Prvé jednorazovky už rozdali svoje vavríny

2.3.2014, 19:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Prvé jarné jednodňové preteky, ktoré sa odohrali nielen na belgických cestách, odkryli ambície jednotlivých pretekárov na nasledujúce týždne, takže už počas otváracieho víkendu sme si mohli vychutnať zaujímavé a poučné cyklistické predstavenia.

 

 

Omloop Het Nieuwsblad

 

Toto podujatie je tradične prvou náročnou belgickou klasikou v sezóne, ktorá zakaždým výborne pripraví jazdcov na ešte ťažšie vyvrcholenia jarnej kampane. Rozhodujúca fáza pretekov sa začala typicky 60 kilometrov pred cieľom na stúpaní Taaienberg, kde sa však o prvú selekciu pelotónu na svojom obľúbenom kopci nepostaral ako vždy Tom Boonen, ale tím BelkinSep Vanmarcke. Od tejto chvíle sa na čele hlavnej skupiny odohrávali mikro-súboje medzi Belkinom, OPQS, BMC, no aktívny boli aj FDJ, SkyGarmin-Sharp. Mimoriadne agilný bol hlavne Sep Vanmarcke, ktorý atakoval na krátkych stúpaniach i na kockových úsekoch. Ale do jedného z najdôležitejších únikov dňa sa tento 25-ročný Belgičan nedostal.

 

Štyridsaťpäť kilometrov pred cieľom sa po stúpaní Leberg dostali na čelo pretekov Boom, Terpstra, Boasson Hagen, Offredo, Démare, Garcia. Najsilnejšími z nich boli napokon Terpstra, Boom, Hagen, ktorých na čele oklieštenej hlavnej skupiny prenasledovali BMCGarmin. Prekvapením bolo, že v tejto fáze už zaostávali BoonenŠtybar, čo po pretekoch belgický pretekár vysvetlil zlou adaptáciou na chladné počasie po turné na Arabskom polostrove. Lars Boom potom prežil obrovskú katastrofu, keď ho defekt vyradil z možnosti bojovať o víťazstvo. Ako sa napokon ukázalo, dobrodružstvo sa skončilo aj pre Terpstru a Hagena, ktorí prestali spolupracovať.

 

Taylor Phinney zlikvidoval ich odstup 16 kilometrov pred cieľom, čo znamenalo okamžitý útok stannard-ianIana StannardaGrega van Avermaeta. Táto dvojica si svoj náskok udržala nakoniec až do cieľa a dôležité víťazstvo uchmatol pre seba 26-ročný pretekár tímu Sky, ktorý si na cieľovej páske nenechal vziať od Avermaeta prvé miesto, ako pred rokom od Lucu Paoliniho. Na treťom mieste dorazil Boasson Hagen a tesne za ním skončili VanmarckeTerpstra, ktorí ako jediní do poslednej chvíle prenasledovali vedúce duo. Omloop Het Nieuwsblad sa tak na začiatku sezóny prezentoval všetkým, čo k dobrej klasike patrí.

 

 

 

 

 

Vuelta a Murcia

 

Španielska kopcovitá klasika sa zas mohla pochváliť účasťou v úžasnej forme jazdiaceho Alejandra Valverdeho, ktorému robil spoločnosť aj Nairo Quintana. V druhej polovici pretekov boli na cyklistov pripravené dve stúpania prvej kategórie a záver sa odohral na menšom kopci tretieho stupňa. Movistar počas celého dňa kontroloval priebeh pretekov a držal na dištanc mužov v brejku. Výbornú prácu tohto španielskeho tímu však narušil pád a nútené odstúpenie kolumbijskej hviezdy Naira Quintanu. Po prekonaní vrcholu predposledného stúpania zaútočil v zjazde Jerome Coppel, ku ktorému sa čoskoro pridal aj Valverde.

 

Dvojica si užívala menší náskok, ale tím CCC Polsat 16 kilometrov pred cieľom zlikvidoval ich dostup. Na záverečnom kopci podnikol rozhodujúci útok Tiago Machado, ale aj tentoraz dokázal Alejandro Valverde reagovať a nakoniec si vybojoval svoje  štvrté tohtoročné víťazstvo, keď nechal za sebou spomínaného Portugalčana a Luisa Mardonesa. Tridsaťtriročný španielsky reprezentant tak pokračuje na začiatku sezóny vo vynikajúcich výkonoch a na kopcovitých profiloch momentálne nemá konkurenciu.

 

 

Classic Sud Ardèche

 

Zaujímavá, kopcovitá jednorazovka vo Francúzsku favorizovala pretekárov ardénskeho typu, ale o víťazovi rozhodol špurt menšej skupiny, v ktorej boli všetci favoriti. Na útočnej trase boli hlavne posledné kilometre sprevádzané mnohými útokmi, ten najnebezpečnejší podnikol Romain Bardet, ale BMCOPQS nakoniec kilometer pred cieľom začali privádzať menšiu skupinu do špurtérskeho finále. S víťazstva sa nakoniec prekvapujúco tešil jazdec tímu Bretagne Florian Vachon. Ten bol pôvodne len posledným členom šprintérskeho vláčika pre kolegu Arminda Fonsecu, ktorý v závere zle odbočil, a preto Vachon musel špurtovať až do cieľa, kde ho neporazili ani druhý Michal Golaš a tretí Philippe Gilbert.

 

 

Kuurne-Brussels-Kuurne

 

Druhý deň v Belgicku počas tohto víkendu dával aj šprintérom veľkú šancu urobiť dobrý výsledok. Preto na začiatku týchto pretekov hlavne tím Lotto-Belisol organizoval v pelotóne prenasledovanie utečencov. Akonáhle však prišlo na krátke stúpania a kocky, do popredia sa začali pretláčať typické klasikárske tímy ako BMCOPQS. Najskôr sa snažil rozdeliť  pelotón na silnom vetre americký tím, no túto snahu dokázali ich súperi eliminovať, ale najviac ich aj tak po dnešku bude trápiť pád a odstúpenie Taylora Phinneyho.

 

Obrovskú a rozhodujúcu deštrukciu sa však podarilo urobiť OPQS na veľmi ťažkom stúpaní Oude Kwaremont 75 kilometrov pred cieľom, keď sa tomuto belgickému tímu podarilo na čele pretekov vytvoriť desaťčlennú skupinu, v ktorej mali až päť jazdcov, vrátane BoonenaVandenbergha. Výbornú prácu na tomto stúpaní odviedol aj Belkin, ktorý sa zas vpredu prezentoval tromi pretekármi, medzi ktorými nechýbal výborne jazdiaci Sep Vanmarcke.

 

Do záveru pretekov sa potom nič zaujímavé neudialo a o víťazstvo tak bojovali dvaja najrýchlejší muži vo vedúcej skupine BoonenHofland. Nakoniec triumfovali skúsenosti a belgický pretekár si vybojoval tretie víťazstvo na tomto podujatí. Na pódium sa dostal aj Vanmarcke čím podčiarkol dnešný dvojitý úspech tímu Belkin. Po včerajšom sklamaní sa tak BoonenoviOPQS podarilo revanšovať svojím súperom a ukázať stúpajúcu formu. Martin Velits žijúcej belgickej legende pomáhal a sám prišiel do cieľa na 30. mieste so stratou 1:24, teda v prvej väčšej skupine.

 

  

La Drome Classic

 

Veľmi útočná cyklistika pokračovala aj na francúzskych cestách, no tentoraz nevyvrcholila v špurte, ale sólovým víťazstvom Romaina Bardeta. Klasický priebeh pretekov, keď hlavná skupina prenasleduje utečencov, sa naštrbil už po 40-tich kilometroch, keď sa na zvlnenom teréne vytvorila za brejkom veľmi početná skupina, v ktorej sa však stále preskupovali sily.

 

Rozhodujúci pohyb prišiel desať kilometrov pred cieľom, keď sa za vyčerpanou vedúcou trojicou bardet-romainpôvodného brejku vyprofilovala silná skupina, v ktorej boli napr. Barguil, Gilbert, Meersman, Pauwels, Fonseca či Bardet. Presilu tímu OPQS sa snažil využiť Bakelants útokom päť kilometrov pred cieľom, ale kľúčový atak sa nakoniec podaril Romainovi Bardetovi, ktorý potom dorazil do cieľa so sedemsekundovým náskokom. Na druhom mieste skončil Sébastien Delfosse, tretí dorazil Gianni Meersman. 23-ročný talentovaný francúzsky jazdec tak začal sezónu veľmi dobre a jeho tretí rok medzi profesionálmi môže byť pre neho skutočne prelomovým ročníkom.

 

 

GP Lugano

 

Aj vo Švajčiarsku sa v nedeľu uskutočnili jednodňové preteky, ktoré na kopcovitom profile favorizovali dobrých vrchárov s dobrým šprintom. Tým najlepším z nich bol Diego Ulissi, takže Lampre-Merida odvádzal počas celého dňa hlavnú prácu na čele pelotónu pri kontrolovaní odstupu utečencov. Dvadsať kilometrov pred cieľom sa im to podarilo a okamžite sa začali odohrávať ďalšie ataky. Lampre však držal všetko pod kontrolou, aby mohol Ulissi 5 kilometrov pred cieľom podniknúť rozhodujúci útok. O jeho veľkú túžbu zvíťaziť sa ale postaral tím Yellow Fluo, ktorý zabezpečil špurt väčšej skupiny, a v ňom dominoval ich jazdec Mauro Finetto. Za ním dorazil Sonny Corbelli a smutný Diego Ulissi.

 

 

Clasica de Almeria

 

Aj počas ďalšieho španielskeho dňa úradoval tím Movistar, ale na rovinatom závere tohto podujatia nakoniec triumfoval v špurte Sam Bennett (NetApp). V zostave Movistaru sa po včerajšom páde objavil aj Quintana, ktorý udával na stúpaniach značné tempo. Keďže posledných 40 kilometrov bolo na rovine, tento španielsky tím sa rozhodol rozdeliť pelotón na veterných pasážach, čo sa mu aj podarilo 25 kilometrov pred cieľom. Vpredu tak zostalo len 19 pretekárov, ktorí bojovali o celkový triumf. V šprinte sa potom najlepšie zorientoval Sam Bennett, ktorý porazil Juana Josého LobataDavide Vigana.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop