Reakcie: Peter Sagan po triumfe poďakoval menovite tímovým kolegom, Gaviria cíti povzbudenie

17.5.2021, 21:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Usilovná práca domestikov Bory napokon priniesla vytúžené ovocie v podobe triumfu Petra Sagana a ten sa na svojom instagrame zároveň všetkým menovite poďakoval. Jeho súperi v cieli neskrývali sklamanie. Po odstúpení Caleba Ewana si verili na lepší výsledok. Fernando Gaviria však chlapsky uznal, že si Sagan za svoj výkon víťazstvo zaslúžil.
Peter Sagan sa v cieli radoval s tímom (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Aj dnešnú etapu si tvrdo odpracovali tímoví kolegovia Petra Sagana a ten sa im v závere odvďačil najlepším možným spôsobom. Bolo vidieť, že mu z pliec opadla ťarcha a od stredy sa mu už bude jazdiť o poznanie jednoduchšie.
"Dnešok bol pre celý tím veľmi dobrým dňom. Veľké poďakovanie za fantastické úsilie patrí mojím spolujazdcom. Vydali sme zo seba maximum a všetci tvrdo pracovali, aby sme etapu urobili náročnejšou," napísal Sagan na svoj instagramový profil a v samostatných príspevkoch dokonca ocenil prácu každého z nich.
Peter Sagan na pódiu (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
"Podarilo sa nám zbaviť niektorých šprintérov, ale aj tak ich do finále zostalo ešte dosť. Keď sa ide celý deň vysoké tempo, záver je pre mňa ľahší. V prvých etapách tohto Gira som mal tiež celkom dobré nohy, ale ak je prvých 150 km ľahkých, je pre mňa náročnejšie poraziť čistých šprintérov. Od dnes mám cyklaménový dres, ale Giro je ešte dlhé a sme iba v polovici. Uvidíme postupne deň po dni, že čo sa nám podarí dosiahnuť," uviedol Sagan.
Fernando Gaviria ukázal v samom závere značné zlepšenie oproti predchádzajúcim dňom. Tentokrát svoj šprint neunáhlil a mal aj dobrú pozíciu, no na Petra Sagana nedosiahol. "Sagan bol dnes veľmi silný a výhru si zaslúžil. Moja kondícia je dobrá. Ako šprintérovi sa mi však ťažko hovorí, či som skutočne spokojný s výkonom, ak nevyhrám. Cítim, že sa postupne zlepšujem a aj v druhom týždni budem hladný po víťazstvách," povedal Gaviria pre tímový web UAE Emirates.
Duel Sagana s Gaviriom (© LaPresse/Massimo Paolone)
Mierne sklamaný bol v cieli Davide Cimolai. Taliansky šprintér, ktorý by podľa slov Ľudovíta Lučaniča v septembri mohol štartovať aj na slovenských cestách, mal dnes vysoké ambície. "Dnes som veľmi túžil zvíťaziť. Dvakrát som už skončil druhý a tentokrát tretí. Som však šťastný aj za tretiu priečku, najmä po tom, ako môj tím po poslednom stúpaní pracoval na čele. Bol to perfektný deň, chýbalo tomu už len víťazstvo," poznamenal šprintér izraelského celku. "Stále ešte zostávajú príležitosti na šprint a pevne verím, že sa mi aspoň raz podarí uspieť. Jedna z etáp dokonca končí v mojom rodnom regióne," vyjadril sa.
Po odstúpení Caleba Ewana dostal v tíme Lotto Soudal šancu Stefano Oldani. Taliansky jazdec nepatrí k šprintérom. Typologicky preferuje klasiky, no v dnešnom dojazde sa dobre zorientoval, mal aj potrebnú rýchlosť a to mu dnes stačilo na pekné štvrté miesto. "Giro sú náročné preteky, v ktorých je ťažké umiestniť sa v prvej päťke. Som veľmi spokojný s mojim dnešným výsledkom. Nestalo by sa tak bez pomoci tímu. Najmä Harm Vanhoucke ma veľmi prekvapil svojim leadoutom," pochválil svojho kolegu Oldani.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na rýchlostnej prémii zviedli nečakane napínavý súboj Egan Bernal a Remco Evenepoel. Úspešnejší bol napokon mladší Belgičan, no oproti jazdcovi Ineosu si napokon polepšil len o jednu sekundu. "Nemal som v pláne útočiť. Cítil som však príležitosť a musel som reagovať na Remcov pohyb. Zobral som nakoniec iba jednu sekundu, ale nestála ma veľa síl," vyjadril sa Bernal.
"Sme tu aj preto, aby sme si užili preteky. Dnes to bolo na papieri jednoduchšie ako v realite. Bora však odviedla skvelú prácu a od posledného stúpania nepoľavili. Zajtra počas voľného dňa ešte trocha potrénujem a pripravím sa na veľmi dôležitú etapu, ktorá príde v stredu," uzavrel súčasný držiteľ ružového dresu.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 03:10:56 100
2. GAVIRIA Fernando UAE Team Emirates 00:00 40
3. CIMOLAI Davide Israel Start-Up Nation 00:00 20
4. OLDANI Stefano Lotto Soudal 00:00 12
5. VERMEERSCH Gianni Alpecin - Fenix 00:00 4
6. DE BONDT Dries Alpecin - Fenix 00:00
7. VENDRAME Andrea Ag2r Citroën Team 00:00
8. ALBANESE Vincenzo EOLO-KOMETA 00:00
9. VIVIANI Elia Cofidis, Solutions Crédits 00:00
10. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BERNAL Egan Ineos Grenadiers 38:30:17 20
2. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:14
3. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 00:22
4. CICCONE Giulio Trek - Segafredo 00:37
5. VALTER Attila Groupama - FDJ 00:44
6. CARTHY Hugh EF Education - Nippo 00:45
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:46
8. MARTIN Daniel Israel Start-Up Nation 00:52
9. YATES Simon Team BikeExchange 00:56
10. FORMOLO Davide UAE Team Emirates 01:02
115. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 01:18:26
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 108
2. GAVIRIA Fernando UAE Team Emirates 91
3. CIMOLAI Davide Israel Start-Up Nation 91
4. MERLIER Tim Alpecin - Fenix 83
5. VIVIANI Elia Cofidis, Solutions Crédits 79
6. NIZZOLO Giacomo Qhubeka ASSOS 76
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BOUCHARD Geoffrey Ag2r Citroën Team 51
2. BERNAL Egan Ineos Grenadiers 48
3. MÄDER Gino Bahrain Victorious 44
4. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo 23
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo 20
6. GOOSSENS Kobe Lotto Soudal 18
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Ineos Grenadiers 38:30:17
2. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:14
3. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 00:22
4. VALTER Attila Groupama - FDJ 00:44
5. MARTINEZ Daniel Ineos Grenadiers 01:13
6. FOSS Tobias Jumbo - Visma 02:23

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop