Medzi nováčikmi najviac láka Tom Pidcock, pozornosť pútajú čoraz mladší pretekári

20.1.2021, 08:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
Aj v sezóne 2021 sa objavia vo World Tour tímoch mladí borci, ktorí dostanú príležitosť potvrdiť svoj talent v elitnej spoločnosti. Medzi nováčikmi sa profiluje ako najvýraznejšia postava Thomas Pidcocok, ktorého uchmatol celok Ineos - Grenadiers. Tím DSM stavil na 18-ročného Marca Brennera a zaujímaví perspektívni pretekári pribudli aj v zostave Bora - hansgrohe.
 
 
Vyčnievajúca britská hviezda
 
Hoci bude mať Thomas Pidcock v júli len 22 rokov, vzhľadom na jeho talent je prekvapujúce, že sa dostal do zostavy WT len v aktuálne začínajúcom ročníku. Má to niekoľko príčin. Ako najnadanejší jazdec súčasnosti britskej cyklistiky bol okamžite spájaný s tímom Ineos a keďže do jedného z najlepších celkov na svete chcel prestúpiť maximálne pripravený, doprial si dostatok času, aby sa jeho pretekárska kvalita ešte zvýšila. Na druhej strane si chcel čo najdlhšie užiť svoju všestrannosť a kombinovať cestnú cyklistiku s horskou a pri tom sa venovať aj cyklokrosu. Bude zaujímavé sledovať, ako sa popasuje s veľkou konkurenciou v britskom celku, ktorý nikdy predtým nemal zostavu nabitú toľkými hviezdami, ale nepochybujeme, že v Ineose dostane táto budúcnosť nielen britskej cyklistiky špeciálne zaobchádzanie.
 
Na ceste dosiahol najväčší úspech v minulej sezóne na prestížnom etapovom podujatí v kategórii do 23 rokov Giro Ciclistico d'Italia, kde ovládol klasifikáciu s tromi etapovými výhrami a po výborných vrchárskych výkonoch na Mortirole alebo dlhom cieľovom kopci Montespluga. O rok predtým zase ovládol francúzsky etapák Tour Alsace s triumfom na kopci La Planche des Belles Filles. Pidcock je vynikajúci v horách, má na to vhodnú, útlu postavu, ale zároveň je natoľko silný, že v sezóne 2019 dokázal triumfovať na ostrých kockách Paríž - Roubaix v kategórii do 23 rokov. Britský cyklista sa profiluje ako jazdec na celkové poradie, ktorého hlavnou zbraňou budú horské etapy, ale s jeho dynamickým štýlom by sa mal presadzovať aj na klasikách, a očakáva sa, že postupne sa bude zlepšovať aj v časovke. Momentálne prežíva výborné obdobie aj v cyklokrose, keď na podujatí Cyclo-cross Gavere porazil Van der Poela a aj Van Aerta. Aktuálne sa maximálne sústredí na cyklokrosársky svetový šampionát, kde vyzve práve spomínaných borcov, a potom vo februári bude už naplno zarezávať na ceste.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTom Pidcock vyhráva etapu na stúpaní Montespluga
 
 
Thomas Pidcock sa má postupne zaradiť medzi najdôležitejších jazdcov britského zoskupenia a už v tomto ročníku má pripravený kvalitný program. Predstaví sa v Algarve, na otváracom kockovom víkende, Strade Bianche, na OH, kde by rád súťažil na horských bicykloch, Vuelte a svetovom šampionáte. „Po cyklokrosovej sezóne nebudem mať priestor na odpočinok, ale s trénermi sme sa dohodli, že to bude pre mňa dobré riešenie. Chcel by som absolvovať premiéru na GT. Nie však ako líder, ale budem pomáhať tímu, s čím nemám najmenší problém. Vyskúšam si túto záťaž bez tlaku, čo bude pre mňa najvýhodnejšie,“ hovorí Pidcock, od ktorého sa očakáva, že mu nebude trvať príliš dlho, aby v drese Ineosu vybojoval veľký výsledok.
 
                      
Marco Brenner  na nič nečaká
       
Na vývoj mladých jazdcov vsadil tím DSM a podarilo sa mu získať jeden z najvýraznejších talentov súčasnosti Marca Brennera, len 18-ročného nemeckého pretekára, ktorý preskakuje kategóriu do 23 rokov a ihneď smeruje do najvyššej ligy. V tíme DSM sa plánuje rozvíjať ako jazdec na celkové poradie, rád by vyhral Giro alebo Tour, ale obľubuje aj vyzývavé jednorazové preteky, kde súperia proti sebe všestranní borci. „Tím DSM dosahuje vynikajúce výsledky v práci s mladými cyklistami, ktorí pod drobnohľadom odborníkov napredujú. Mojím hlavným cieľom je postupne sa zlepšovať a učiť sa od všetkých okolo mňa. V tomto tíme som na to dostal tie najlepšie možnosti,“ hovoril po podpise zmluvy s nemeckým celkom, ktorý sa neho zameral už pred niekoľkými rokmi, keď už ako junior vynikal vo fyzických testoch medzi rovesníkmi. Tím DSM prezradil, že Brennerove hodnoty VO2 Max sú vyššie, aké mal Jan Ullrich. Marc Brenner je dvojnásobným nemeckým juniorským šampiónom v ITT a v cestných pretekoch, v minulom roku získal striebornú medailu na ME v časovke a rok predtým skončil tretí na MS v ITT, hoci bol oveľa mladší ako jeho súperi. Okrem časovkárskych schopností je silný aj v kopcoch, čo mu vytvára priestor na etapové podujatia a má veľmi rád aj intenzívny cyklokros. Vynechaním kategórie U23 nasleduje Evenepoela alebo Mohoriča a keďže dostal v tíme DSM až 4-ročnú zmluvu, môže napredovať bez akéhokoľvek tlaku. Marco Brenner zaujal aj ďalším krokom, keď už v takomto mladom veku založil nemecký tím pre juniorov, ktorým poskytne priestor pre rozvoj na rôznych podujatiach.
 
V tíme DSM sa predstaví od budúceho roku aj Kevin Vermaerke, 20-ročný americký jazdec, ktorý prichádza po roku strávenom v drese Hagens Berman Axeon. Pozornosť si vyslúžil v sezóne 2019, keď ovládol klasiku L-B-L v kategórii do 23 rokov. „Kevin je neuveriteľný talent a výborný vrchár. Víťazstvo na L-B-L tiež ukazuje, že má v nohách kvalitnú výbušnosť. Som presvedčený, že v našom tíme bude značne napredovať, najmä v horskom teréne,“ povedal o svojom novom zverencovi tréner tímu DSM Matt Winston. Jeho budúcnosť vidí na Grand Tour, ale v najbližšom čase nebude tím DSM na neho tlačiť. Nemecký celok posilní aj 21-ročný nórsky univerzálny borec Andreas Leknessund, ktorý v minulom roku skončil štvrtý na Okolo Slovenska a pravidelne dominuje na nórskych šampionátoch v ITT medzi juniormi a v kategórii do 23 rokov. Jeho všestranné schopnosti podporené výbornou časovkou sú predurčené na etapové podujatia a keďže tento nenápadný cyklista sa už niekoľko rokov vyjazdil v celku UNO-X, okamžite môže dostať na zaujímavých pretekoch aj zodpovednejšie úlohy.
 
 
leknessund 20 okolo melf
Andreas Leknessund .melf.

 
Na scénu prichádzajú motivovaní šprintéri
 
Tím Bora - hansgrohe si vybral nádejného šprintéra a jazdca na celkové poradie. Šprintér Jordi Meeus prichádza do WT ako 22-ročný, ale po štyroch rokoch v kontinentálnom celku SEG Racing Academy s bohatými medzinárodnými skúsenosťami. Belgický jazdec už stihol vyhrať jednorazovku Gooikse Pijl, dve etapy na Czech Tour, raz sa presadil na Giro Ciclistico d'Italia a momentálne je belgickým šampiónom do 23 rokov. V Bore sa bude zveľaďovať po každej stránke a mal by sa stať jedným z najrýchlejších jazdcov  v pelotóne, hoci nemecký celok ho najskôr zapracuje do lead-outu. "Jordi je šprintér, ale tiež dokáže pomáhať tímu. Svoju šancu určite dostane a veríme, že sa môže stať kvalitným šprintérom svojej generácie," opisuje ho Dan Lorang, ktorý má v nemeckom celku na starosti inovácie. Talentom na etapové preteky disponuje taliansky jazdec Giovanni Aleotti, ktorý v Bore môže bez tlaku rozvíjať svoje schopnosti ako národný šampión v kategórii do 23 rokov. Zatiaľ získal len jedno víťazstvo, v roku 2019 ovládol jednorazovku Trofeo Edil c, ale v tej istej sezóne skončil druhý na Tour de l'Avenir a na Pretekoch karpatských kuriérov a v minulom roku obsadil štvrté miesto na Giro Ciclistico d'Italia. Tím Bora - hansgrohe verí, že z neho vyrastie špecialista na etapové podujatia.
 
 
video v clanku ikonka ciernaJordi Meeus triumfuje na belgickom šampionáte U23
 
 
Po šprintérskej stránke zveľadil svoju zostavu Jumbo - Visma. Vybral si iba 19-ročného holandského šprintéra Olava Kooija ktorý už dokázal dravosť a rýchlosť, aby sa mohol presadiť v elitnej spoločnosti. Na začiatku minulej sezóny dominoval na chorvátsko-slovinských jednorazovkách, kde pokoril starších a skúsenejších súperov, plus uchmatol etapu na Coppi e Bartali. "Olav je naozaj mimoriadny talent. V predchádzajúcom ročníku pretekal len v niektorých pretekoch ale ukázal, že je veľmi rýchly a dokáže vyhrávať, čo je dôležité v tomto veku. Len mu prospeje, keď sa posunie v kariére vyššie," hovorí športový riaditeľ tímu Merijn Zeeman. Do júna bude Olav Kooij ešte jazdiť za vývojársky tím Jumbo - Visma, ale potom sa už naplno pripojí k hlavným hviezdam zoskupenia. V zostave sa objaví aj ďalší holandský šprintér, 22-ročný David Dekker, ktorý je synom Erika Dekkera. V roku 2019 ovládol národný šampionát U23, v predchádzajúcej sezóne ovládol dve menšie holandské jednorazovky (na Craft Ster van Zwolle odsunul na druhé miesto Olava Kooija) a v dobrej konkurencii získal tretie miesto na Le Samyn. Do WT vstupuje veľmi motivovaný a počas zimnej prestávky pracoval na svojej kondícii, aby bol stále rýchly aj na konci 5-hodinových pretekov alebo zlepšil svoju odolnosť v kopcoch, aby mu zostala energia na šprint. O výsledky sa chce pokúsiť okamžite, ako bude jazdiť v drese Jumbo - Visma.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Talenty naprieč tradičnými cyklistickými krajinami
 
Ďalšieho perspektívneho vrchára uchmatol tím Lotto - Soudal. Belgický mladík Xandres Vervloesem pôsobil v jeho rozvojovom celku  a po triumfe na dôležitom etapovom podujatí Ronde de l'Isard získal profesionálnu zmluvu. Xandres Vervloesem je typickým jazdcom do kopcov, hoci ako junior dosahoval veľmi dobré výsledky aj na kockových klasikách. O jeho veľkej snahe uspieť svedčí aj to že už ako junior pracoval s osobným trénerom. V celku EF Education - Nippo sa bude chcieť presadiť Diego Camargo, nádejný vrchár, ktorý v jedno roku vyhral mládežnícku a aj seniorskú odnož pretekov Vuelta a Colombia. Určite mu veľmi pomôže, že v americkom celku bude mať pri sebe niekoľko úspešných krajanov, ktorí ho usmernia na začiatku kariéry.
 
Tím UAE Emirates siahol len po 17-ročnom španielskom talente. Juan Ayuso jasne dominuje na španielskej juniorskej scéne, zatiaľ sa ukazuje ako všestranný jazdec, a arabský celok si ho vybral ako svoju novú hviezdu. Podľa predstaviteľov UAE Emirates disponuje Juan Ayuso nielen vynikajúcimi fyzickými parametrami, ale je silný aj po mentálnej stránke. Až do augusta tohto roka bude jazdiť za kontinentálny tím Colpack Ballan a následne sa pripojí k UAE Emirates. Celok Trek - Segafredo si vybral Antonia Tiberiho. Len 19-ročný taliansky pretekár zaujal v sezóne 2019, keď vyhral  MS v časovke juniorov, ale Tiberi je aj vynikajúci vrchár, čo mu otvára cestu na etapové podujatia. Do najvyššej ligy mieri takisto jeho krajan Andrea Piccolo, ktorý bude obliekať dres Astany. Do kazašského celu ho pritiahla osobnosť Giuseppe Martinelliho a bol by veľmi rád, keby dokázal nadviazať v Astane na taliansku stopu jazdcov ako Nibali alebo Aru. Momentálne dosahuje na medzinárodnej scéne dobré výsledky najmä v časovke, ale takisto ako Tiberi sa chce stať jazdcom na GC.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop