvo nádherných prírodných aj kultúrnych zázrakov. Pelotón prešiel okolo desiatich lokalít zaradených na zoznam UNESCO. Spomeňme aspoň Horu Svätého Michala v dvanástej etape či zámok vo Versaille v poslednej etape. Mnoho kuriozít z trasy nájdete aj v podrobnom opise jednotlivých etáp na našom webe.

 

 

Afrika na tróne

 

Tour de France 2013 bola aj ročníkom Afriky. Prvýkrát celkovo vyhral rodák z Afriky, konkrétne rodák z Kene Chris Froome. Ako sám povedal, z prašnej cesty v Keni sa dostal až k žltému dresu. Chris neskôr študoval na univerzite v Juhoafrickej republike a do Afriky sa rád vracia. Históriu prepisoval aj Daryl Impey, ktorý sa stal prvým Juhoafričanom v žltom drese. Dvojica spolu trénovala a súperila už v Južnej Afrike, boli aj kolegami v tíme Barloworld. Spoločné majú aj to, že dobre ich poznajú naši Slováci, Frooma poznajú bratia Velitsovci z juhoafrického tímu Konica-MinoltaImpey je kamarátom slovenského mechanika Petra Doležala. A ako komentoval Impey celkového víťaza Frooma? „Je príkladom, že v Južnej Afrike a Afrike sú talenty, len musia dostať šancu.

 

 

Trofeje

 

Zaujímavosťou je aj nová trofej. Dostali ju štyria víťazi najprestížnejších súťaží na Tour de France 2013. Získal ju aj Peter Sagan. Pozrite si reklamné video o výrobe týchto trofejí.

 

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop