Tour de San Luis otvorí nielen vrchársku, ale aj Saganovu sezónu

19.1.2014, 18:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Tour de San Luis sú preteky, ktoré síce nepatria medzi najdôležitejšie podujatia sezóny, ale svojím zaradením na začiatok ročníka s pestrými etapami priťahujú množstvo skvelých cyklistov, ktorí sem prichádzajú oprášiť svoje pretekárske stroje.

 

 

Charakteristika

 

Príjemná klíma, pre európskych jazdcov prijateľný časový posun a rôznorodé profily etáp, ktoré sú vyhovujúce tak pre šprintérov, ako aj pre vrchárov, urobili z podujatia v San Luis jednu z najväčších prehliadok cyklistických hviezd v celej sezóne. Hornatý charakter pretekov so zaujímavými stúpaniami na samom začiatku nového ročníka preto privolal do Argentíny mnohých vynikajúcich Grand Tour jazdcov. Tí najlepší z nich sem prichádzajú predovšetkým pozorovať súperov, ako sa im vydarila zimná príprava, ale počas troch etáp, ktoré končia na vrchole stúpania, istotne nebude núdza o zaujímavé súboje. Hlavne pre juhoamerických cyklistov z kontinentálnych tímov sú tieto preteky vrcholom sezóny, preto na ne prichádzajú patrične pripravení a motivovaní. Dôkazom toho je aj minuloročné víťazstvo Argentínčana Daniela Díaza. Šprintéri tu takisto nájdu dostatočný komfort, aby zistili v akom stave sa nachádzajú ich rýchlostné prevody, preto Tour de San Luis určite patrí medzi najdôležitejšie otváracie preteky sezóny.

 

 

Profil

 

Trasa týchto sedemdňových pretekov je spravodlivo rozvrhnutá medzi šprintérov a vrchárov, pretože pre každý typ cyklistov sú pripravené tri profily, ktoré dopĺňa jedna jazda proti chronometru. Hneď v úvodnom dni budeme vidieť prezentáciu špurtérov, ktorí si zmerajú na sily na podobnej trase, na ktorej tu v minulom roku triumfoval Mark Cavendish. Ďalšiu možnosť otestovať svoju rýchlosť dostanú počas tretieho dňa a ich záverečný súboj uvidíme v samotnom San Luis na konci pretekov.

 

Pre vrchárov sú síce pripravené tri horské finiše, ale samotné etapy nie sú veľmi náročné, pretože okrem záverečných kopcov neobsahujú v podstate žiadne iné stúpania. Cyklistický diaz-danielhorolezci sa dostanú na prvý dôležitý kopec v sezóne už v druhej etape, keď je naplánovaný finiš na Mirador del Potrero, čo je päťkilometrové stúpanie s gradientom sedem percent. Táto nie najťažšia vrchárska prekážka bola v predchádzajúcom ročníku červeným súknom pred očami juhoamerických cyklistov, ktorí využili svoju načasovanú výkonnosť na mnohé útoky proti svojím slávnejším kolegom. Oveľa náročnejšia previerka čaká na pretekárov vo štvrtej etape, kde si budú musieť poradiť so stúpaním Alto del Amago. Táto desaťkilometrová fuška sa vyznačuje sklonom cez sedem percent, ale je to nepravidelné stúpanie, kde musia jazdci často meniť rytmus, a v niektorých pasážach prekročí priemerná hodnota aj desať percent, takže tieto úseky na Alto del Amago budú určite pozvánkou pre explozívnych jazdcov.  

 

Najťažšia lezecká bariéra však príde v šiestej etape. Mirador del Sol so svojími hodnotami sedem kilometrov s priemerom tesne pod deväť percent pripravuje rozuzlenie týchto pretekov. Prudké, ale nie veľmi dlhé stúpanie, obsahuje totiž približne dvojkilometrovú pasáž so sklonom okolo 15 percent, ktorá skončí kilometer pred vrcholom. V minulom roku tu dosiahol svoje jediné víťazstvo v sezóne Alberto Contador a aj v tejto edícii môžeme na Mirador del Sol očakávať triumf vrchárskeho esa. Do celkového poradia istotne prehovorí aj dvadsaťkilometrová jednoduchá časovka, ktorá je na programe pred kráľovskou vrchárskou etapou.

 

 

Nabitá konkurencia

 

Keby sa preteky v San Luis konali v neskoršom termíne, s rovnakým jazdeckým obsadením by boli pokladané za mimoriadny cyklistický sviatok. Na začiatku sezóny sa ale mnohí elitní pretekári prezentujú skôr zdržanlivou jazdou, preto bude zaujímavé sledovať, ako dopadne ich konfrontácia s nabudenými domácimi jazdcami. Do Argentíny prichádza odštartovať prípravu pred Tour de France Vincenzo Nibali, ktorý si privádza špičkovú vrchársku zostavu Astany, v ktorej nechýbajú ani predsezónne akvizície Michele ScarponiMikel Landa. Ani ruský tím Kaťuša nešetrí na Tour de San Luis vrchárskou silou, pretože okolo Joaquima Rodrígueza sa predstaví jeho takmer kompletná podpora do hôr, vrátane Daniela Morena. Aj keď NibaliRodríguez pravdepodobne nepôjdu za víťazstvom, pre ostatných členov ich tímov môžu byť tieto preteky veľkou výzvou.

 

Netrpezlivo sa bude očakávať súťažný debut Naira Quintanu, ktorý sa takpovediac predstaví na domácej pôde, a budeme veľmi zvedaví, aké ciele si uloží tento cyklistický supertalent pred juhoamerickým publikom. Spoločnosť mu bude v tíme Movistar robiť aj Beňat Intxausti. Po komplikovanom zranení a dlhej prestávke sa do súťažného rytmu vracia už určite nedočkavý Jurgen van den Broeck, ktorý sem prichádza hlavne nazbierať prvé pretekárske kilometre a ktorý bude obnovovať vzájomnú spoluprácu v kopcoch s Jellem Vanendertom. V silnom peraud-jean-christophezložení sa prezentuje aj francúzsky celok Ag2r. Carlos Betancur, Domenico PozzovivoJean-Christophe Peraud predstavujú značnú údernú silu, najmä Kolumbijčan Betancur bude istotne veľmi motivovaný. V Argentíne začne sezónu aj Damiano Cunego, ktorý sa v tomto roku chce vrátiť na popredné priečky významných pretekov. Premiéru vo World Tour tíme zažije Janier Acevedo, ktorý sa stal súčasťou celku Garmin-Sharp, a pri debute ho bude sprevádzať veľký učiteľ cyklistiky Tom Danielson. Naopak debut vo svojom novom tíme si odkrútia Darwin AtapumaPeter Stetina, ktorých si pred sezónou vybral BMC. Cannondale zas budú zastupovať počas náročných dní Damiano CarusoMoreno Moser. A samozrejme nesmieme zabúdať na enklávu juhoamerických cyklistov, ktorí považujú zdolanie profesionálnych jazdcov za obrovskú prestíž.

 

 

Sagan, Cav a spol.

 

Aj po šprintérskej stránke sa bude na čo pozerať. Mark Cavendish si v Argentíne vyskúša spoluprácu v hromadných dojazdoch s exkluzívnou dvojicou Tomom BoonenomAlessandrom Petascchim. Všetci budú teda s napätím očakávať, ako im to klapne v samotných pretekoch. Okrem týchto šprintérov sa na štart postaví aj Tyler Farrar, ktorý musí v tejto sezóne jednoznačne zabrať v záverečných špurtoch. V rovinatých etapách budú chcieť do výsledkov prehovoriť aj Giacomo Nizzolo alebo Davide Apollonio.     

 

Za prvým víťazstvom v novej sezóne sem cestuje aj Peter Sagan, ktorý jednoznačne prezentoval zámer vyhrať etapu. „Úroveň súťaženia a náročné trasy sú ideálne pre začiatok sezóny. Pred San Luis som dobre trénoval v prípravnom kempe a položil som tam dobré základy. Už sa neviem dočkať prvých príležitostí víťaziť a odštartovať tak sezónu 2014 tým najlepším spôsobom, akým budem môcť.“ Aj slovenský šampión tu bude ladiť spoluprácu s novými spolujazdcami, ktorými sú Oscar GattoMarco Marcato, no celý tím Cannondale bude pretekať v silnom prevedení.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop