Omán naštartoval Frooma a vystrelil Greipela

24.2.2014, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Počas šiestich dní v Ománe vyčnievali celkový víťaz Chris Froome a nemecká raketa André Greipel, ktorí svojími parádnymi výkonmi nabudili hlavne európskych fanúšikov, pretože kompletná cyklistická družina sa v najbližších dňoch a konečne vracia na Starý kontinent. 

 

 

Bezproblémový Froome

 

Už pred začiatkom tohto podujatia bolo každému jasné, že cesta za víťazstvom vedie cez Zelenú Horu. A bol to práve Chris Froome, ktorý štýlovým spôsobom porazil na tomto stúpaní svojich konkurentov a vďaka traťovému rekordu na 10-kilometrovom kopci si zabezpečil na Okolo Ománu druhý triumf v priebehu dvoch rokov. Pre 28-ročného Brita to boli prvé preteky sezóny, na ktorých si otestoval svoju momentálnu výkonnostnú úroveň. „Stále mám pocit, že ma ešte čaká veľa práce, ale v tejto fáze sezóny som na takej úrovni, kde potrebujem byť. Toto bola pre mňa naozaj dobrá skúsenosť ako začiatok prípravy na Tour de France.“

 

Pre celkovú klasifikáciu boli dôležité aj dve kopcovité etapy s kratšími stúpaniami pred cieľom a Froome v obidvoch prípadoch na vrchole toho posledného z nich neváhal ani raz zaútočiť. Síce tieto jeho snahy neboli ani raz odmenené sekundovým bonusom, líder tímu Sky preukázal veľkú súťaživosť, sebadôveru a schopnosť diktovať tempo záverečných kilometrov vo vlastnej réžii. Ešte zaujímavejším spôsobom sa prezentovalo britské zoskupenie na Green Mountain, keď dva kilometre pred vrcholom zaútočil Sergio Henao.

 

froome-chris-oblekVan GarderenUrán museli túto medzeru chtiac-nechtiac zaplátať, a keď sa im to podarilo, Froome spoza nich vystrelil ako šíp a viac ho nevideli. Sky tak okrem stupňovaného tempa v kopcoch začína využívať aj útočné manévre. „Je pre mňa skvelé vrátiť sa sem a obhájiť titul. Náš tím bol veľmi kompatibilný, jazdil agresívne a chcel mať pod kontrolou čo najväčšiu časť pretekov. To len potvrdzuje, že každý mal dobrú zimnú prípravu a každý tvrdo pracuje, aby bol v najlepšej forme pre naše ciele. Je skutočne príjemné pracovať s takýmito ľuďmi. Som veľmi šťastný.“

 

 

Kvalitný štart van Garderena

 

Pre Tejaya van Garderena boli tieto preteky takisto  lakmusovým papierikom jeho výkonnosti a po druhom mieste na Zelenej Hore a v celkovom poradí si môže na začiatku sezóny vydýchnuť, pretože situácia sa v jeho prípade začala vyvíjať veľmi dobre. Najskôr sa stal tímovým lídrom na Tour de France, potom BMC posilnil jeho GC ambície vhodnými pretekármi a nakoniec sa ukázal na začiatku sezóny vo veľmi dobrom svetle. Na Zelenej Hore patril na čele pretekov k najaktívnejším cyklistom, ale ani on však nestačil reagovať na Froomov útok.

 

Nakoniec ale dorazil do cieľa na druhom mieste, čo je pre nie typického vrchára výbornou vizitkou a potrebným prvkom na posilnenie sebadôvery. „Keď sa pozriete na jazdcov, ktorí tu pretekali, som veľmi šťastný, že som v Ománe dokázal uspieť. V prvom rade som sa snažil pozerať na tieto preteky ako na dobrý indikátor mojej výkonnosti. Do júla je ešte veľmi ďaleko a na Zelenú Horu nemôžeme klásť veľký dôraz, veď to bolo len 5-kilometrové stúpanie. Budeme mať pred sebou oveľa dlhšie, ťažšie a prudšie stúpania ako toto.“ 

 

 

Zdravo motivovaný Rigoberto Urán

 

Naopak s veľkými očakávaniami vstúpil do tohto podujatia Rigoberto Urán, ktorý bol preto mierne sklamaný s celkového tretieho miesta. Aj on bol počas kopcovitých etáp aktívny ako Froome, ale vyťažil z toho len dve sekundy k dobru. Na Zelenej Hore sa síce v závere snažil zavesiť za Frooma, ale nepodarilo sa mu to a nakoniec stratil kontakt aj s van Garderenom. Napriek tomu sa tento 27-ročný Kolumbijčan prezentoval sympatickým výkonom, v ktorom dominovala veľká chuť zvíťaziť. Prestup do OPQS a líderskú pozíciu si tak Urán evidentne užíva od samého začiatku sezóny. „Nakoniec sa teším z tohto výsledku a z tímovej podpory, ktorú som mal počas pretekov. Myslel som si, že v piatej etape skončím lepšie, ale na druhej strane ani tretie miesto nie je zlé pre prvé skutočné preteky v sezóne. Tím pre mňa pracoval perfektne, ale ešte stále mi chýba v nohách správny rytmus.“

 

So štvrtým miestom bol spokojný Joaquim Rodríguez, ktorý sa v tejto sezóne nikam neponáhľa, a pomaly si buduje svoju formu na Liége-Bastogne-LiégeGiro d'Italia. Sezónu zas veľmi dobre odštartoval Robert Gesink, ktorý sa po šiestom mieste v Austrálii nestratil ani v Ománe a piata priečka pre tohto nevyspytateľného Holanďana môže byť znakom konečne úspešného ročníka. Domenico Pozzovivo, Roman KreuzigerDaniel Moreno tiež patrili na tomto podujatí k najlepším cyklistom, ktorí však zbytočne nemrhali energiou.

 

velits-peter-sagan-peter-omanVincenzo Nibali sa priznal, že momentálne nemal formu na tak náročné stúpanie ako bola Zelená Hora, ale v žiadnom prípade to neznamená ohrozenie jeho tohtoročných cieľov. Opäť len smutná zmienka sa ušla pre Andyho Schlecka, ktorý sa na tomto podujatí podľa vyjadrení Kima Andersena cítil stále lepšie, ale pohľad na jeho ďalší biedny výkon to vonkoncom nezachránilo. Frank mal zas v predposlednej etape smolu, keď dostal defekt tesne pred výstupom na Zelenú Horu, a cesta späť medzi najlepších tak bola nemožná.

 

 

Gorila valcuje

 

André Greipel v Ománe exceloval, pretože zaradil príliš vysoký rýchlostný stupeň, na ktorý nedokázal zareagovať ani jeden z jeho súperov. Nemecký špurtér vyhral tri etapy a keby mu počas druhého dňa nespadla v závere reťaz, jeho konto by bolo pravdepodobne ešte vyššie. Skvelú formu potvrdil najmä v tretej etape, keď sa na kopcovitom teréne silou-mocou túžil dostať do koncovky, čo sa mu vďaka podpore jeho spolujazdcov aj podarilo. Greipel tak len potvrdil indície z Tour Down Under, že v tomto roku sa v ceste za víťazstvom nezľakne ani náročnejšieho dojazdu.

 

 

Sagan si otvoril víťazné konto, Velits pre Garderena

 

Peter Sagan sa v Ománe tešil zo svojho prvého triumfu v sezóne, ktorý ukoristil v ťažkej kopcovitej etape na úkor NibalihoUrána. Slovenský borec tak potvrdil, že sa dokáže presadzovať v čoraz náročnejších dojazdoch. Ale na druhej strane na tomto podujatí nebol príliš agilný v tých priamočiarych, rýchlych záverečných špurtoch. Na kopcovitom teréne sa však cítil ako ryba vo vode a nebyť v tretej etape na poslednom stúpaní silného protivetra a urputného výkonu Greipela, mohla byť jeho bilancia ešte úspešnejšia. Aj tak sa slovenský šampión evidentne zlepšuje každým odjazdeným podujatím a namiesto naháňania víťazstiev na začiatku sezóny sa zameriava na ulovenie tých najdôležitejších a najslávnejších triumfov, keď bude sezóna v plnom prúde.

 

Peter Velits si prvýkrát v drese BMC vyskúšal jazdu po boku van Garderena a vzhľadom k tomu, že talentovaný americký cyklista skončil na druhom mieste, jeho misia bola úspešná. Na Green Mountain sa nezapojil do vrchárskeho súboja a straty utrpel aj vo štvrtej etape, kde bol najrýchlejším Peter Sagan. V jeho prípade je však prvoradý tímový úspech, aj keď my budeme stále čakať na nejaký hodnotný výsledok.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop