Cauberg a holandskí fanúšikovia odpália ardénsky týždeň

18.4.2014, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Amstel Gold Race aj v tomto roku dostáva tú česť otvoriť slávny ardénsky týždeň, kde oproti flámskym klasikám bojujú o veľké víťazstvá výbušní pretekári a silní vrchári.

 

 

Holandský sviatok cyklistiky

 

Najväčšie preteky v Holandsku sú najmladším ardenským súbojom, ktorý v cyklistickom kalendári symbolizuje príchod výborných vrchárov a odolných puncherov na scénu jednodňových podujatí. Amstel Gold Race má spomedzi nich špecifické postavenie, pretože stúpania na tomto podujatí nie sú zďaleka také dlhé ako na Liége – Bastogne – Liége. Avšak v celkovom počte 33 kopcov a s výškovým prevýšením okolo 4000 metrov je to poriadna vrchárska porcia, ktorá je určená len pre silných horolezcov. Typickým pre toto podujatie sú veľmi úzke a točité cesty, ktoré prinášajú do pelotónu istú dávku nervozity hlavne pred prichádzajúcimi stúpaniami, čo spôsobuje mnohé kolízie a vypäté situácie. Pre úspech na tomto podujatí sú tak potrebná schopnosť zvládať nie veľmi dlhé, ale strmé stúpania a výborná pozičná jazda na ich úpätí.

 

 

Veľmi kopcovitá trasa

 

Symbolom Amstel Gold Race je legendárny Cauberg, okolo ktorého sa točí tento holandský huriavk. Od minulého roku nie je cieľ podujatia na tomto stúpaní, ale po jeho poslednom prekonaní zostáva ešte 1800 metrov za večnou slávou. Dlhých 251 kilometrov štartuje v meste Maastricht a hneď od samého začiatku sa musia pretekári pripraviť na húsenkovú dráhu, pretože okamžite nastúpia na zvlnenú trasu, ktorá ich bude sprevádzať až do cieľa. Už po prekonaní prvých päťdesiatich kilometrov prejdú prvýkrát cez Cauberg a odtiaľ začnú prechádzať tromi rozličnými okruhmi, ktorých vrcholom je zakaždým táto ikona.

 

Druhý prejazd je naplánovaný na méte 160 kilometrov a toto druhé koliesko vyvrcholí ťažkou kombináciou štyroch kopcov Eyserbosweg - Fromberg - Keutenberg - Cauberg. Ešte pred dvomi rokmi bol toto klasický finiš pretekov s vrcholom na Caubergu. Eyserbosweg (1100 m; 8,1 %) je asi najťažším stúpaním celého dňa a s jeho momentálnym umiestnením 40 km pred cieľom bude podnecovať kľúčové okamihy. O osem kilometrov neskôr zas stojí Keutenberg (700 m; 9,4 %) a po ďalších desiatich tretíkrát vyzve cyklistov Cauberg. V poslednom 18-kilometrovm kole sa ešte predstavia nie mimoriadne náročné stúpania Geulhemmerweg (1000m; 6,2 %) a Bemelerberg (900m; 5 %), ale posledné slovo na Amstli má vždy Cauberg (1200 m; 5,8 %).

 

Posunutím cieľovej pásky za tento kopec tak nestačí na víťazstvo akýkoľvek malý náskok na vrchole Caubergu, ale jazdec si musí vybudovať taký odstup, ktorý dokáže udržať na poslednom rovinatom úseku. Ak sú teda po novom záverečné kilometre jednoduchšie ako v predchádzajúcich edíciách, tak štvrtý výstup na Cauberg je pre jazdcov vypätejší, lebo na ňom potrebujú razantnejšie zrýchlenie, ak si teda nechcú vyskúšať aj šprint v menšej skupine. Okrem toho nová trasa ponúka rozsiahly priestor pre nebezpečné útoky vo väčšej vzdialenosti od cieľa, najmä po minuloročnom triumfe Romana Kreuzigera.

 

 

boonen-devenyns-ms-2012

Tom Boonen a Dries Devenyns na Caubergu počas MS 2012 (foto: Jaroslav Maliňák)

 

 

Valverde ide zvíťaziť

 

Aj z toho dôvodu môžu preteky v nedeľu vyvrcholiť rôznymi scenármi, z ktorých má každý svojich favoritov. Rozhodujúca bitka na záverečnom kopci by mala byť v réžii Alejandra Valverdeho. Veľmi skúsený španielsky jazdec má pred sebou prvý vrchol sezóny a po výnimočnej jari, počas ktorej zbieral jeden úspech za druhým, nikto nepochybuje o jeho stopercentnej forme. V minulom roku skončil na Amstli na druhom mieste, tentoraz bude rovnaké umiestnenie pre 33-ročného pretekára istotne sklamaním. Valverde bude na štarte jedným z najlepších vrchárov, ktorý momentálne jazdí vo veľkej pohode a ktorého ozdobou je navyše veľmi rýchly finiš, tak potrebný na takýto typ pretekov. Movistar bude jedným z hlavných motorov, ktorých hlavnou úlohou bude priviesť hlavnú skupinu pod Cauberg pohromade. Všestranný Valverde potom môže uspieť útokom na tomto kopci alebo šprintom v oklieštenej skupine.

 

 

Kwiatkowski ide za veľkým triumfom

 

S podobnými pretekárskymi vlastnosťami sa na štart postaví aj Michal Kwiatkowski, ktorému takisto nebude robiť problém vlastný útok na Caubergu alebo čakanie na záverečný špurt. Poľský cyklista urobil v tejto sezóne výrazný výkonnostný vzostup a niektoré potrebné výsledky ešte zvýšili jeho sebavedomie. Ardenský terén je presne podľa jeho gusta, Kwiatkowski tu môže dostatočne využiť svoju výbušnosť a agresívnu jazdu. Okrem toho silná tímová podpora v osobe Štybara, Bakelantsa, Poelsa môže dostať konkurenciu pod tlak. Kwiatek je teda v tomto roku už skutočným favoritom na víťazstvo, i keď na Caubergu nemusí byť tak silný ako Valverde a na cieľovej páske tak rýchly ako Gerrans.

 

 

Gerrans prichádza sebavedomý

 

Austrálsky cyklista zaujal na začiatku roka perfektným predstavením a víťazstvom na Tour Down Under, kde boli kľúčové presne také kopce, aké si pelotón vyskúša aj v Holandsku. Len veľmi málo cyklistov dokáže odtrhnúť Simona Gerransa na takomto povrchu, keď je v top forme. Jeho záverečný šprint by bol v tom prípade neželaným faktorom pre mnohých vrchárov. Po svojom domácom ťažení mal však zdravotné komplikácie, takže sa znovu musel dostávať do formy, ale posledné predstavenia ukázali, že je výborne pripravený. Navyše Orica-GreenEdge sa môže spoliehať v prípade hromadného dojazdu na Michaela Matthewsa, ktorý sa za istých okolností dokáže udržať na Caubergu. Kým on bude v hlavnej skupine šetriť sily pre záverečný špurt, Simon Gerrans môže striehnuť na ataky favoritov.

 

 

Gilbert konečne správne pripravený

 

Nespomenúť Philippa Gilberta medzi favoritmi na ardenských klasikách by bolo hriechom a konečne prichádza na svoj najobľúbenejší cyklistický týždeň po víťazstve na Brabantskom šípe s výbornou formou. Belgický jazdec v tomto roku vynechal flámsku kampaň s jasným zameraním na ardenské boje. Nikto nepozná Cauberg tak dobre ako on, pretože na tomto legendárnom stúpaní triumfoval až trikrát. Preto je stopercentné, že tam bude útočiť. Otázkou len zostáva, koľkí jazdci pri ňom zostanú a čo sa stane na posledných necelých dvoch kilometroch. V jeho podpornom tíme bude aj Peter Velits a akúsi lišiacku úlohu bude plniť Samuel Sánchez, ktorý môže byť nebezpečnou zbraňou nielen Philippa Gilberta, ale celého tímu BMC.

 

 

Vrchári, ktorí sa nestratia

 

moreno-daniel-vueltaNa štarte sa objaví aj Joaquim Rodríguez, ktorý môže na záverečnom kopci tiež spraviť pekný vietor. V jeho neprospech však hovorí dlhá cieľová rovinka, pretože nepatrí medzi rýchlych finišerov. Avšak v spolupráci s Danielom Morenom môže táto dvojica tímu Kaťuša výrazne mútiť vodu. Obhajca prvenstva Roman Kreuziger je zas lídrom tímu Tinkoff-Saxo, ale v jeho podaní bude veľmi ťažké zopakovať minuloročný úspech. Do záverečného úniku ho už nikto nepustí a Cauberg je na jeho vrchárske schopnosti príliš rýchly. Ale český pretekár určite zostane na konci na špici a bude čakať, ako sa situácia vyvinie.

 

Pre domáceho borca Baukeho Mollemu je obrovská motivácia na Amstli samozrejmá, sebavedomie mu zvýšili aj dobré vrchárske výkony v Baskicku, ktoré sa v cieli budú môcť spoľahnúť na jeho rýchly záver. Naopak Vincenzo Nibali sa predstaví na týchto pretekoch po mesačnej schovávačke, preto je ťažké hodnotiť jeho momentálnu výkonnosť, no počas ťažkých a napínavých pretekov býva Nibali schopný dobre prezentovať svoje schopnosti útočnou jazdou.

 

 

Idú testovať favoritov

 

V silnej zostave sa predvedie aj Lampre-Merida. Damiano Cunego našiel dobré nohy na Okolo Baskicka a pre neho môže byť tou správnou cestou napodobniť minuloročný Kreuzigerov atak. Ruia Costu v dúhovom drese nikto do úniku nepustí, preto sa musí spoliehať na svoju všestrannosť a agresívnu jazdu. Najmladší z tejto partie Diego Ulissi preukázal tretím miestom na Tour Down Under, že momentálne zameranie na ardenské klasiky bolo správnou voľbou, preto prišiel jeho čas, aby na Caubergu neváhal vyzvať na súboj najväčších favoritov.

 

Z holandských jazdcov sa bude chcieť predviesť Tom-Jelte Slagter, ktorý mi môže porovnať svoje puncherské schopnosti s elitnou kategóriou pretekárov. O rozruch sa určite postarajú útočiaci francúzski bojovníci ako Thomas Voeckler alebo Romain Bardet. Nádej tímu Ag2r je mimoriadne disponovaným pretekárom s dobrou vrchárskou akceleráciou, takže či sa na podujatí kvôli zraneniu zúčastní, alebo nie Carlos Betancur, v jeho podaní budeme určite vidieť odvážne predstavenie. Strašiakom pre záverečný dojazd môže byť Ben Swift, ktorý v Baskicku v piatej etape zaskočil všetkých vrchárov. Ak do cieľa dorazí väčšia skupina a Swift sa v nej udrží, šprint v jeho podaní bude pre všetkých nepríjemným darčekom od tímu Sky.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop