Reakcie: Bernal priznal slabší deň, Yates si praje pekné počasie, Evenepoel odstupuje

26.5.2021, 21:30 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Sedemnásta etapa priniesla ďalšie súboje najsilnejších vrchárov na podujatí. Egan Bernal priznal slabší deň a povedal, že ružový dres chce vyhrať s akýmkoľvek náskokom. Daniel Martin porovnal Giro k jazde na horskej dráhe a Simon Yates ocenil pekné počasie. Po páde odstúpil Remco Evenepoel.
Daniel Martin predviedol v dnešnej etape úctyhodný výkon. Pred záverečným kopcom to na jeho víťazstvo nevyzeralo, no Ír si malý náskok napokon udržal až do cieľa. V cieli žiaril šťastím: "Celý čas som presne vedel, čo sa za mnou deje z tímového auta a potreboval som dôjsť na hranicu dvoch kilometrov pred cieľom, kde to už bolo jenoduchšie. Dôležité bolo určiť si správne tempo v tých najprudších pasážach, aby potom ostali sily ešte aj do záveru a potom už len do toho dať všetko," vravel v cieli Martin. 
Triumf Daniela Martina (© LaPresse/Massimo Paolone)
"Nemôžem uveriť ako to napokon dopadlo. Toto Giro je pre nás ako jazda na horskej dráhe. Už v prvej etape sme stratili Neiladsa, potom sme mali ružový dres u De Marchiho, ale potom sme stratili aj jeho. Potom prišli rôzne druhé a tretie miesta. Teraz sa nám podarilo vyhrať. Ani neviem ako sa mi to podarilo udržať až do cieľa. Je to úžasné," povedal.
Voľný deň očividne padol vhod Simonovi Yatesovi, ktorý sa v záverečnom stúpaní blysol. Nestačil na neho ani dovtedy suverénny Egan Bernal. "Zaútočil som a spočiatku som si ani neuvedomil, že som striasol Egana. Keď som to zistil, šiel som úplne naplno a snažil som si vybudovať čo najväčší odstup," vyjadril sa Yates.
"Nikomu z tímu sa nepodarilo dostať do úniku, no ja som si veril a chcel som v tejto etape zvíťaziť. Moji tímoví kolegovia sa preto pre mňa obetovali a odviedli skvelú prácu. Prvých 60 kilometrov však nemuseli pracovať, a to nám uľahčilo situáciu. Dúfam, že počasie zostane také, aké bolo dnes. Zakaždým keď pršalo som sa necítil dobre. Preto si veľmi prajem, aby už bolo pekne a nepršalo," povedal.
Simon Yates (© LaPresse/Fabio Ferrari)
K Yatesovmu výkonu sa v krátkosti vyjadril aj športový riaditeľ tímu Bike Exchange Matt White: "Simon sa dnes cítil veľmi dobre a na svojich súperov získal dôležitý čas. Po voľnom dni sa cíti dobre a jeho forma by v nasledujúcich etapách mala gradovať. Radi by sme vyhrali etapu, no Daniel Martin bol dnes jasne najsilnejší. Preteky nekončia, stále máme pred sebou náročné horské etapy."
Egan Bernal ukázal po prvýkrát slabú chvíľu. Tá ho však nestála zásadné problémy a Kolumbijčan napokon udržal svoj náskok na druhého Carusa vysoko nad dvomi minútami. Simon Yates a ďalší však dostali signál, že boj o ružovú ešte stále nie je úplne stratený.
"Dnešok bol pre mňa veľmi ťažký. Posledné kilometre boli do veľmi prudkého stúpania. Snažil som sa nasledovať Yatesa, no bol dnes silnejší ako ja," priznal otvorene Bernal.
"Do cieľa som napokon prišiel spoločne s Damianom Carusom, ktorý mi je v celkovom poradí najbližšie, takže som spokojný. Yates bol dnes silnejší, no aj tak som na neho nestratil veľa času. Nemal som dobrý deň, no napokon som na druhého Carusa nestratil žiaden čas a oproti Yatesovi mám ešte značnú časovú výhodu. Do Milána je ďaleko a ja budem bojovať. Je mi však jedno či vyhrám o dve minúty alebo o jednu. Podstatné je pre mňa to víťazstvo," vyjadril sa Bernal.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Do nepríjemného pádu sa dnes zaplietla trojica veľkých mien. Dve z nich pochádzajú zo stajne Trek Segafredo a mrzieť to musí najmä Giulia Cicconeho, ktorý mal veľmi sľubné postavenie v poradí. Stále zostáva v najlepšej desiatke, no jeho ďalšie pokračovanie na podujatí zostáva otázne.
"V najbližších hodinách budeme monitorovať zdravotný stav troch našich jazdcov a tímový lekár spraví následne zajtra ráno rozhodnutie o ich ďalšom pokračovaní," píše sa v oficiálnom vyhlásení tímu Trek Segafredo.
Lekárske ošetrenie potreboval po páde aj Remco Evenepoel. Belgičan etapu dokončil v obkolesení svojich tímových kolegov, no ani jeho ďalšie pokračovanie zatiaľ nie je isté. V neskorovečerných hodinách zverejnil Quick-Step správu o jeho odstúpení.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Veľmi dobrý deň mal, naopak, Joao Almeida a v Deceunincku už musia poriadne ľutovať, že ho v predchádzajúcich etapách zakaždým stiahli k trápiacemu sa Evenepoelovi. Napriek zakopnutiu v jednej z prvých horských etáp mohol Portugalčan bojovať prinajmenšom o stupne víťazov.
"Dnes som už nedokázali spraviť viac. Cítil som sa veľmi dobre. Moji spoluhráči ma dostali v údolí pred posledným výstupom na dobrú pozíciu a ja som bol pripravený to vyskúšať. Ak mám byť úprimný, neočakával som, že sa mi podarí spraviť takú medzeru, no to sa vo výsledku stalo a posunul som sa v celkovom poradí. Dodáva mi to motiváciu do ďalších etáp," povedal Almeida.
Výsledky 17. etapy
1. MARTIN Daniel Israel Start-Up Nation 04:54:38 100
2. ALMEIDA Joao Deceuninck-Quick Step 00:13 40
3. YATES Simon Team BikeExchange 00:30 20
4. ULISSI Diego UAE Team Emirates 01:20 12
5. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:20 4
6. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:23
7. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 01:23
8. PEDRERO Antonio Movistar Team 01:38
9. BILBAO Pello Bahrain Victorious 01:43
10. BENNETT George Jumbo-Visma 02:21
128. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 36:28
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 71:32:05
2. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 02:21
3. YATES Simon Team BikeExchange 03:23
4. VLASOV Aleksandr Astana-Premier Tech 06:03
5. CARTHY Hugh EF Education-NIPPO 06:09
6. BARDET Romain Team DSM 06:31
7. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 07:17
8. ALMEIDA Joao Deceuninck-Quick Step 08:45
9. FOSS Tobias Jumbo-Visma 09:18
10. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 11:06
116. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 03:39:05
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 135
2. CIMOLAI Davide Israel Start-Up Nation 113
3. GAVIRIA Fernando UAE Team Emirates 110
4. VIVIANI Elia Cofidis 86
5. DE BONDT Dries Alpecin-Fenix 63
6. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 59
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BOUCHARD Geoffrey AG2R Citroën Team 180
2. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 109
3. MARTIN Daniel Israel Start-Up Nation 79
4. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 53
5. FORTUNATO Lorenzo EOLO-KOMETA 52
6. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 41
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 71:32:05
2. VLASOV Aleksandr Astana-Premier Tech 06:03
3. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 07:17
4. ALMEIDA Joao Deceuninck-Quick Step 08:45
5. FOSS Tobias Jumbo-Visma 09:18
6. VALTER Attila Groupama-FDJ 35:12

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop