Najlepšie momenty sezóny 2021: Paríž – Roubaix na blate, Alaphillipova obhajoba dúhového dresu alebo Pogačarov rozhodujúci útok na TdF

2.1.2022, 09:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V uplynulom ročníku sme sa dočkali upršaného Paríž – Roubaix, čo zákonite vytvorilo epickú edíciu. Julian Alaphilippe obhájil dres svetového šampióna majstrovským spôsobom rovnako ako Tadej Pogačar ten žltý na Tour de France. Skvelé výkony na Starej dáme predvádzali Cavendish s Van Aertom, útokmi počas sezóny bavil Van der Poel, na Amstli sa odohral mimoriadne tesný finiš a Peter Sagan pridal do svojej zbierky ďalší etapový triumf na Gire.
    
Paríž – Roubaix na blate vytvoril nevyspytateľnú a eliminačnú jazdu, ktoré sa nemôže odohrať nikde inde len na týchto drsných kockách. Posilnil sa faktor náhody, vytvorili sa prekvapenia, situácia na trati sa menila prakticky od začiatku pretekov a napokon sa presadili len tí najsilnejší – Colbrelli, Vermeersch, Van der Poel.
video v clanku ikonka ciernaParíž - Roubaix 2021
Julian Alaphilippe získal odvážnym spôsobom svoj druhý dúhový dres. Na zvlnenej trase vytvoril kľúčovú selekciu vyše 60 kilometrov pred cieľom a potom neúnavne nastupoval svojím súperom, až napokon zostal sám na čele pretekov 17 kilometrov pred páskou. Nemal žiadnu taktiku, len chcel uštvať súperov po fyzickej stránke, čím ešte viac umocnil atraktivitu majstrovstiev sveta.
video v clanku ikonka ciernaAlaphilippe na svetovom šampionáte
Tadejovi Pogačarovi stačili na Tour dva kopce, aby demoralizoval konkurenciu. V ôsmej etape využil v chladnom počasí Col de Romme - Col de la Colombiere, súperom v cieli nasadil minimálne 3:20 minút a od toho momentu nemohol nikto ani len pomyslieť na to, že ho vyzlečie zo žltého dresu. Tento Pogačarov výkon patril k vrcholným predstaveniam tretieho tisícročia, ktoré ho dostali na úroveň Armstronga, Contadora či Frooma.
video v clanku ikonka ciernaPogačarov útok v Alpách
Mark Cavendish vyrovnal na Starej dáme rekord Eddyho Merckxa, na najslávnejších pretekoch získal 34 etáp. Štyri triumfy britského šprintéra v minuloročnej edícii prišli ako blesk z jasného neba, veď naposledy sa presadil na TdF v roku 2016 a jeho kariéra nebola odvtedy vôbec oslnivá. Na francúzskych cestách však vytiahol špičkovú maximálnu rýchlosť, ktorá bola podporená skvelým vláčikom Quick-Stepu.
video v clanku ikonka ciernaCavendish vyhráva 13. etapu Tour
Wout van Aert predviedol v plnej miere svoju univerzálnosť na Tour. Vyhral tri etapy na rôznych profiloch. Zvíťazil v horskej etape obsahujúcej dvojnásobný prejazd cez Mont Ventoux, v dvadsiatej etape ovládol časovku a hneď na druhý deň triumfoval v Paríži v hromadnom dojazde. S takýmito schopnosťami musel ohlásiť útok na zelený dres v nasledujúcej edícii.
video v clanku ikonka ciernaVan Aert porazil Cavendisha v Paríži
Mathieu van der Poel vytiahol v ročníku niekoľko parádnych útokov a ten najcharizmatickejší v 5. etape na Tirreno – Adriatico. V chladných podmienkach a na klasikárskom profile s krátkymi, prudkými stúpaniami vyrazil dopredu osamote 52 kilometrov pred cieľom a akciu zakončil víťazstvom. V závere ukázal aj mentálnu silu, keď udržal v cieli len 10-sekundový náskok pred Pogačarom.
video v clanku ikonka ciernaPiata etapa na T-A
Finále Amstel Gold Race rozhodli milimetre a to v takej miere, že rozhodcovia museli hľadať  spôsob, akým určiť víťaza pretekov. Ani klasický foto-finiš nebol vhodnou zárukou. Wout van Aert napokon porazil Toma Pidcocka, rozhodla fotografia z mobilného telefóna.
video v clanku ikonka ciernaAmstel Gold Race 2021
Peter Sagan vyhral desiatu etapu na Gire, čo bol jeho najlepší výsledok sezóny. V hromadnom šprinte porazil Fernanda Gaviriu, keď Bora – hansgrohe využil pred cieľom horskú prémiu a zbavil sa niekoľkých šprintérov.
video v clanku ikonka ciernaSaganova výhra na Gire
Diváčka s transparentom s nápisom "Allez Omi-Opi", ktorá spôsobila hromadný pád v 1. etape na Tour, sa stala jednou z najsledovanejších udalostí pretekov. Fanúšička sa postavila jazdcom do cesty, aby s transparentom pozdravila svojich starých rodičov, zachytil ju Tony Martin a spolu s ním padlo minimálne 30 ďalších jazdcov.
video v clanku ikonka ciernaBizarný pád v 1. etape na TdF
Koniec Miguela Lópeza na Vuelte a aj v tíme Movistar prebehol neštandardne. Kolumbijský cyklista zosadol z bicykla v predposlednej etape, hoci dva dni predtým vyhral kráľovskú etapu pretekov a v GC mu patrila 3. priečka. Príčinou jeho nečakaného odchodu bola nespokojnosť s tímovou taktikou, keď sa na konci etapy neudržal v skupine favoritov a nikto z Movistaru mu nepomohol. Po tomto incidente bolo jasné, že to bolo jeho posledné vystúpenie v drese španielskeho tímu.
 
Náš eshop