Chris Froome odsunul v Romandii pochybnosti nabok

5.5.2014, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Prvý blok tohtoročnej sezóny vyvrcholil v studenej Romandii, kde tretíkrát za sebou získal titul tím Sky, ktorý dva predchádzajúce triumfy dokázal neskôr premeniť na víťazstvo na Tour de France.

 

 

Ani sme si nevšimli, že mal krátku prestávku

 

Britský celok sem dorazil prvý raz zakrytý tieňom pochybnosti, pretože jeho kapitáni nemali za sebou také dominantné výsledky, ako v minulých ročníkoch. Chris Froome však išiel chladnokrvne za úspechom, ktorý nakoniec dosiahol po druhom mieste v kráľovskej etapy a víťaznej časovke. Najskôr si súperov otestoval na stúpaní Villars-sur-Ollon, kde jedine Simon Špilak zachytil jeho nástup. Na nie veľmi náročnom kopci však ukázal Froome vynikajúcu vytrvalosť, pretože celkom vysoký náskok si dokázal udržať až do cieľa. Skvelá časovka je bez debaty ozdobou tohto cyklistu, preto vďaka nej v celkovej klasifikácii skončil vysoko pred ostatnými, okrem spomínaného slovinského pretekára.

 

Chris Froome v Romandii nezostal nič dlžný svojej povesti. V kopcoch stále rád útočí a nespolieha sa len na vynikajúcu jazdu proti chronometru. Samotný pretekár si aj po náročnom období dokázal poradiť so svojimi súpermi, ktorí boli možno trošku zaskočení jeho výbornou výkonnosťou. I keď nemal pri sebe demolačnú čatu britského zoskupenia, na tomto podujatí jasne ukázal, že dokáže udávať tón jednotlivým etapám aj na vlastnú päsť. „V poslednom čase som prekonal ťažké obdobie. Trápili ma zdravotné problémy a bolesti chrbta. Ale pracoval som naozaj veľmi tvrdo, aby som sa dostal späť na takúto úroveň. Len dúfam, že budem môcť pokračovať v budovaní formy na Tour de France.“

 

 

Špilak ako vo vlastnej obývačke

 

27-ročný slovinský jazdec Simon Špilak si zabezpečil druhé miesto vynikajúcim dobehnutím Frooma na poslednom kopci najťažšej etapy, i keď Sky tvrdí, že ho Froome počkal, pretože do cieľa zostávalo ešte veľa kilometrov. Nič to však nemení na tom, že Špilak bol jediným pretekárom, ktorý tak dokázal urobiť. Ukoristením etapového vavrínu sa obliekol do žltého trička, ale jedna sekunda k dobru bola žalostne málo, aby sa na tejto pozícii udržal aj po záverečnej časovke. Napriek tomu zopakoval svoje minuloročné druhé miesto v klasifikácii, ktorým sa mu podarilo pozitívne zavŕšiť úspešnú jarnú časť sezóny. V minulom roku sa však v druhej polovici ročníka zasekol, ale tentoraz mieri na Tour de France, ktorá je sama o sebe skvelým motivačným faktorom. „Bol to skvelý týždeň a som rád, že som vyhral kráľovskú etapu, na pár dni si obliekol žltý dres a nakoniec skončil na pódiu. V časovke som išiel na maximum a dosiahol som najvyššie možné umiestnenie, pretože vyhral najsilnejší cyklista.“  

 

 

Majster sveta drie ako kôň

 

Veľmi spokojný s tretím miestom bol aj Rui Faria da Costa, ktorý do Romandie prišiel so zraneným ramenom, ktoré si poškodil na Liége - Bastogne - Liége. „Pred týmto podujatím som rozmýšľal, či sa ho zúčastním, pretože som mal porušené väzy v ramene. Nakoniec som sa rozhodol riskovať a prekonať bolesť. Oplatilo sa? Bez pochyby a som veľmi šťastný. Tretie miesto je pre mňa ako víťazstvo.“ Počas šiestich dní ale ukázal nesmiernu odolnosť a strojovú spoľahlivosť, ktoré ho umiestnili na výbornú tretiu pozíciu. Tento typ podujatia Costovi presne sedí, kde sa môže predvádzať v ťažkých etapách, ale nie príliš extrémnych. Od začiatku sezóny jazdí veľmi odhodlane pri konštantných výkonoch, ktoré však potrebuje vyšperkovať už len potrebným víťazstvom.

 

 

Astana si šetrí Nibaliho

 

Vincenzo Nibali skončil na piatom mieste a zatiaľ hľadá svoj správny rytmus, ktorý je pred Tour de France dôležitý najmä z hľadiska sebadôvery. Minuloročný víťaz Giro d´Italia má však pred sebou ešte dva mesiace tvrdej prípravy, ktorá by však chutila viac s lepšími výsledkami. Na druhej strane jeho spolujazdec Jakob Fuglsang môže byť znovu spokojný, pretože jeho výkony v tejto sezóne na World Tour podujatiach majú výbornú úroveň, preto bude pre Nibaliho tým správnym podporovateľom v kopcoch na Starej dáme.

 

 

Krásna cyklistika

 

Vynikajúci tímový výkon podali chlapci z Movistaru, ktorí dosiahli až trojnásobné umiestnenie v najlepšej desiatke. Beňat Intxausti, Ion Izagirre a Jesus Herrada ako odchovanci španielskej vrchárskej školy boli výborní v najťažšej etape, ale toto trio dokáže poriadne dupnúť do pedálov aj v jazde proti chronometru. Izagirre a Herrada v tejto sezóne pracujú v Movistare ako domestici pre ValverdehoQuintanu, ale je takmer isté, že čoskoro príde rad aj na nich, a potom môžu napodobniť Intxaustiho, ktorý vlani skončil na Gire na ôsmom mieste.

 

Thibaut Pinot zas po zdravotných problémoch na začiatku sezóny musí budovať formu pred Tour na zvyšných podujatiach a konečne sa mu podarilo dosiahnuť sympatický výsledok. V kráľovskej etape sa udržal medzi najlepšími, Francúzova hlavná cyklistická zbraň je teda na vzostupe. Ale najväčším prekvapením bol jeho výkon v záverečnej časovke, ktorá bola možno najlepšou v jeho kariére. Motivovaný mladý pretekár v Romandii jasne deklaroval, že minuloročné sklamanie na Starej dáme sa v žiadnom prípade nesmie opakovať.

 

 

Domáci hrdina hromadných dojazdov

 

Michael Albasini bol zas tým jazdcom, ktorý ovládol všetky tri hromadné dojazdy, pričom v pelotóne bol dostatočný počet rýchlejších pretekárov, ale špurtérske tímy museli nakoniec priznať, že etapy na tomto podujatí boli pre ich rýchlikov príliš náročné. A práve toto je najväčšou devízou švajčiarskeho cyklistu, ktorý sa nielenže nezľakne stredných stúpaní, ale dokáže ešte vyprodukovať aj silnú koncovku. 33-ročný borec tak po pozvoľnom priebehu sezóny konečne rozbalil svoje kvality naplno, čím podporil veľmi úspešný týždeň celku Orica-GreenEdge.

 

V BMC pokračoval priebeh jarnej sezóny ako na hojdačke, keď veľmi silný Tejay van Garderen spadol hneď v prológu, a namiesto naháňania popredných priečok sa nasledujúce dni len trápil, takže nemal šancu potvrdiť dobré výkony z Ománu a Katalánska. Ani Peter Velits v Romandii vodu nemútil, no jeho konkurencieschopnosť vyradili z prevádzky zdravotné problémy. Slovenský reprezentant podujatie nakoniec ani nedokončil, čo sa mu stalo v profesionálnej kariére len raz, keď si v roku 2010 na Dauphiné zlomil kľúčnu kosť, a musel tak vynechať Tour de France, a neskôr absolvovať tú slávnu Vueltu.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop