Päť hrdinov Giro d'Italia 2020 (blog)

27.10.2020, 21:00 | Blog | Radovan Števula
Nevyspytateľná talianska Grand Tour zasadená do posledných týždňov nevyspytateľnej cyklistickej sezóny prišla napriek mnohým obavám a ťažkostiam do svojho cieľa v Miláne. Chronometer zhasol, všetky dresy boli rozdané a na špirálovitej trofeji pribudlo nové meno. Mnoho televíznych divákov mohlo mať v nedeľu pocit, že pretekári sa pred milánskym dómom nedelili na víťazov a porazených. Víťazmi boli azda všetci, ktorí v zdraví absolvovali kompletnú porciu súťažných kilometrov na talianskych cestách. Medzi cyklistami však bolo niekoľko hrdinov odlišujúcich sa od ostatných nasadením, bojovnosťou a aktivitou. Toto je päť z nich.
 

Peter Sagan

Rebríček hrdinov Giro d’Italia 2020 v slovenských podmienkach a na slovenskej webovej stránke zrejme ani nemôžeme odštartovať iným menom. Väčšina fanúšikov Petra Sagana pozerala na blížiace sa Giro s obavou. Pre slovenskú legendu to mala byť druhá Grand Tour prebiehajúcej sezóny, pričom na tej francúzskej sa neukázal v najlepšom svetle. Peter však prekvapil. Svetovú cyklistickú verejnosť zaskočil už v úvodnej časovke, v ktorej razantným spôsobom zaútočil na zisk vrchárskeho dresu. Kuriozitu s azúrovým dresom sa Petrovi podarilo doklepnúť hneď v druhej etape. V šprintérskych skúškach bol slovenský cyklista viac než zdatným súperom pre Arnauda Démarea. Neraz ho dokázal potrápiť a prinútil ho, aby si cyklámenové tričko tvrdo vybojoval. Samostatnou kapitolou v Saganových potulkách po Taliansku zrejme navždy zostane 10. etapa do Tortoreta. V polovici trojtýždňových pretekov totižto predviedol jeden z najpamätnejších výkonov v kariére a brutálnym spôsobom rozdrvil konkurenciu naprieč celým pelotónom. Na chrbát mu pozerali šprintéri, klasikári i vrchári. Vďaka tomuto neuveriteľnému výkonu a vďaka jeho súbojom s Démareom sa Peter Sagan zaradil medzi hrdinov tohtoročného Giro d’Italia.
 
 
sagan 20 giro unik detail rcsff
Peter Sagan počas svojej hrdinskej jazdy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 

Arnaud Démare

Francúzsky rýchlovlak nemal v dynamických koncovkách na talianskych cestách takmer žiadnu konkurenciu. Vivianiho a Gaviriu, čiže niekdajšiu šprintérsku elitu, odsunul na druhú a tretiu koľaj. Potrápil ho jedine Peter Sagan, no Francúz ho vždy dokázal zdolať. Arnaud Démare prichádzal na Giro v životnej forme. Lenže to často býva klamlivé. Formu treba potvrdiť, a to sa Démareovi stopercentne podarilo. Do svojho profesijného životopisu si na konci októbra 2020 môže pripísať štyri víťazné etapy a cyklámenový dres z Giro d’Italia. Jeho šprintérska dominancia z neho robí ďalšieho hrdinu talianskej Grand Tour.
 

Filippo Ganna

V pelotóne Giro d’Italia, ktorý sa preháňal po Apeninskom polostrove, sa pravdepodobne nenachádzal šťastnejší cyklista. Na Pippovi bolo počas celých troch týždňov vidieť, ako si svoju premiérovú účasť na Gire vychutnáva plnými dúškami. Úspechy v súbojoch s chronometrom sa od úradujúceho majstra sveta v časovke akosi očakávali. Tieto očakávania dokázal Ganna s prehľadom naplniť a vždy pri tom konkurencii pribalil poriadnu nálož sekúnd. Pippo však aj prekvapoval. V 5. etape dokázal svojím výkonom vyraziť dych celému cyklistickému svetu. Jeho víťazstvo vo vrchárskej etape dalo tušiť, že sa pozeráme na mimoriadne talentovaného cyklistu a možno budúceho víťaza nejakej veľkej klasiky. Filippo Ganna sa okamžite stal talianskym hrdinom a bez zbytočných výčitiek svedomia ho môžeme zaradiť k najvýraznejším postavám tohtoročného Gira.
 
 
ganna 20 giro itt detail rcsfp
Filippo Ganna (© LaPresse/Massimo Paolone)
 

João Almeida

João Almeida mal byť v Taliansku elitným pomocníkom Remca Evenepoela. Divoké zjazdy na klasike padajúceho lístia v Lombardii však rozhodli o tom, že Deceuninck - Quick Step pôjde na Giro so zostavou plnou divokých kariet. Túto situáciu dokázal najlepšie využiť práve Almeida. Na Etne sa zahryzol do súperov, ktorí poškuľovali po celkovom poradí, obliekol sa do ružového dresu a vydržal v ňom dlhých pätnásť etáp. Jazdil aktívne, bojoval a získaval sekundy všade tam, kde sa len dalo. Každým ďalším dňom v pozícii lídra pretekov prekvapoval a udivoval cyklistickú verejnosť. Jeho rozprávku ukončilo až nemilosrdné Stelvio. Napriek absencii šťastného konca môžeme Almeidovo pôsobenie na Giro d’Italia hodnotiť ako cyklistický zázrak.
 

Tao Geoghegan Hart

Ťažko povedať, kedy si Tao Hart uvedomil, že môže vyhrať Giro. Možno to bolo v 15. etape na Piancavallo, možno po prechode cez Passo dello Stelvio a možno si to neuvedomuje doteraz. Bola to rozprávka, veľmi podobná ako tá s portugalským princom Almeidom, lenže tejto nechýbal šťastný koniec. Tao mal na sebe ružový dres iba raz. Na pódiu v Miláne. Nevzdal to, hoci prvé dva týždne pôsobil veľmi nenápadne a neškodne. Zabojoval o svoj životný úspech a o prienik do elitného klubu cyklistov, na ktorých sa nezabúda. Je veľmi tichým hrdinom talianskej Grand Tour, s ktorým azda nikto dopredu nepočítal. Je hrdinom, ktorý všetkým cyklistom a nie len im pripomína, že nič nie je nemožné.
 
 
giro 20 etapa 21 ineos podium trofej rcsff
Ineos a Tao Hart na pódiu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop