Rivalita Van Aerta s Van der Poelom pokračuje na ceste, nebude obmedzená len na klasiky

5.12.2020, 10:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
Bolo len otázkou času, kedy sa zaradia trojnásobní majstri sveta v cyklokrose Wout van Aert a Matthieu van der Poel medzi najväčšie hviezdy aj v cestnej cyklistike. Obaja patria medzi najsilnejších pretekárov súčasnosti a v sezóne 2020 vyhrali svoj prvý monument, ale ich univerzálne jazdecké schopnosti nasvedčujú, že ich vzájomné súboje v nasledujúcom období nebudú pokračovať len na klasikách.
 
Wout van Aert sa etabloval v tíme Jumbo - Visma a vypracoval sa na kľúčového cyklistu holandskej zostavy. V tomto roku dostal líderskú úlohu na jednorazovkách a na etapových podujatiach, vrátane Grand Tour, plnil úlohu elitného pomocníka, pričom tam našiel priestor aj na vlastnú realizáciu. Mathieu van der Poel si zachováva status všestrannosti. Nenecháva sa obmedzovať jednou disciplínou a naďalej preteká v MTB, cyklokrose a cestnej cyklistike. Čoraz častejšie však „preniká“ na cestu a tím Alpecin - Fenix naberá ambície, aby svojmu elitnému zástupcovi ponúkol čo najlepšiu podporu a prezentoval ho na najdôležitejších podujatiach.
 
 
van aert 20 strade sam rcsff
Wout Van Aert (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Málo vzájomných stretov na ceste
 
Rivalita medzi nimi sa dostala do pozornosti celého sveta, ale je zaujímavé, že za posledné dva roky sa ukázali spoločne na cestných pretekoch len osemkrát. Z tejto vzájomnej konfrontácie však obaja vydolovali po dve veľké víťazstvá. Počas jarnej časti sezóny 2019 sa stretli na troch klasikách. Navrch mal Van der Poel, ktorý „šialeným“ spôsobom ovládol Amstel Gold Race a skončil štvrtý na Ronde a G-W. Na týchto jednorazovkách sa predstavil aj Van Aert, ale nemal dobrú formu a najlepšie sa umiestnil na Okolo Flámska, kde skončil štrnásty. Minuloročná klasikárska kampaň vynášala ódy na postavu Van der Poela a jeho vynikajúcu fazónu ešte umocnil triumf na Brabantskom šípe. Naopak, Van Aert neukázal svoju najväčšiu kvalitu a zostal v tieni holandského konkurenta, ale v ďalšom priebehu ročníka 2019 predviedol, že sa nechce zaškatuľkovať výlučne ako klasikár. Dominoval na belgickom časovkárskom šampionáte, získal dve etapy na Dauphiné a vybojoval aj svoju prvú etapovú výhru na Tour. V rozlete ho však zabrzdil ťažký pád v ITT na Starej dáme a sezóna sa pre neho skončila.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNezabudnuteľný finiš na Amstel Gold Race v roku 2019
 
 
V ročníku 2020 sa obaja stretli vo vzájomných súbojoch päťkrát a vždy to bolo na klasikách. Ihneď po obnovení sezóny sa karta otočila a Van Aert nekompromisne dominoval na Strade Bianche a Miláno - San Remo a predviedol aj pekný šprint okorenený tretím miestom v hromadnom dojazde na Miláno - Turín. Na týchto pretekoch sa ukázal aj Van der Poel, no jeho výkonnosť nebola ešte dostatočná, aby sa zapojil do súboja o víťazstvo. Na hlavných severských jednorazovkách sa už naplno prejavila ich rivalita známa z cyklokrosu. Gent - Wevelgem ponúkol taktickú bitku zo strany Van der Poela, ktorý vo finále strážil všetky výpady Van Aerta, ale ostatní jazdci ho nezaujímali a sám nič nepodnikol. Pred Okolo Flámska správanie holandského cyklistu a následné reakcie belgického súpera vytvorili atmosféru plnú očakávania pred kockovým monumentom a preteky nemohli byť zakončené atraktívnejším spôsobom. Obaja sa rútili do cieľa spoločne s veľkým náskokom pred ostatnými a na páske rozhodli o víťazstve Van der Poela v šprinte iba milimetre a detaily. Predviedli maximálnu vyrovnanosť a definitívne presunuli svoju cyklokrosovú rivalitu aj na cestu.
 
 
Rivalita ich posúva dopredu, ale môže byť kontraproduktívna na klasikách 
 
Prvú vzájomnú konfrontáciu predviedli na majstrovstvách sveta juniorov v cyklokrose v roku 2012. Úspešný bol Van der Poel, ale postupom času v hlavnej kategórii dominoval Van Aert. Obaja napokon uchmatli tri tituly svetového šampióna, vzájomne sa motivovali k lepším výkonom a museli si zvyknúť na neustále porovnávanie zo strany médii. Z cyklokrosového tandemu sa postupom času vytvorili súperi aj na ceste, kde boli takisto mimoriadne porovnávaní. Van der Poel vyhral prvé preteky v roku 2014, keď ovládol Ronde van Limburg. Van Aert sa radoval o dva roky neskôr na belgickej klasike Schaal Sels a v sezóne 2017 takisto triumfoval na Ronde van Limburg, pričom Van der Poel vtedy obsadil len 77. miesto, ale všetko si to vynahradil o rok neskôr s druhým triumfom v kariére na tomto holandskom podujatí. Aj takéto spojitosti sprevádzali ich cestnú kariéru a osem rokov po povestnom juniorskom cyklokrosárskom šampionáte naplno rozvírili vášne aj na najväčších kockových klasikách.
 
Vo finále G-W 2020 zostalo na čele pretekov deväť jazdcov, vrátane hlavných favoritov Van Aerta a Van der Poela. Belgický jazdec nastúpil osamote a Van der Poel ho priviedol späť. Potom zaútočili ďalší borci, Van Aert sa k nim pridal, ale Van der Poel chytil v podstate sám aj tento pokus. Následne vyrazila do útoku ďalšia partia jazdcov. Van Aert do nej nenaskočil, lebo tam nebol Van der Poel a holandský cyklista si všímal jedine pretekára tímu Jumbo - Visma, ostatní mohli odísť. Výsledok? Obaja prehrali, aj keď boli najsilnejší, keďže sa sústredili len jeden na druhého.
 
 
van der poel 20 tirreno sam rcsff
Matthieu Van der Poel (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Na Ronde si už nedovolili taktizovať a svoju výkonnostnú nadradenosť nad ostatnými, Alaphilippe musí prepáčiť, pretavili aj do želaného výsledku. Na legendárnej trase obaja vysoko vyčnievali nad konkurenciou a na základe podobných výkonov sa ozývajú hlasy, že začína ich éra a pre ostatných bude náročné zdolať ich na najväčších podujatiach. Športový riaditeľ tímu Trek - Segafredo Steven de Jongh to však nepovažuje za samozrejmosť. „Nebude to tak, že Van Aert s Van der Poelom si v nasledujúcom období rozdelia všetky dôležité preteky. Ak by bola cyklistika predvídateľná, sledovali by sme len nudný šport, ale nie je to tak. Aj v časoch Fabiana Cancellaru a Toma Boonena dokázali na klasikách vyhrávať aj iní jazdci. Napríklad Nick Nuyens dvakrát ovládol Okolo Flámska,“ hovorí holandský odborník, podľa ktorého im môže uškodiť až prílišná vzájomná sústredenosť na seba, ako to predviedli na G-W.
 
 
Všestrannosť vytvára veľké ciele  
 
Od obidvoch sa očakáva, že v najbližšom čase budú dominovať na kockových klasikách, na čo ich predurčuje cyklokrosárska minulosť, ale ich možnosti sú ďaleko variabilnejšie. Wout van Aert v roku 2020 skutočne predviedol svoje maximálne nadanie na jednorazovkách, kde najmä na Strade Bianche a aj Miláno - San Remo sa mohol oprieť o svoju parádnu akceleráciu na krátkom stúpaní. Keď sa k tomu pridá vynikajúci šprint, belgický jazdec môže uspieť na klasikách viacerými spôsobmi. Okrem toho sa posunul po výkonnostnej stránke aj v časovke, na MS získal striebornú medailu, a najmä v kopcoch, keď na TdF vytiahol mimoriadnu odolnosť. Z toho dôvodu mohol predstaviť odvážnejšie ciele pre nasledujúci ročník. "Rád by som zažiaril na niektorých týždňových etapových pretekoch. Podľa mňa je to možné, najmä keď takéto podujatia obsahujú časovku ako Tirreno - Adriatico, ale páčia sa mi aj Okolo Švajčiarska alebo Critérium du Dauphiné. Mojím ďalším cieľom je, aby som bol konkurencieschopný aj v kopcovitých klasikách L-B-L a Il Lombardia," prezradil Van Aert, ktorého fyzické schopnosti sa natoľko zlepšili po ťažkom zranení, ktoré utrpel na Starej dáme v roku 2019, že jeho kariéra dostala úplne novú dimenziu a je vôbec najuniverzálnejším cyklistom na svete. Jeho časovka, šprint, odolnosť v kopcoch dosahujú perfektnú symbiózu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVan Aert najsilnejší na Strade Bianche
 
 
Mathieu van der Poel rozvíja svoj jedinečný talent neviazanejším spôsobom a venuje sa všetkému, čo ho na bicykli baví a zaujíma. Na ceste sa prezentuje až "živočíšnym" štýlom jazdy, bez ktorého by nemohol uchmatnúť celkový triumf na BinckBanck Tour po frontálnom sólovom útoku v poslednej etape alebo všetkých zaskočiť dlhým víťazným nástupom na holandskom šampionáte v cestných pretekoch. Pretekár tímu Alpecin - Fenix udivuje nebojácnosťou, unikátnou schopnosťou útočiť či otvoriť preteky favoritov ďaleko pred cieľom a k tomu mu slúži čoraz väčšia odolnosť a najmä neskutočná akcelerácia v kopci, ktorá dokáže meniť priebeh podujatia. Podobne ako Van Aert sa nemusí obmedzovať len na severské klasiky, ale môže byť úderný aj na ardenských klasikách, týždňových etapákoch či v jednotlivých etapách na GT.
 
Stále však nepredviedol svoj plný potenciál na ceste a nemalo by sa tak stať ani v budúcom roku, keď chce zabojovať o zlatú olympijskú medailu v MTB. Na druhej strane sa očakáva pozvánka tímu Alpecin - Fenix na Tour a to bude záruka, že Van der Poel bude chcieť vytiahnuť na francúzskych cestách svoje najväčšie umenie. "Ak sa nič nezmení, v budúcom roku pôjdem na Tour de France a potom na olympijské hry pretekať v horskej cyklistike. Na Starej dáme pôjde náš tím získať etapový triumf a to bude aj mojím cieľom," opisuje svoje ambície pre nasledujúci ročník. Netreba pripomínať, že ak pôjde všetko podľa plánu, tak na Tdf sa stretne aj s Van Aertom a ešte predtým by sa mali proti sebe postaviť aj na severských klasikách alebo v cyklokrose, kde budú obaja patriť k favoritom na zisk ďalšieho titulu majstra sveta.
 
  

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop