Nováčikovia vo WT: Majster sveta do 23 rokov prestúpil do Treku, Bora získala talentovaného 18-ročného Belgičana

17.1.2022, 19:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Filippo Baroncini zvíťazil na svetovom šampionáte do 23 rokov kvalitnou koncovkou a Trek - Segafredo v ňom spozoroval klasikársku perspektívu. Belgický cyklista Cian Uijtdebroeks zaujal Boru – hansgrohe útočným štýlom pripomínajúcim Remca Evenpoela, do tímu EF Education mieri holandský šprintér Marijn van den Berg, ktorý vyhral v minulom roku na Tour de l'Avenir tri etapy.
Taliansky klasikár s kvalitnou ITT
 
Filippo Baroncini pôsobil v Treku – Segafredo už od minulého augusta a za ten krátky čas dokázal predviesť niekoľko kvalitných výkonov. Najväčšiu pozornosť získal na svetovom šampionáte v Leuvene, kde nikto nedokázal konkurovať jeho víťaznému šprintu do kopca. Vhodným terénom pre 21-ročného cyklistu sú tak klasiky a neprekážajú mu ani krátke kopce. Po prestupe do Treku, ešte pred MS do 23 rokov, vo svojich prvých pretekoch medzi profesionálmi predviedol mimoriadne dobrý výkon na talianskej jednorazovke Coppa Sabatini. Do cieľa prišiel vo vedúcej skupinke, obsadil štvrté miesto a finišoval za Valgrenom s Colbrellim.
Podľa predstaviteľov talianskeho celku má Baroncini univerzálne schopnosti, ktoré sa hodia na kopcovité klasiky, disponuje silným šprintom do kopca a je dobrý aj v časovke. Je národným časovkárskym majstrom do 23 rokov a na     Giro d'Italia U23 vyhral prestížnu ITT. „Poznáme jeho údaje, v ktorých sa ukrýva veľký potenciál. Má veľkú silu a bude z neho veľmi dobrý časovkár. Zároveň je silný v kopcoch a má všetky predpoklady, aby sa z neho stal kvalitný pretekár,“ povedal bývalý španielsky cyklista Markel Irizar, skaut Treku – Segafredo.
- ponuka z nášho eshopu -
banner detske oblecenie green
- ponuka z nášho eshopu -
Výnimočný belgický talent

v poslednom období prichádzajú do profesionálnych celkov čoraz mladší jazdci. Na tento trend nadväzuje spolupráca medzi celkom Bora – hansgrohe a Cianom Uijtdebroeksom. Nádejný belgický cyklista preskočil kategóriu do 23 rokov a je zaujímavé, že nemecké zoskupenie s ním podpísalo kontrakt už pred viac ako rokom a eminentný záujem o jeho služby mal aj Patrick Lefevere. Cian Uijtdebroeks je všestranným cyklistom, ktorý má kvalitnú časovku, perfektne sa cíti v kopcovitom teréne a v juniorskom veku sa rád predvádzal dlhými sólovými útokmi. Zvlnenú jednorazovku Grand Prix West Bohemia vyhral s náskokom necelé štyri minúty, na kopcovitej trase La Classique des Alpes Juniors porazil konkurenciu ešte s vyšším náskokom. Na MS bol hlavným favoritom na výhru, ale pred šampionátom si poranil koleno a o medailu nebojoval.
V roku 2020 ako 17-ročný vyhral juniorskú klasiku Kuurne – Brussel – Kuurne a odvtedy sa o neho zaujímali takmer všetky WT tímy. Nakoniec na konci roka 2020 podpísal zmluvu s tímom Bora – hansgrohe. „Nie je žiadnym tajomstvom, že každý sa o neho zaujímal. Dosahuje veľmi dobré výsledky a jeho dáta o výkone sú obzvlášť presvedčivé. Okrem toho na mňa  veľmi zapôsobilo Cianovo vystupovanie a pracovitosť,“ povedal o Ralph Denk, šéf tímu Bora – hansgrohe. V sezóne 2021 pôsobil Cian Uijtdebroeks  v tíme Auto Eder, čo je juniorská zostava Bory, a od novej sezóny už bude jazdiť medzi profesionálmi. Nie je pochýb o tom, že okamžite bude porovnávaný s Evenepoelom, ale Bora s ním nemá žiadne krátkodobé ciele a z Uijtdebroeksa chce postupne vychovať kvalitného profesionálneho cyklistu.
Cian Uijtdebroeks (© Bora-hansgrohe)
Silné holandské a nórske dvojičky
Tímu EF Education sa podaril husársky kúsok. 22-ročný holandský šprintér Marijn van den Berg pôsobil v minulej sezóne vo vývojárskom celku FDJ, ale napokon podpísal profesionálnu zmluvu s americkým zoskupením. Van den Berg je klasickým šprintérom, ktorý vzhľadom na svoj vek a dlhú prípravu na úrovni pretekov do 23 rokov môže okamžite nastúpiť do WT. V predchádzajúcom ročníku vyhral tri etapy a bodovaciu súťaž na Tour de l'Avenir. Zvíťazil aj na slovinskej jednorazovke GP Adria Mobil, kde štartovali profesionáli. „Dúfam, že sa budem postupne zlepšovať, ako sa mi to darilo v predchádzajúcich rokoch. Nečakám, že vyhrám etapu v každých pretekoch, ale potešia ma umiestnenia v Top 5 alebo Top 10. Som naozaj zvedavý, ako sa mi bude dariť vo WT,“ uviedol Van den Berg, ktorý dosiahol v minulom ročníku sedem výhier.
Jeho krajan Mick Van Dyke sa profiluje ako klasikár a v tíme Jumbo – Visma môže byť čoskoro vítanou pomocou pre Wouta van Aerta.  Podarilo sa mu vyhrať etapové podujatie na kockách Flanders Tomorrow a na Tour de l'Avenir skončil štyrikrát v Top 5 v rovinatých alebo klasikárskych etapách. Vo veku 21 rokov je z neho univerzálny pretekár, ktorý dokáže vyhrávať v šprintoch po náročných pretekoch alebo časovkách a vyhovujú mu aj ťažšie klasiky. Do tímu Jumbo – Visma prestúpil so svojím bratom - dvojčaťom Timom, ktorá ma rovnako klasikárske a časovkárske vlohy.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Hoci nórsky cyklista Tobias Johannessen vyhral v roku 2021 Tour de l'Avenir a skončil druhý na Giro d'Italia U23, neposunul sa do tímu WT, ale podpísal kontrakt s nórskym pro-konti celkom Uno-X. Na Tour de l'Avenir zaujal sólovým víťazstvom na Grand Colombier a svoje vrchárske kvality predviedol aj na L-B-L v kategórii do 23 rokov, kde skončil tretí. Spolu s Tobiasom prichádza do nórskeho celku aj jeho dvojča Anders, ktorý sa dostal do Top 10 na Tour de l'Avenir aj Giro d'Italia U23.      
                    
Tím Ineos Grenadiers si vybral talentovaného austrálskeho časovkára, z ktorého môže postupne vyrásť aj jazdec na etapové podujatia. Luke Plapp vyhral v roku 2021 ako 20-ročný národný časovkársky šampionát, keď jasne porazil hlavného favorita Luka Durbridgea. Potom sa zameral na dráhu a na OH v Tokiu získal bronz v tímovej stíhačke. Ďalší pekný výsledok dosiahol na MS, kde v kategórii do 23 rokov získal v ITT striebro. Luke Plapp je pretekár so silným časovkárskym motorom a potenciálom na klasiky alebo etapáky, čo presne Ineos Grenadiers obľubuje.
 
Náš eshop