Slovenské nádeje trénovali v centrále Medzinárodnej cyklistikej únie

3.7.2015, 16:48 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
V závere júna sa štyri slovenské talenty Martin Chren (CK Olympik Trnava), Filip Kušnír (Unitrek Poprad), Radka Rabatinová (Jump Sport Košice) a Jakub Varhaňovský (ŽP Šport Podbrezová) zúčastnili cyklokrosového kempu priamo v centrále UCI vo švajčiarskom Aigle. Učil ich bývalý špičkový cyklokrosár Geoff Proctor. Slováci ho za odmenu naučili slovíčka "prosím" a "ďakujem".
 
V Aigle sa stretlo 14 talentov vo veku od 16 do 18 rokov zo Švajčiarska, Švédska, Dánska, Austrálie, Írska a Argentíny, ale iba Slovensko malo až štvorčlenné zastúpenie. Naše kvarteto absolvovalo štyri plnohodnotné tréningové dni. "Odniesol som si veľa skúseností, ale zároveň som poriadne rozbitý a unavený, mali sme náročný program,“ začal svoje rozprávanie Jakub Varhaňovský.
 
Cyklisti sa hneď po prebudení vybrali na rozcvičku a beh. Po raňajkách mávali cyklokrosový tréning na trávnikoch, násypoch a prekážkach, iba kúsok od honosného sídla UCI. Poobede absolvovali cestné tréningy v okolitých kopcoch v krásnom prírodnom prostredí na úpätí Álp. Po večeri nasledovali taktické porady s Geoffom Proctorom, v rámci ktorých sledovali na videách techniku jazdcov na pretekoch Svetového pohára.
 
"Učili sme sa nové techniky, ako sa jazdia zákruty alebo ako preskočiť cez prekážky. Videli sme, ako trénuje napríklad Sven Nys. Najviac ma zaujali videá profesionálov, na ktorých cvičili rôzne koordinačné cvičenia pre všeobecnú zdatnosť, pretože bez toho to nejde,“ hovorí Jakub Varhaňovský. „Napríklad Nino Schurter balansoval na fitness lopte, a zároveň si otáčal koleso okolo pásu.
 
 
uci-kemp-2-box
Vyrastú z týchto talentov profesionálni cyklisti? (klik pre zväčšenie)
 
 
Behind the Stare
 
Slovensko malo až štvorčlenné zastúpenie vďaka zahraničným kontaktom predsedu cyklokrosovej komisie SZC Martina Fraňa. Celý kemp hradila Medzinárodná cyklistická únia (UCI), iba cestovanie zaplatil Slovenský zväz cyklistiky (SZC). „Prekvapilo ma, že sme vybavili až štyri miesta pre našich pretekárov. Iba my sme vyslali kadetov, zahraniční jazdci boli v juniorskom veku. Termín konania kempu nám až tak nevyhovuje, keďže sa koná v čase národného šampionátu, ale UCI údajne plánuje presunúť akciu o týždeň dopredu alebo dozadu. Z pretekárskeho a tréningového pohľadu by bolo lepšie, keby sa to posunie o týždeň neskôr,“ zhodnotil situáciu Martin Fraňo na webe cxsvk.sk.   
 
Cyklokrosové talenty si prezreli aj budovu, v ktorej sídli UCI. Jej súčasťou je moderná dráha, ale i historické zbierky z čias minulých. Slovenskí tínedžeri sa zdokonalili aj v samostatnosti, keďže ich nesprevádzal domáci tréner, ale i v komunikácii v anglickom jazyku. „Geoff nepoužíval ťažké slová, takže sme nemali problém a rozumeli sme. Nasmiali sme sa, keď vyslovoval slovenské „prosím“ a „ďakujem“, ktoré sme ho naučili,“ spomína si Jakub Varhaňovský.
 
Geoff Proctor, ktorý je členom cyklokrosovej komisie UCI i manažérom americkej reprezentácie juniorov a kategórie U23, si spomenul aj na predchádzajúcich slovenských účastníkov kempu z roku 2012. Pri rozlúčkovej večeri odovzdal talentom certifikáty o absolvovaní kempu a prečítal motivačné pasáže z jeho knihy o Svenovi Nysovi s názvom „Behind the Stare“. „Už som si objednal jeho knihu a dúfam, že mi ju na niektorom z pretekov Svetového pohára podpíše. Ak sa znova vyskytne príležitosť, tak si kemp rád zopakujem aj o rok,“ uzavrel rozprávanie pre Cycling-Info.sk jeden z účastníkov Jakub Varhaňovský.
 
 
uci-kemp-box
Aj takto to vyzeralo vo švajčiarskom Aigle (foto: UCI)
 
 
Circle of the Death
Účastníci kempu si obľúbili hru, ktorú nazval Geoff Proctor ako „kruh smrti“. Všetci sa rozostavili na bicykloch do kruhu, skákali na mieste a nesmeli sa dotknúť zeme. Použitie lakťov v rozumnej miere bolo povolené, takže v kruhu vydržali najdlhšie tí najšikovnejší.
 
Slováci na cyklokrosovom kempe v Aigle 2015:
Martin Chren (CK Olympik Trnava)
Filip Kušnír (Unitrek Poprad)
Radka Rabatinová (Jump Sport Košice)
Jakub Varhaňovský (ŽP Šport Podbrezová)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop