Top udalosti týždňa 2/2012

15.1.2012, 11:40 | Aktuality zo sveta |

Nová sezóna je už na spadnutie a tak pretekári postupne prezrádzajú svoje plány. Aj tímy už predstavili nové farby a ciele. Medzi nimi aj Liquigas s Peťom Saganom. Poznáme zelené či divoké karty pre Giro a navyše v budúcich rokoch sa možno dočkáme medzi chlapmi aj odvážnej ženy.


Sagan na Tour 2012

Ak sa nič vážnejšie nestane tak Peťo Sagan by mal byť tretím Slovákom (ak nerátame Svoradu), ktorý odštartuje na Tour de France. Nie je to nič prekvapujúce a už po skončení Vuelty sme vás o tom informovali. Liquigas to ale počas prezentácie tímu už aj oficiálne potvrdil: "Peter sa musí vyvíjať postupne po krokoch a to sme už hovorili viackrát. Jeho rozvoj však musí obsahovať aj účasť na veľkých etapákoch, teda na Tour de France."

nibali-bassoAj ďalšia informácia z prezentácie je pre slovenských fanúšikov veľmi príjemná, ale svojim spôsobom dávno známa. Peťo, spolu s Nibalim a Bassom, má byť najväčšou nádejou tímu na víťazstvá v jednotlivých pretekoch. Okrem Tour by mal štartovať aj na OH v Londýne či MS v Holandsku. Všetko snaženie smerom k Tour by mal odštartovať na pretekoch v Katare a Ománe a potom by sa mal predviesť aj na jarných klasikách.

Liquigas spolu si so svojimi hviezdami už prešiel všetky trate významných pretekov a podľa profilov si to chlapci aj podelili. Peťo Sagan by mal na Tour útočiť na etapové víťazstvá a naopak Nibali by mal isť na celkový výsledok. Basso sa sústredí na Giro.

Podrobný alendár našich cylistov budeme publikovať už v najbližších dňoch...


Plány Coba v sezóne

Juan José Cobo sa zameria tento rok na dve významné podujatia. Tour de France a Vueltu. "Mojím hlavným cieľom sezóny bude Tour de France. Celú sezónu začnem ľahšie a formu budem ladiť smerom k pretekom roka. Na Tour chcem byť v top forme."

Ďalej sa sústredí na španielsku Vueltu, ktorej trasu predstavili len tento týždeň (pozri tu). V minulom roku práve na týchto pretekoch prekvapil celý svet a kvalitný výkon by rád zopakoval. Na Vuelte očakáva rozhodnutie v záverečnom týždni. „Etapy v Astúrii sú strašidelné. Podľa mňa práve v  týchto dňoch sa rozhodne. Predovšetkým to ale bude fantastické divadlo pre divákov." Cobo si je vedomý, že k dostať sa k víťazstvám určite nebude jednoduché. Za jedného z najväčších súperov označil napríklad navrátilca Alejandra Valverdeho.


Freire na cieľovej čiare

Španielsky rýchlik Ocar Freire portvrdil, že rok 2012 je pre neho posledným súťažným. "Toto je moja posledná profesionálna sezóna. Plánoval som síce skončiť už po sezóne 2011, ale nakoniec som sa rozhodol inak."

Ak si kladiete otázku prečo prehodnotil svoje rozhodnutie, tak odpoveď je veľmi jasná. "Jednoducho preto, lebo ročník 2012 je olympijský a ja verím, že dokážem v Londýne ešte zažiariť. Okrem toho so sezónou 2011 som nebol veľmi spokojný. Verím že tento ročník mi prinesie viacej radosti."


Divoké karty na Giro

Už dlhšie sa špekulovalo ktoré štyri prokontinentálne tímy dostanú pozvánku na Giro d'Italia. Kandidátov bolo viac ako dosť. Presnejšie povedané nasledujúcich 14:

1. Androni Giocattoli
2. Acqua & Sapone
3. Champion System Cycling Team
4. Colnago-CSF Inox
5. Colombia-Coldeportes
6. Farnese Vini
7. Landbouwkrediet
8. Project 1T4i
9. Rusvelo
10. Saur Sojasun
11. Team Europcar
12. Team NetApp
13. Team Type 1-Sanofi
14. Utelsilnord Named

Organizátori nakoniec rozhodli a tešiť sa môžu štyri tímy. Andron Giocattoli, Colnago-CSF Inox, Farnese Vini a NetApp. Slovensko tak bude mať zastúpenie minimálne formou mechanika NetAppu Petra Doležala. Susedné Česko by malo mať v kotli ďalšie želiezka v zastúpení Bártu a Königa, ktorí už minulý rok ukázali, že by mohli ísť výkonnostne vyššie a v prípade Königa dokonca niektorí odborníci hovoria, že by mohol skončiť v prvej dvadsiatke. Špeciálnu príchuť má toto rozhodnutie aj pre šéfa tímu NetApp Jensa Hepnera. Presne pred desiatimi rokmi mal na Gire ružový dres lídra oblečený slušných 10 etáp.


Žena v mužskom tíme?

vos-marianneV cyklistike, ale nakoniec aj v iných športoch, či v zamestnaní je najdôležitejšia motivácia a vtedy prichádzajú aj výsledky. Marianne Vos však vo svojich 24 rokoch vyhrala už všetko čo sa dalo, a to nie len na ceste, ale aj na dráhe, v cyklokrose a horských bicykloch. Manažér ženského tímu Rabobanku Jeroen Bleijlevens sa preto zamýšľa, čo by ju v budúcnosti ešte mohlo motivovať k ďalším skvelým výkonom: "Momentálne si hlavu lámeme nad tým, ako urdžať jej súťaživosť a vzrušenie z pretekov v ďalších rokoch. Nerobíme si starosti s rokom 2012, je olympiáda a doma ju čakajú majstrovstvá sveta, ale čo v budúcom roku?"

Preto sa okamžite natíska otázka či by Marianne mohla jazdiť v profi tíme s mužmi. "Diskutujeme o tom s ľudmi, ktorí cyklistike rozumejú. Samozrejme aj so samotnou Marianne," hovorí  Jeroen Bleijlevens a dodáva: "Ak by naozaj pretekala s mužmi tak nie preto, aby vyhrala, ale môže sa tak ešte viac zlepšiť."


Riešenie Contadora v nedohľadne?

Množstvo médií publikovalo informáciu, že riešenie dopingovej kauzy Alberta Contadora sa môže znova oddialiť. Žalobca údajne zvažuje podanie námietky proti jednému zo sudcov Športového arbitrážneho súdu (CAS) v prípade. Údajne je spojený s Albertovou rodnou krajinou a teda je zaujatý, inak povedané neobjektíny.

To však okamžite vyvolalo reakcie oficiálnych kruhov. WADA médiám poslala správu: "Počas prípadu Alberta Contadora nebudeme vznášať žiadnu námietku voči ktorejkoľvek strane prípadu pre neobjektivitu."

Aj samotná UCI odsúdila publikovanie tejto informácie a vydala podobne ako WADA oficiálne stanovisko v nasledujúcom znení: "UCI potvrdzuje dôveru v integritu a nezávislosť Rozhodcovského súdu pre šport a všetkých členov poroty."

Pripomeňme teda, že ak naozaj neprídu žiadne námietky, tak verdikt v Albertovom prípade by sme sa mali dozvedieť do 20. januára.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop