Do Kataru zaveje šprintérsky vietor, Sagan rozvíri prach už v Tinkoffe

6.2.2015, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Cyklistické dobrodružstvo na Arabskom polostrove pokračuje v katarskom emiráte, kde sa schyľuje k veľkej bitke šprintérov. Medzi nimi nebude chýbať Peter Sagan, ktorý pokrstí svoj nový dres v tíme Tinkoff-Saxo, a preteky v púšti si vyskúšajú aj Peter a Martin Velitsovci.
 
Okolo Kataru je podujatie bez kopcov, kde sa jazdí výlučne na rovinatých profiloch. V žiadnom prípade to však nie je špurtérska idylka, pretože jednotlivé etapy prebiehajú v púšti, kde fúka nepríjemný vietor, a pri každej zmene smeru hrozí rozdelenie pelotónu. Cyklisti tak musia jazdiť pozične veľmi dobre a ostražito, čo je pre nich výborným tréningom pred hektickými jarnými klasikami. Podujatie sa skladá zo šiestich dní, pričom štyri etapy majú potenciál narobiť v pelotóne púštne zmätky. A pohľad do histórie pretekov prezrádza, že v každom ročníku sa odohrala aspoň jedna vypätá etapa. Výnimku tvorí len záverečný deň, ktorý vyvrcholí menším kritériom v meste Doha, a časovka jednotlivcov, ktorá bude mať značný dosah na celkovú klasifikáciu. Vydarený výkon v desaťkilometrovej časovke ponúka dobrý odrazový mostík na celkové víťazstvo, ale ten musí byť každý deň potvrdený pozornou jazdou.
 
 
Bude stačiť časovka, či rozhodne únik?
 
Na štarte sa tradične objaví silná skupina šprintérov, ktorá je tentoraz o čosi početnejšia, pretože nesmieme zabúdať na to, že budúci rok sa konajú majstrovstvá sveta práve v Dohe, a mnohí jazdci sem prichádzajú otestovať katarské podmienky. Väčšia šanca na celkový triumf sa dáva šikovným časovkárom, medzi ktorými vyčnieva Bradley Wiggins. Pre jazdca tímu Sky sú to prvé preteky v sezóne a teda aj premiéra v dúhovom drese, ktorý si vybojoval v Ponferrade. Wiggins už nemá v pláne odjazdiť na ceste veľa pretekov. Ak sa mu teda naskytá príležitosť vyhrať podujatie po výbornom výkone v ITT, bolo by prekvapením, keby sa o to nepokúsil. Do Kataru sa príde predstaviť aj Fabian Cancellara. O švajčiarskom pretekárovi je však známe, že do novej sezóny vstupuje vlažne, preto z jeho strany môžeme uvidieť len snahu najazdiť pretekárske kilometre.
 
Najskúsenejším jazdcom na štarte bude Tom Boonen, ktorý v Katare vyhral celkovú klasifikáciu až trikrát. Belgický pretekár sa výborne orientuje v týchto veterných podmienkach, a aj keď už terpstra-niki-2014nepatrí medzi najrýchlejších cyklistov, jeho bezchybná jazda ho vždy v závere dostane na predné pozície. Jeho zamestnávateľ Etixx - Quick-Step vlastne ovládol posledné tri ročníky, v tom minulom prekvapil Niki Terpstra. Lietajúci Holanďan si vybojoval v prvej etape malý náskok po celodennom úniku, ktorý sa mu podarilo udržať až do konca. Podobný útok sa môže tentoraz podariť Larsovi Boomovi a Lieuwe Westrovi z Astany, ktorí si rovnako dokážu užiť preteky na vetre.
 
 
Rýchlostná skúška ako sa patrí
 
Keď však o víťazovi etapy bude rozhodovať hromadný dojazd, plejáda kandidátov je ohromná. Do Kataru prichádza so svojou kompletnou špurtérskou podporou Marcel Kittel, ktorý tu chce rozbehnúť svoj víťazný vláčik. V predchádzajúcej sezóne na neho ešte nevyrástol Nacer Bouhanni, ale francúzsky jazdec už dokázal predviesť niekoľko vynikajúcich špurtov, preto si trúfa aj na nemeckého suverénna. Do hry sa vracia aj Bouhanniho veľký rival Arnaud Démare. Jazdec tímu FDJ nemá za sebou plnohodnotný ročník, ale na jeho strane je vidieť veľké odhodlanie ukázať svoj talent.
 
Nebezpečenstvo bude určite hroziť aj zo strany Alexandra Kristoffa. Nórsky pretekár výrazne popracoval na svojej rýchlosti, ktorá sa najlepšie ukáže počas náročných pretekov, o ktoré v Katare nemusí byť núdza. Sacha Modolo už absolvoval svoje prvé preteky v Argentíne, čo môže byť jeho výhodou. Do dobrej psychickej a fyzickej pohody sa po triumfe na austrálskom šampionáte dostal Heinrich Haussler, prestup do MTN-Qhubeka zas pozitívne vplýva na Thea Bosa a Boassona Hagena. Z rýchlych cyklistov sa na štart postavia aj súrodenci van Poppelovci a Andrea Guardini.
 
 
Na štarte traja Slováci, Sagan najsledovanejší
 
Všetci budeme zvedaví, ako dopadne premiéra Petra Sagana v silnom tíme Tinkoff-Saxo. Slovenský šampión sa na tomto podujatí predstavil len raz a vybojoval dve tretie miesta. Proti ohromnej konkurencii mu budú pomáhať kvalitní jazdci, ktorí sú typologicky vhodní na jednorazové preteky a takéto veterné podmienky. Sagan získal do svojich služieb veľmi dobrú zostavu, ktorá by ho mala dostať na také miesto, aby na konci mohol bojovať o etapový triumf. Pre Petra Velitsa bude zas najdôležitejšie, aby do novej sezóny vykročil správnou nohou. Môže sa predviesť v časovke a možno so spoluhráčmi vymyslia nejaký prekvapujúci ťah na rozdelenie pelotónu. Jeho brat Martin určite strávi na čele pelotónu desiatky kilometrov, keď to bude tím Etixx - Quick-Step potrebovať. Všetci Slováci majú šancu na popredné celkové umiestnenie. Bude to záležať od zdravia, taktiky, povinností, motivácie a šťastia.
 
 
katar-2015-sagan-graf
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop