Očakávania pred novou sezónou: Pogačar chce získať hetrik na Tour, Ewan dúhový dres, Sagan ďalšie veľké víťazstvo

5.1.2022, 18:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Na Tour de France opäť očakávame slovinský súboj medzi Tadejom Pogačarom a Primožom Rogličom, ale na stratené pozície sa chce vrátiť Ineos. Wout van Aert ohlásil atak na zelený dres a Caleb Ewan sa pokúsi získať titul svetového šampióna na domácich cestách.
Zmení TdF víťaza po dvoch rokoch?
Tadej Pogačar má jasný cieľ – tretíkrát v rade triumfovať na Starej dáme. V predchádzajúcich dvoch edíciách predviedol, že v jeho maximálnej forme sa mu nikto nevyrovná. Ak si udrží tento status, môže napodobniť hegemóniu Chrisa Frooma v rokoch 2015 až 2017. Tím UAE Emirates vhodne doplnil zostavu, ktorá by sa mala predstaviť na Tour vo veľmi kvalitnej verzii, preto bude pre súperov mimoriadne náročné poraziť ho na francúzskom podujatí.
Jeho hlavným vyzývateľom bude Primož Roglič, ktorému sa zatiaľ nepodarilo vybojovať žltý dres na najslávnejších pretekoch. Z hľadiska výkonnosti sa azda ako jediný dokáže priblížiť v kopcoch k svojmu krajanovi, ale v dlhých stúpaniach ani raz nedosiahol taký výkon, aký vytiahol Pogačar pri svojich rozhodujúcich útokoch. Tím Jumbo – Visma tak musí vymyslieť správnu taktiku, aby čo najviac vyťažil z Rogličových silných stránok. V holandskej zostave budeme zvedaví aj na Toma Dumoulina, ktorý ohlásil návrat  na Grand Tour a na Gire sa plánuje presadiť v klasifikácii. Uvidíme, či sa znovu predstaví vo svojej niekdajšej fazóne.
Primož Roglič (© A.S.O. / Fabien Boukla)
Ani tím Ineos nebude chcieť zostať v úzadí na TdF a jeho hlavným tromfom bude Egan Bernal. Po minuloročnej výhre na Gire by mal byť ešte silnejší a britský tím je presvedčený, že Bernal je v kopcoch rovnako dobrý ako Pogačar. To je však len jedna z mnohých podmienok. Oveľa zásadnejšie bude, ako sa kolumbijský jazdec vysporiada s časovkami, v ktorých má Pogačar navrch. Pre tím Ineos tak nezostáva nič iné ako útočná jazda v najťažších etapách a možno sa dočkáme niečoho podobného ako v sedemnástej etape na Vuelte, kde Bernal nasadil útok ďaleko pred cieľom spoločne s Rogličom.
Dôležitá sezóna čaká na Remca Evenepoela. Belgický jazdec má nesporný talent, dosiahol už veľké víťazstvá, preto by už potreboval úspech na Grand Tour, hoci má iba 21 rokov. Zatiaľ to vyzerá tak, že sa predstaví na Vuelte, kde bude mať ambície skončiť na stupňoch víťazov. Jeho bývalý tímový kolega Joao Almeida po prestupe do UAE Emirates takisto verí, že na trojtýždňových podujatiach sa môže umiestniť na pódiu, a za svoj cieľ si tak vybral Giro.
Almeida zažiaril na Gire 2020 (© LaPresse/Marco Alpozzi)
Získajú hlavní favoriti klasikárske monumenty?
Medzi klasikármi predstavil smelé plány Wout van Aert. Jazdec tímu Jumbo – Visma chce byť úspešný na jarných monumentoch a zároveň by  rád získal zelený dres na TdF. Keďže na kockových klasikách zatiaľ nevybojoval skutočne veľký triumf, najskôr sa maximálne sústredí na tieto nevyspytateľné jednorazovky, a potom sa svojou všestrannosťou bude chcieť presadiť v bodovacej súťaži na Starej dáme. Nie je pochýb o tom, že Van Aert je vhodným typom na zelený dres, ale otázkou zostáva, ako sa podarí tímu Jumbo – Visma zosúladiť jeho požiadavky s tými Rogličovými. V každom prípade ambiciózny Van Aert by mal byť lákadlom nasledujúcej edície Tour.
Klasiky spoločne s Tour de France by nemali chýbať v portfóliu Juliana Alaphilippa a Mathieu van der Poela. Obaja sa budú spoliehať na svoje typické útoky, ktorými dokážu rozhodovať preteky, ale nemusí to byť vždy také jednoduché. Na klasikách v taktickej bitke nemusí vždy vyhrať ten najsilnejší a spoločne s Van Aertom sa o tom presvedčili v minulom roku, keď ani jeden z tejto trojice nezvíťazil na monumente. Preto sa od týchto spomínaných cyklistov nebude vyžadovať len perfektná kondícia, ale aj správne taktické myslenie. Zaujímavú výzvu má pred sebou Sonny Colbrelli, ktorý sa v minulej sezóne zaradil k špičkovým klasikárom, vyhral Paríž – Roubaix, a rovnaké výkony sa od neho očakávajú aj tentoraz. Uvidíme, či si taliansky jazdec dokáže udržať „životnú formu“ aj naďalej.
Peter Sagan síce prestúpil do pro-kontinentálneho celku TotalEnergies, ale na dôležitých pretekoch by nemal chýbať. Slovenský jazdec je stále lákadlom pre fanúšikov a organizátorov, preto sa môže sústrediť na jarné monumenty ako aj Tour de France. Dôležité bude, aby sa predtým predstavil aj na kvalitných prípravných pretekoch, aby sa dostal do potrebnej formy. V poslednom čase je totiž konkurencia na klasikách mimoriadne kvalitná a Sagan bude musieť predviesť svoj maximálny výkon, aby s ňou udržal krok. Takisto na TdF prichádza čoraz viac silných cyklistov s rovnakými ambíciami, aké má Sagan. Slovenský jazdec má však stále ideálny „klasikársky“ vek a s pomerne silnou zostavou TotalEnergies bude stále patriť na klasikách a Tour k rešpektovaným, sledovaným jazdcom, ktorí patria k favoritom na stupne víťazov.
Peter Sagan (© A.S.O. / Charly Lopez)
Vyhrá Cavendish rekordnú etapu na Tour?
Medzi šprintérmi v tomto roku určite rezonuje svetový šampionát, ktorý sa odohrá v Austrálii a bude vyhovovať najrýchlejším jazdcom v pelotóne. Toto bude pravdepodobne životná šanca pre Caleba Ewana, ktorý musel dostať pred sezónou obrovskú motiváciu. Jazdec tímu Lotto – Soudal je mimoriadne rýchly a keď bude predvádzať aj také „jednorazové“ výkony ako v minulom ročníku na Poggio, jeho šprintérske obzory sa môžu ešte rozšíriť. A to sa mu bude náramne hodiť na svetovom šampionáte.
Pred novým ročníkom je pod tlakom Fernando Gaviria, ktorému sa v poslednom čase nedarilo a v tíme UAE Emirates mu končí zmluva. V tomto celku sa príliš nepresadil, a kolumbijský šprintér to nebude mať jednoduché ani naďalej, lebo UAE Emirates sa orientuje najmä na GC. Slabšou časťou kariéry si prešiel Elia Viviani, no taliansky jazdec je presvedčený, že po prestupe do Ineosu začne znovu vyhrávať.
Prestup by mal pomôcť aj Dylanovi Groenewegenovi. Tím BikeExchange mu zaručí lepšiu podporu ako Jumbo – Visma a holandský cyklista tak bude mať väčšiu šancu vrátiť sa na svoju úroveň z roku 2019, keď vyhral dve etapy na Tour. Dôležitý ročník čaká aj na Marka Cavendisha. Potrebuje vyhrať ešte jednu etapu na Tour, aby vytvoril historický rekord, musí však predvádzať také špičkové výkony ako v minulom roku, čo nebude pre neho ľahká záležitosť.
 
Náš eshop