Rok vo svete šprintérov: Cavendish dominoval na Tour de France, šprintéri tímu Alpecinu počas celého roka

9.11.2021, 00:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Rok vo svete šprintérov: Cavendish dominoval na Tour de France, šprintéri tímu Alpecinu počas celého roka
Šprint na Tour de France (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

Medzi šprintérmi sa vrátil na svoju najlepšiu úroveň Mark Cavendish, ktorý na TdF získal zelený dres so štyrmi etapovými výhrami. Po zranení sa dostal do výbornej formy aj jeho kolega Fabio Jakobsen a vynikajúci ročník prežili najrýchlejší pretekári tímu Alpecin – Fénix. Peter Sagan vyhral bodovaciu súťaž na Gire a počas sezóny sa v hromadných dojazdoch presadil trikrát.
V Quick-Stepe sa šprintérom vždy darí
Mark Cavendish dosiahol v ročníku desať víťazstiev. V prvej časti sezóny nič nenasvedčovalo, že môže zažiariť na Tour de France. Pred francúzskymi pretekmi vyhral štyri etapy na Okolo Turecka, ale na Starej dáme bol jasne najrýchlejší a dominoval v hromadných šprintoch. Britský šprintér využil perfektnú tímovú prácu Quick-Stepu a v koncovkách robil všetko správne, aby mohla vyniknúť jeho maximálna rýchlosť. Na TdF sa mal pôvodne predstaviť v belgickom tíme Sam Bennett, ktorý predtým vyhral etapy na UAE Tour a Paríž – Nice. Potom sa však írsky jazdec ľahko zranil a napokon sa nepohodol so šéfom tímu, čo znamenalo jeho koniec v tíme.
video v clanku ikonka ciernaŠtvrtá výhra Marka Cavendisha na TdF 2021  
Belgický celok sa môže v nasledujúcich rokoch spoľahnúť na Fabia Jakobsena, ktorý sa po náročnom období dostal späť do formy a nabral aj sebavedomie potrebné pre hromadné šprinty. Holandský cyklista začal pretekať len v apríli, prvý triumf dosiahol v júli na Tour de Wallonie a najlepšie momenty prežil na Vuelte. Vyhral tri etapy, dvakrát skončil druhý a ovládol bodovaciu súťaž, čo muselo byť pre 25-ročného pretekára obrovským povzbudením.
Merlier s Philipsenom na vysokej úrovni
V tíme Alpecin – Fenix dosiahli po deväť triumfov Tim Merlier a Jasper Philipsen. Merlier sa zaradil k najrýchlejším jazdcom na svete, keď vyhral po jednej etape na Gire aj Tour, plus pridal k tomu triumfy na Benelux Tour alebo menších belgických klasikách. Merlier bol v tomto roku veľmi rýchly a keď sa dostal do šprintu v správnej pozícii, mohol vyzvať na priamy súboj akéhokoľvek protivníka. Philipsen si udržal kvalitnú výkonnosť počas celého roka, ale výsledky prišli len v druhej časti. Na TdF sa dostal až šesťkrát na stupne víťazov, ale nezvíťazil, no potom dosiahol dve výhry na Vualte a uspel aj na prestížnej jednorazovke Eschborn - Frankfurt. Obaja šprintéri sa stali dôležitou súčasťou tímu Alpecin – Fenix a aj v nasledujúcom roku môžu byť rovnako úspešní na tých najväčších podujatiach.
Deväť víťazstiev dosiahol aj Arnaud Démare, ale ani jedno nepatrilo do kategórie World Tour. Jazdec tímu FDJ neuspel na Tour ani Vuelte, nedarilo sa mu na jarných klasikách a etapový triumf nezískal ani na domácom Paríž – Nice. Darilo sa mu však na menších pretekoch ako Boucles de la Mayenne, kde získal celkový titul s tromi etapovými výhrami, alebo na Okolo Valencie. Najväčší úspech dosiahol na konci sezóny, keď bol najrýchlejší na Paríž – Tours, ale ani týmto víťazstvom sa nepriblížil k výkonnosti, ktorú predvádzal v roku 2020.
Arnaud Démare (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Ewan nesplnil svoju misiu, Vivianimu nesadol Cofidis
Caleb Ewan mal ambiciózne plány – vyhrať etapu na každej GT. Na Gire sa presadil hneď dva razy, ale ďalší priebeh jeho sezóny ovplyvnil pád vo štvrtej etape na Tour, po ktorom sa už nedokázal dostať do želanej formy. Medzi jeho najväčšie úspechy v roku tak patrili aj etapové triumfy na UAE Tour či Baloise Belgium Tour. V celku Bora – hansgrohe sa ocitol v zložitej situácii Pascal Ackermann. V prvej časti ročníka nemal výsledky, stratil dôveru tímu a z toho dôvodu sa nepredstavil ani na jednej GT. V druhej polovici ročníka sa zlepšil a získal etapové triumfy na Sibiu Tour, Settimana Ciclistica Italiana a Deutschland Tour.
Elia Viviani ani počas druhého roka v Cofidise nepredviedol očakávané výkony. Taliansky šprintér skončil na Gire len dvakrát tretí a vôbec sa mu nedarilo ani na týždňových etapových pretekoch. Dve etapy sa mu podarilo ovládnuť na Adriatica Ionica Race a môže byť maximálne spokojný, že s ním podpísal zmluvu tím Ineos. Jeho krajan Giacomo Nizzolo odštartoval sezónu sľubne výhrou na Clasica de Almeria, ale potom pokračoval v smoliarskych výkonoch, keď síce podával dobré výkony, ale na tých najlepších to nestačilo. Satisfakciu zažil na Gire, keď v trinástej etape vyhral hromadný šprint, vďaka čomu môže považovať sezónu za úspešnú.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Groenewegen potrebuje získať istotu, Sagan je stále dobrý v šprintoch
Dylan Groenewegen sa vrátil do súťažného rytmu len na Gire, ale bez potrebnej prípravy nemal šancu podávať adekvátne výkony na talianskej GT. Jeho forma sa postupne o niečo zlepšila, vyhral etapy na Tour de Wallonie a Tour of Denmark, ale na svoju najlepšiu úroveň sa neposunul. Groenewegen bol v plnej forme najrýchlejším jazdcom na svete a má pred sebou náročnú úlohu, aby sa opäť dostal na najvyššiu úroveň a to nielen po fyzickej, ale aj mentálnej stránke.
V tíme UAE Emirates sa nepresadili Fernando Gaviria a Alexander Kristoff. Nórsky šprintér má najlepšie roky za sebou, ale stále dokáže podať v niektorých pretekoch kvalitný výkon. Na Deutschland Tour vyhral dve etapy a svoju odolnosť podporenú skúsenosťami potvrdil šiestym miestom na Okolo Flámska. Gaviria dosiahol len jedno víťazstvo, ovládol tretiu etapu na Okolo Poľska. Sezónu mal vystavanú okolo Gira, ale na talianskom podujatí sa dostal v šprintoch len raz na stupne víťazov. V sezóne mu chýbala rýchlosť aj sebavedomie, no jeho formu výrazne ovplyvnili zdravotné komplikácie.
video v clanku ikonka ciernaVíťazstvo Petra Sagana na Gire
V hromadných šprintoch stále dokáže vyhrávať aj Peter Sagan. Najskôr to potvrdil v šiestej etape na Okolo Katalánska, kde porazil Daryla Impeyho a Juana Molana. Potom sa presadil aj v Romandii, keď na neho nestačil v úvodnej etape Sonny Colbrelli. Slovenský jazdec dosiahol najcennejšie víťazstvo na Gire – v desiatej etape bol rýchlejší ako Fernando Gaviria a Davide Cimolai. Na talianskej GT sa ešte umiestnil štyrikrát v Top 5 a to mu stačilo, aby vyhral bodovaciu súťaž.
 
Náš eshop