Thomas a Froome nejdú na Tour... Stráca britský tím svoju identitu? (blog)

21.8.2020, 16:00 | Blog | pmts
Tím Ineos, ako pokračovateľ dynastie po tíme Sky, je britský tím ktorý vznikol na podporu britského talentu, kde odjakživa dostávali prednosť britskí cyklisti. A aj tak, 11 rokov po založení tímu, je v zostave na Tour de France iba jeden jediný Brit, kapitán na ceste Luke Rowe.
 
Geraint Thomas ako vicešampión minulého roka, Chris Froome ako štvornásobný víťaz Starej dámy a ani Tao Geoghegan Hart, ako najväčší britský talent, neboli nominovaní, hoci boli všetci v užšej nominácií a Tour mali prisľúbenú. Prečo? Jednoducho neboli v dosť dobrej kondícií. Je to veľmi zvláštny ťah Ineosu. Dať prednosť juhoamerickým vrchárom pred pretekármi, ktorých sami vychovali, ktorí im roky prinášali výsledky. Tao Hart aj Chris Froome boli skutočne v slabšej forme, no ozaj boli až tak zlí, aby neboli schopní plnohodnotne podporiť Egana Bernala? A ak by aj boli, Ineos je britský tím, ktorému fandí celá Veľká Británia.
 
 
thomas 19 bernal tour podanie ruk asofpb
Thomas a Bernal (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Veľmi odvážne rozhodnutie, ale dá sa v ňom vidieť istá logika, zvlášť keď Chris Froome na budúci rok opustí tím. No čo sa javí ako priam nepochopiteľné rozhodnutie a veľký prešľap Brailsforda, je výmena Gerainta Thomasa s avizovaným lídrom na Gire Richardom Carapazom. Thomas nebol vo forme, v ktorej mohol vyhrať Tour de France, no stále bol schopným článkom Ineosu na Dauphiné a navyše mal pred sebou ešte záverečný tréningový blok na Tenerife. Na Tour by bol kvalitne pripravený a pravdepodobne by dokázal účinne robiť superdomestika Bernalovi. Richard Carapaz by na Gire obhajoval titul z minulého roka, tešil sa nato, pripravoval sa na to, podľa všetkého to mal v zmluve, ktorú minulý rok s tímom Ineos podpísal. No prišiel rozkaz, ktorý ho povolal do Bernalových služieb a Carapaz si tak odbije premiéru na Tour. Brailsford týmto rozhodnutím uprel Carapazovi možnosť obhájiť svoj životný triumf ako mu bolo sľúbené. Brailsford týmto rozhodnutím uprel Thomasovi aspoň šancu skúsiť vyhrať Tour, pritom keď by Thomas videl, že to jednoducho nejde, hádam jediný fanúšik sledujúci cyklistiku nepochybuje o tom, že Geraint by ochotne podporil Bernalove snahy o víťazstvo.
 
No čo je najdôležitejšie, Brailsford týmto rozhodnutím sklamal celú Veľkú Britániu a tím Ineos nepochybne stratil mnoho fanúšikov. Veľmi to pripomína situáciu z roku 2014, kedy tím Sky vtedy nenominoval na Tour Britov Wigginsa a Kennaugha jazdiacich vo forme napriek britskému Grand Départu, k veľkému rozčarovaniu britských fanúšikov aj oboch jazdcov, no a na ich úkor boli nominovaní Španieli Mikel Nieve a David Lopez. Výsledok? Sklamaní sú Thomas, Carapaz aj fanúšikovia. Uvidíme, ako toto rozhodnutie rozdýcha Geraint Thomas, ktorému budúci rok končí zmluva s tímom Ineos a jeho fanúšikovia chcú vidieť jeho odchod z Ineosu. Po odchodoch Wigginsa a Frooma, strata aj tretieho jazdca ktorý defacto zosobňuje to, čím tím Ineos je, by znamenala koniec éry.
 
 
brailsford 19 tour tlacovka asofab
David Brailsford (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Predpokladaný pokračovateľ dynastie, Tao Geoghegan Hart zatiaľ napreduje len veľmi pomaly a tímu Ineos dochádzajú britskí lídri. Predpokladaný príchod Adama Yatesa je síce dobrým krokom, no ťažko povedať či zastaví odliv britských fanúšikov... Predsalen, nejedná sa o Brita vychovaného britským tímom, bratia Yatesovci sa v Británii ani zďaleka netešia takej popularite ako Thomas, Froome, Wiggins, či dokonca Rowe alebo Stannard.
 
Tím Ineos jednoducho neodvrátiteľne stráca svoju britskú identitu a mení sa na akýsi medzinárodný výber, ktorému dominujú juhoamerickí cyklisti. Už minuloročné dohady Dava Brailsforda s kolumbíjskími sponzormi a fakt, že hlavnými lídrami tímu sú Kolumbíjčan a Ekvádorčan, ktorí teraz dostali prednosť pred dlhoročnými britskými oporami na Tour de France, naznačujú, že tím sa totálne mení. Ak aj Thomas skutočne odíde a Tao Hart nenaplní očakávania a nedorastie do lídra na Tour de France, tím Ineos už ničím nebude pripomínať ten tím, ktorý tvaroval minulú dekádu v profesionálnej cyklistike, ten tím ktorý katapultoval Veľkú Britániu medzi cyklistické veľmoci, no a tím Sky nakoniec, hoci našiel nového silného britského sponzora, predsalen zanikne.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop