Do dôchodku sa pobrali špecialisti na mačacie hlavy aj víťazi týždňových etapákov

30.12.2020, 10:00 | Magazín C-I.sk | Jakub Hlubek
Aj po sezóne 2020 sa našlo množstvo cyklistov, ktorí zavesili tretry na klinec a tak ich už v budúcom roku neuvidíme. Michael Albasini sa presúva na stoličku trénera švajčiarskej reprezentácie. Stijn Vandenbergh chce pre zmenu uskutočniť výlety na horskom bicykli a Ianovi Stannardovi pomohli ku koncu kariéry nepríjemné zdravotné problémy. Bicyklu zakýval na rozlúčku aj skúsený Holanďan Pieter Weening.
 
 
Čerstvý štyridsiatnik Michael Albasini sa počas osemnástich sezón medzi mužmi presadzoval najmä na týždňových etapových pretekoch. Rodák z Mendrisia si pripísal celkové víťazstvá na Okolo Katalánska či Tour of Britain. Hneď sedem víťazných etáp ukoristil na Okolo Romandie, pričom to posledné prišlo v roku 2017 po hromadnom šprinte vrchárov. Svoj posledný etapový triumf dosiahol o rok neskôr na Tour des Fjordes, keď v záverečnom dojazde pokoril aj typických šprintérov ako Fabia Jakobsena či Kristoffera Halvorsena. Aj vďaka tomu si zo Škandinávie odniesol celkový triumf. Počas kariéry predvádzal výborne výsledky aj na jednorázovkách. Za zmienku stoja víťazstvá na Coppa Agostoni, dva triumfy na GP du Canton d’Argovie či víťazstvo na Tre Valli Varesine spred šiestich rokov. Jeho ďalšie kroky povedú ku koučingu, nakoľko sa od budúceho roku stane trénerom švajčiarskej reprezentácie. „Je to pre mňa príjemná výzva v pravý čas. Teším sa, že budem môcť odovzdávať vedomosti, ktoré som ako cyklista nazbieral“ povedal účastník štrnástich Grand Tour pre švajčiarsku cyklistickú federáciu, kde bude pracovať spoločne s otcom. „Spolupráca otca a syna je určite niečo zvláštne, ale pre mňa to nie je nič neobvyklé, pretože pracujeme v tom istom odbore a máme medzi sebou profesionálne vzťahy. Je veľkou výhodou ho mať pri sebe, pretože môžem ťažiť z jeho skúseností“ dodal.
 
 
albasini 2017 podium baskickof
Michael Albasini (© Itzulia Basque Country 2017)
 
 
Na zoznam cyklistických dôchodcov sa pridal aj Talian Enrico Gasparotto, ktorý tento rok získal aj švajčiarske občianstvo. Niekdajší pretekár Astany, Wanty – Groupe Gobert či Bahrajnu ukončil svoju bohatú kariéru v drese NTT. Najväčšie úspechy dosiahol osemnásobný účastník Gira na Amstel Gold Race, kde dvakrát vyhral a dvakrát bol tretí. Naposledy sa dostal na pódium pred dvoma rokmi, keď v závere nestačil na svojich kolegov z tejto sezóny Michaela Valgrena a Romana Kreuzigera. Darilo sa mu aj na Liége – Bastogne – Liége, z najstaršieho monumentu si v roku 2012 odniesol bronz. Svoje kvality predvádzal aj na etapových pretekoch. Pred dvanástimi rokmi sa radoval z celkového víťazstva na Tirreno – Adriatico a k tomu pridal jednu víťaznú etapu. Na Instagrame sa v obsiahlom statuse obzrel za svojou cyklistickou kariérou a poďakoval svojim kolegom za podporu pri radostných chvíľach, ale aj v ťažkostiach. „Cyklistika bola mojim životom posledných dvadsať rokov – šestnásť ako profesionál a štyri ako pretekár do 23 rokov. Bola to dlhá cesta, počas ktorej som cestoval po svete, spoznával rôzne kultúry, stretával sa s úžasnými ľuďmi a nadväzoval úprimné a hlboké priateľstvá“ uviedol majster Talianska z roku 2005 s tým, že teraz bude mať viac času na svoju rodinu. 
 
Na dlažobných klasikách sa bude musieť tím AG2R La Mondiale (od budúceho roku AG2R Citroën Team) zaobísť už bez Stijna Vandenbergha. Držiteľ striebra a štvrtého miesta na Omloop Het Nieuwsblad si pripísal aj štvrtú priečky na Okolo Flámska, E3 BinckBank Classic či na Gent – Wewelgen. Celkový bronz si pre zmenu odniesol z Baloise Belgium Tour spred štyroch rokov. Niekdajší pretekár Kaťuše či Quick Stepu pôsobil v posledných rokoch najmä ako dôležitý domestik pre Olivera Naesena. 36-ročný Belgičan ohlásil svoj definitívny koniec na konci novembra. Pôvodne chcel potiahnuť na ceste ešte jednu sezónu, no pre denník Het Laatse Nieuws priznal, že sa mu nepodarilo zohnať zamestnávateľa. Dvojnásobný účastník Starej dámy už vie, čo bude robiť na cyklistickom dôchodku. „Budem si užívať voľný čas, ktorý som nikdy nemal. Chcem svoju dcéru vidieť častejšie. Doteraz bola so mnou každé dva týždne, no nie vždy sa to podarilo“ povedal s tým, že na bicykel určite nezanevrie. „Chcel by som podniknúť viac výletov, napríklad do Thajska. Chcel by som absolvovať aj túru na horských bicykloch po Maroku. Horský bicykel ma baví ešte viac ako cesťák, pretože sa s ním dá jazdiť aj po vidieku“ dodal.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Svoj odchod z pelotónu ohlásil aj ďalší špecialista na mačacie hlavy Jürgen Roelandts. Niedajší pretekár Quick Stepu, Lotta Soudal či BMC prežil posledné dve sezóny v drese Movistaru. Do pamäti fanúšikov sa Belgičan zapísal najmä tretím miestom na Okolo Flámska z roku 2013 a ďalším bronzom, ktorý dosiahol na Miláno – San Remo o tri roky neskôr. Vtedy ho predbehol len Fabian Cancellara a náš Peter Sagan. Etapové víťazstvá si Roelandts pripísal aj na Okolo Poľska a Okolo Luxemburska. Počas svojej kariéry získal osem triumfov a jeho posledným vystúpením bola piata etapa na BinckBank Tour, ktorú nedokončil vinou kolízie, pri ktorej si poranil rameno. „Cyklistike som sa venoval od mojich dvanástich rokov, čo je celkovo dvadsaťštyri sezón. Kvôli okolnostiam a zraneniam však nie som schopný súťažiť na najvyššej úrovni“ uviedol majster Belgicka z roku 2008 pre tímovú stránku a dodal, že je hrdý na úspechy, ktoré dosiahol počas kariéry.
 
Jarná kampaň a preteky ako Paríž – Roubaix, Okolo Flámska či Gent – Wewelgem budú ochudobnené aj o Iana Stannarda. Dlhoročný člen Ineosu, ktorého jeden holandský komentátor v minulosti nechcene pomenoval Iron Stannard, musí opustiť brány cyklistiky kvôli zdravotným problémom. Dvojnásobnému víťazovi Omloop Het Nieuwsblad vlani diagnostikovali ochorenie reumatoidnej artritídy, ktoré spôsobuje zápal kĺbov. Brit dlhodobo bojoval s bolesťami zápästia, kolien, členkov a od opakovaného otvorenia sezóny v auguste pretekal iba na Okolo Poľska. „Som sklamaný, že musím skončiť, ale je to správne rozhodnutie pre moje zdravie a moju rodinu. Tento rok sme skúmali všetky možnosti liečby, ale na pretekoch som videl, že moje telo nie je schopné podať výkon na úrovni“ povedal sklamaný Stannard, ktorý bol pri troch tituloch Chrisa Frooma na Starej dáme a dvoch celkových víťazstvách na Vuelte.
 
 
stannard 2016 smeje sa SweetSpot
Ian Stannard (© SweetSport)
 
 
Už druhýkrát ohlásil odchod do dôchodku Pieter Weening. Bývalý pretekár Rabobanku, Oricy alebo prokontinentálneho Roompotu sa tento rok vrátil v drese Trek – Segafredo na Giro, aby podporil Vincenza Nibali na ceste za ďalším titulom. Holanďan sa v Taliansku dlho nezdržal. V štvrtej etape skončil na zemi potom, ako si prevzal bidon a stratil kontrolu nad bicyklom. Celkový víťaz Okolo Poľska a Okolo Nórska uchmatol počas jeho kariéry aj dve etapové zárezy na Gire a jeden triumf na Tour de France. Za zmienku stojí aj etapové víťazstvo na Okolo Švajčiarska spred štyroch rokov. V rokoch 2018 a 2019 sa predstavil aj na Okolo Slovenska a pred dvoma rokmi prišiel do cieľa na celkovom ôsmom mieste s polminútovou stratou na Juliana Alaphilippa. „Som šťastný za všetko, čo som dosiahol. Vždy som pretekal za skvelé tímy a mal som okolo seba skvelých ľudí. Nesiem si so sebou veľa pekných spomienok na cyklistiky“ povedal účastník šestnástich GT.
 
Okrem vyššie menovaných cyklistov sa na odpočinok pobral aj Adam Hansen, držiteľ rekordu v počte odjazdených Grand Tour v rade. V budúcej sezóne už na bicykli neuvidíme ani Yoanna Offreda, ktorý sa v posledných rokoch zamieraval na úniky na Tour de France, no slušné výsledky dosiahol aj na kockách. Pomerne skoro ukončil kariéru aj víťaz Tour Down Under z roku 2013 Tom-Jelte Slagter, ktorý sa preorientoval na predaj traktorov. Pre rovnaký krok sa rozhodol aj jeho kolega a víťaz etáp na Critérium du Dauphiné a Paríž – Nice Arthur Vichot. V tridsiatich rokoch sa rozhodol ukončiť kariéru aj víťaz Okolo Nórska z roku 2015 Jesper Hansen, ktorého sme mohli vidieť tento rok aj u nás na Okolo Slovenska. Na bicykel si v budúcej sezóne už nesadne ani kolega Petra Sagana Oscar Gatto.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop