Odvrátenou stránkou sezóny boli desivé pády, vyčnievajú Jakobsen a Evenepoel

21.12.2020, 17:00 | Magazín C-I.sk | Jakub Andacký
Pretekársku sezónu 2020 obnovili po marcovom prerušení napokon až koncom júla. Jej reštart sprevádzali nervózne pohyby v pelotóne, ktoré v mnohých prípadoch skončili nepríjemnými hromadnými pádmi. Nevyhli sa im ani tie najväčšie mená. Mnohí museli ukončiť sezónu predčasne a upustiť od svojich ambícií.
 
 
August priniesol hororové pády Jakobsena a Evenepoela
 
Podujatie Okolo Poľska patrilo k prvým pretekom po jarnom prerušení sezóny a hneď prvá etapa začala desivým hromadným dojazdom. Dylan Groenewegen špurtoval tak, že pritlačil k bariéram Fabia Jakobsena a pár metrov pred páskou ho následne nekompromisne poslal do nich. Pretekár Deceunincku cez ne preletel a pár metrov za nimi ešte tvrdo zrazil k zemi cieľového rozhodcu. Oboch museli s kritickými zraneniami previesť do nemocnice, kde niekoľko dní strávili v kóme. Zlomeniny kľúčnych kostí si okrem nich privodili aj samotný Dylan Groenewegen, ktorý daný pád zavinil a Marc Sarreau z FDJ.
 

 
 
Hromadný pád sa v nasledujúcich hodinách stretol s množstvom reakcií. Patrick Lefevere sa o Groenewegenovi vyjadril ako o nebezpečnom kriminálnikovi. Remco Evenepoel poznamenal, že by mal holandský šprintér dostať doživotný dištanc.
 
Simon Geschke, pretekár tímu CCC, si naopak kládol otázku, prečo organizátori každý rok umiestňujú cieľ etapy v tom istom klesaní na úzkej ceste, do ktorého sa cyklisti vyrútia rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu. Cyklisti okrem toho upozornili aj na fakt, že bariéry neboli dobre spojené, keďže po páde Jakobsena sa rozleteli smerom na cestu a spôsobili tým pád aj ďalších pretekárov.
 
Medzinárodná cyklistická únia (UCI) Groenewegenov nebezpečný šprint odsúdila a disciplinárna komisia ho v novembri suspendovala na ďalších 6 mesiacov.
 
Pozornosť fanúšikov následne upútal ďalší hororový pád jazdca Quick-Stepu. Remco Evenepoel si na IL Lombardia trúfal v dobré umiestnenie, no jeho púť skončila predčasne kvôli desivému pádu z mosta. Remco urobil chybu v zjazde z Muro di Sormano, ktorá mala fatálne následky. Vyletel z cesty a tvrdo dopadol zem. Spôsobil si početné zranenia, vrátane zlomenej panvy a pohmoždených pľúc, ktoré si vyžiadali dlhú rekonvalescenciu a predčasný koniec sezóny.
 

 
 
Na totožnom podujatí spadol aj líder Bory Max Schachmann. Na rozdiel od Evenepoela si svoj pád sám nezavinil, no doplatil na chybu organizátorov. Tí nechali na trať vojsť čierne BMW, ktorému sa Schachmann v zjazde nedokázal vyhnúť a po páde si zlomil kľúčnu kosť.
 

 
 
V príprave pred Tour de France popadala väčšina favoritov
 
Primož Roglič, Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann, Thibaut Pinot aj Nairo Quintana okúsili v lete chuť asfaltu. Väčšinu z nich to stálo vysnívané umiestnenia na najväčšom cyklistickom podujatí sveta.
 
Veľkú porciu smoly si ešte pred samotným reštartom odniesol Nairo Quintana. Ten bol pred karanténou vo výbornej forme. Vo februári ukoristil striebro z časovkárskych majstrovstiev Kolumbie a k nemu pridal aj dve celkové víťazstvá z pretekov Okolo Provensalska a Maritimes et du Var. Výbornú formu v horách následne potvrdil na pretekoch Paríž - Nice. V júli mal však nepríjmenú kolíziu s autom, pri ktorej si poranil koleno. V poslednej etape na Dauphiné musel pre jeho bolesti odstúpiť.
 
Na Tour de France to pre neho dlho vyzeralo nádejne, no osudným sa mu stal výstup na legendárny Grand Colombier, ktorý definitívne pochoval jeho ambície na celkový úspech. Na vine bolo jeho pretrvávajúce zranenie, ktoré ho v porovnaní s ostatnými favoritmi do veľkej miery limitovalo. Kolumbíjsky vrchár napokon skončil celkovo sedemnásty a už v polovici septembra sa rozhodol ukončiť svoju sezónu predčasne.
 
 
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
santini rusko nad 100e 560x300
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
 
 
Francúzski fanúšikovia opäť vkladali svoje nádeje do Thibauta Pinota. Ten sa dlho ukazoval vo výbornom svetle, no aj jemu sa napokon prilepila smola na päty. Počas predposlednej etapy na Dauphiné sa nepríjemne ocitol na zemi. Francúzsky pretekár napokon preteky síce dokončil, no pre bolesti chrbta musel vynechať národný šampionát a do začiatku Tour de France sa už nestihol dať plnohodnotne dokopy. Nádej francúzskych fanúšikov túžiacich po domácom pretekárovi v žltom drese, preto vyprchali takmer ihneď.
 
V totožnej etape spadla okrem Francúza aj dvojica jeho súperov Emanuel Buchmann a Steven Kruijswijk. Holandský spolulíder Jumbo-Visma sa pošmykol v zjazde z Col de Plan Bois a musel odstúpiť. Vykĺbil si rameno a privodil niekoľko nepríjemných odrenín, ktoré ho napokon vyradili z Tour de France. Športový riaditeľ holandského tímu mal následne absolvovať vážny rozhovor s organizátormi ASO o nebezpečnom klesaní, ktoré malo obsahovať množstvo výtlkov a voľne rozsypaný štrk.
 
 
buchmann 20 tour po dojazde detail bohfsc
Emanuel Buchmann (© BORA - hansgrohe / Ralph Scherzer)

 
V rovnakom zjazde spadol aj nemecký líder Bory Emanuel Buchmann. Ten skončil vlani na Tour štvrtý a na prípravnom francúzskom etapáku sa ukazoval v dobrom svetle. Jeho nádej však po páde vyhasla. Nemecký vrchár si síce nič nezlomil a na Tour de France napokon odštartoval, no následky zranení mu nedovolili predviesť stopercentné výkony. Spolu s ním spadol aj Gregor Mühlberger, ktorý síce tiež unikol zlomeninám, no v priebehu Tour de France odstúpil.
 
Critérium du Dauphiné bolo skutočne "bohaté" na pády. Po jednom z nich musel odstúpiť aj priebežný líder Primož Roglič. Nevyzeralo to s ním vôbec dobre. Slovinský cyklista však potvrdil svoju schopnosť rýchlej regenerácie a na Tour de France sa narozdiel od svojich konkurentov dokázal vrátiť v plnej sile.
 


 
Smola sa na pretekárov lepila aj v závere ročníka, niektorí ukončili sezónu neplánovane
 
Začiatkom októbra skončila sezóna pre Miguela Ángela Lópeza a Grega Van Avermaeta. Lópezovi vystavila stopka hneď prvá etapa Gira, ktorého sa rozhodol zúčastniť po planých výkonoch z Tour de France. Svojim díslovým motorom v horách mal pôvodne pomáhať Jakobovi Fuglsangovi, no jeho púť skončila hneď v úvodnej časovke. López si počas jednej chvíle nevšimol výtlk alebo kanálový poklop na ceste a počas toho, ako si prechytával ruky do neho vbehol predným kolesom, následne stratil rovnováhu a nebezpečne havaroval. Jeho zranenia si vyžiadali predčasný koniec sezóny a jeho nemastné-neslané výkony počas sezóny mu v Astane zatvorili dvere k novej zmluve.
 

 
 
Greg Van Avermaet spadol počas pretekov v Liegi a privodil si početné zranenia, v dôsledku ktorých zmeškal väčšinu klasík, vrátane pretekov Okolo Flámska. S končiacim poľským celkom sa preto rozlúčil neslávne.
 
Padalo sa aj na Vuelte. V tretej etape okúsil chuť asfaltu víťaz Dauphine Daniel Felipe Martínez a z pretekov sa porúčal. V piatej etape spadol aj Daniel Martin, no privodil si len klasické lišaje a preteky napokon nemal problém dokončiť. Horšie bol na tom Jay McCarthy, ktorý spadol o dva dni neskôr a poranil si koleno. Okrem neho skončila na zemi aj vrchárska nádej UAE Emirates Davide Formolo. Taliansky pretekár napokon nenastúpil do poslednej osemnástej etapy.
 
Po dominantných výkonoch na jednorazových podujatiach si Julian Alaphilippe brúsil zuby na najväčšiu klasikársku korisť tohto roku. Počas pretekov Okolo Flámska si však v jednom okamihu nedal pozor a nepríjemne narazil do odstavenej motorky. Poranil si ruku a tým prišiel o šancu na vytúžený triumf.
 

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop