História vývoja pretekárskej techniky: Colnago Bititan - Toni Rominger (Giro 1995)

12.5.2021, 21:00 | História vývoja techniky | Martin Fraňo
V histórii pretekárskej techniky pokračujeme ďalším unikátnym pretekárskym kúskom, tentokrát z dielne Colnago. O histórii Colnaga sme už písali v článku o mašine Colnago Mexiko, táto legendárna značka je synonymom najvyššej kvality už desaťročia.  To, že Ernesto Colnago bol majstrom spracovania oceľových rámov, je známe, no neskôr experimentoval aj s iným materiálom, titanom. Práve takýto rám dnes predstavíme. Nie je to však hocijaká mašina, je to jedinečný autentický stroj, na ktorom v roku 1995 v tíme Mapei štartoval na Tour de France legendárny švajčiarsky jazdec Toni Rominger.
Švajčiar sa narodil síce v Dánsku, no vzorne reprezentoval Švajčiarsko, trikrát zvíťazil na španielskej Vuelte (´92, ´93, ´94) a raz na Gire (´95).  Niekoľkokrát zvíťazil na Paris-Nice, Tirreno-Adriatico, či Tour de Romandie. V devaťdesiatych rokoch patril medzi najlepších etapových jazdcov, no zvádzal i súboje o rekord v hodinovke s Miguelom Indurainom a Chrisom Boardmanom. Dvakrát bol držiteľom hodinového rekordu na velodrome v Bordeaux, keď v priebehu niekoľkých dní pokoril 53,832 a neskôr 55,291 km.  Patril medzi skvelých časovkárov, čo bolo predpokladom úspechu na etapových podujatiach. Po nešťastnom zranení kľúčnej kosti ukončil v roku 1997 kariéru, neskôr sa venoval práci v cyklistike ako agent pretekárov. Práve z roku 1995, keď zvíťazil na Gire, pochádza predstavený stroj Colnago Bititan, na ktorom sa predstavil o niekoľko týždňov neskôr na Tour de France, kde skončil ôsmy v drese tímu Mapei. Na Tour kraľoval Indurain, no i ôsme miesto po víťaznom Gire budí veľký rešpekt. Je to ďalší autentický stroj, ktorý vďaka Juremu Kocjanovi a jeho Premium cycling prišiel do predaja pre zberateľov a veru, len sa po ňom zaprášilo a poputoval do súkromnej zbierky. Vďaka Juremu a jeho fotografiám môžeme túto mašinku sprístupniť i našim čitateľom.
Aj keď gro produkcie Colnaga boli špičkové oceľové rámy, najmä top model Master, Ernesto vyrobil viacero modelov rámov z titanu. Titanové zliatiny boli veľmi odolné v čase, kde nemenili vlastnosti, nekorodovali, no veľmi obtiažne sa zvárali, bola nevyhnutná veľmi presná a rýchla práca. Prehriate zvary mali tendenciu praskať, preto bol nevyhnutný veľký cit práce s titanom. Nevýhodou boli i vysoké ceny materiálu, preto sa titan masovo nikdy nepresadil. Navyše, vo svete existovalo veľmi málo výrobcov titánových trubiek, väčšinou sa používali v leteckom priemysle pre svoju antikoróznu vlastnosť a nízku váhu. Aj preto bol titan pre Ernesta výzvou. Navyše model Bititan predviedol i ďalšiu inováciu. Geometria rámu bola klasická talianska, no spodná rámová trubka bola rozdvojená, prakticky sa jednalo o dvojicu tenších trubiek, čo robilo rám unikátnym.

 
I v neskoršom období a použití karbónu experimentoval s dvojitou spodnou rámovou trubkou, bolo to akousi Ernestovou inováciou. Kto iný, ako master framebuilder Ernesto Colnago, bol oprávnený vyrábať na presnosť a zvar náročné titanové rámy. Do dnešného dňa sú práve tieto kúsky zberateľsky ceneným artiklom. I preto, že vlastnosti titanu sú i dnes cenené. Rám je veľmi pohodlný i ľahší ako oceľová vtedajšia konkurencia. Samozrejme sa nejedná o čistý titan, ale to titánové špeciálne zliatiny.
Prevedenie s absolútnou čistotou práce zvarov a laku je pre každý Colnago rám príznačné. Aj napriek tomu, že mnohé firmy titánové rámy len lakovali priehľadným lakom, aby sa zvýraznila typická šedá titánová farba, u Colnaga a jeho superšpičkovej kvalitnej lakovacej práci zvolili prácu s farbami na povrchu v kombinácii s farbou titanu na vidlici. Práve finálne lakovanie jemnými nádhernými detailnými linkami a vzormi Colnaga, výrazne odlišovalo firmu s inými firmami, vo svojej dobe len ťažko našlo konkurenciu.
Mašinka tímu Mapei a jeho lídra je osadená sadou Shimano Dura Ace. Jednalo sa o osemrýchlostnú verziu, vlastne prvú sadu, ktorá prišla na trh so systémom Dual Control, teda integrovaným radením do brzdových pák. Týmto krokom prinieslo Shimano do cestnej cyklistiky nový štandard radenia, ktorý umožňoval prehadzovať i brzdiť zároveň, čím sa zvyšovala rýchlosť prehadzovania a bezpečnosť.
Mnohí fanúšikovia Shimana považujú práve túto prvú Dual Control sadu za najestetickejšiu v histórii. Brzdy používali už dvojčapové prevedenie, čo podstatne zvýšilo brzdný účinok. Rovnako Shimano začalo používať namiesto skrutkovacieho voľnobežného koliečka v súčasnosti štandardný orech, na ktorý sa pastorky nasúvali a zaisťovali maticou, čo bolo opäť inováciou. Samozrejme v deväťdesiatych rokoch bola sada vyrobená kompletne z kovových, prevažne aluminiových zliatín. Zaujímavosťou sú pedále, ktoré firma Shimano vyrábala po vzore Looku a jeho patentu.
V deväťdesiatych rokoch sa ešte len pomaličky začínalo so zapletanými setmi kolies, klasikou boli 32 špicové kolesá, zapletené na náboje sady, v našom prípade Shimano Dura – Ace náboje a taliansky Fir Quasar ráfiky.  Kombináciu predstavca a riadítok zabezpečovalo talianske ITM. Sedlo so signovaním Colnago vyrobila talianska firma Selle Bassano.
Titánové rámy do dnešného dňa budia pozornosť a stále majú svoju klientelu. Je to dané najmä jedinečnými vlastnosťami tohto vzácneho kovu. Táto exkluzívna mašina navyše vonia históriou veľkého pretekania jedného z najlepších pretekárov deväťdesiatych rokov. Stroj síce nesie zuby použitia, no stále je v exkluzívnom stave. Znova chcem poďakovať Juremu Kocjanovi, bývalému slovinskému profesionálovi, ktorý sa venuje reštaurovaniu, predaju a sprostredkovaniu podobných exkluzívnych strojov pre verejnosť a zberateľov v Premium cycling za poskytnutie fotografií do nášho seriálu, v ktorom budeme pokračovať nemenej exkluzívnymi kúskami.
fotogaleria ikonkaColnago Bititan - Toni Rominger (© Jure Kocjan)
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18
Fotografia 1 z 18

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop